Prăjitura Tăvălită

Pe măsură ce trece timpul, descopăr că am un talent în a jongla cu prăjiturile. Adică cu planurile mele de gătire a prăjiturilor. Aşa a fost şi cu această reţetă pentru prăjitura tăvălită, care iniţial trebuia să fie prăjitura fanta.

Dar, hai că vă povestec ce minunăţii am reuşit eu să fac azi.

Pregătirea ingredientelor

Pentru blat ai avea nevoie de următoarele:

  • 10 ouă
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 150 ml de ulei
  • coaja rasă de la 1 lămâie

Pentru siropul de tăvălit prăjitura ai nevoie de:

  • 1/2 sticluţă de esenţă de rom
  • 50 gr de margarină
  • 1 tabletă de ciocolată
  • 3 linguri de cacao
  • 5 linguri de zahăr
  • 500 ml de lapte

Iar prăjitura îmbibată în sirop se tăvăleşte de obicei prin fulgi de cocos.

Să gătim blatul

Albuşurile se separă de gălbenuşuri în două boluri înalte.

Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă 5 linguri de zahăr, pe rând, şi se continuă mixarea până nu se mai simte zahărul.

Gălbenuşurile se bat (am folosit mixerul) cu 5 linguri de zahăr şi cu praful de copt. Apoi se adaugă treptat uleiul. Ca şi cum ai face maioneză.

Se amestecă cele două compoziţii, se adaugă coaja rasă de lămâie şi se completează cu câte o lingură de făină până când este gata. Eu am folosit telul pentru amestecare. A fost mai aerată prăjitura aşa.

Aluatul se bagă la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pentru minim 30 de minute. Verificaţi cu scobitoarea dacă este gata după 30 de minute.

Asamblare?

Vă ziceam că aveam alte planuri cu acest blat. Aşa eram şi pregătită. Să fac prăjitură fanta. M-am pus să fac crema, iar scoaca (brânza dulce) pe care o făcusem cu o zi înainte, m-a dezamăgit.

Am o reţetă de brânză de casă care mereu îmi iese. Dar acum am zis să forţez nota şi am tot strâns de tifon până-până. Şi aşa am ieşit cu o brânză care la mixare s-a sfărâmat şi avea textură de parmezan răzuit. Şi mai şi, am ieşit cu o cremă de brânză pe care nu o puteam folosi pe un aşa blat delicios şi pufos.

L-am tăiat în pătrăţele abia după ce s-a răcit!

Planul B- Prăjitura Tăvălită

Aşa am ajuns eu să fac această prăjitură. Nu o mai făcusem până azi.

Dar nici asta nu mi-a ieşit la prima strigare. Căci nu mai aveam cacao şi fulgi de cocos în cămară. Nici nervi de a mai fugi la magazin cu doi copii după mine. Nici stare necesară salvării blatului. Am avut noroc cu vecina 😉 M-a servit cu ce îmi lipsea şi m-a pus pe treabă.

Ingredientele de la sirop, se pun într-o oală mică pe ochiul mic al aragazului. Stă pe foc până când se topeşte bine de tot margarina şi scade un pic sosul. Astfel primeşte o consistenţă mai groasă.

Fiecare pătrat de prăjitură se scufundă bine în acest sos, apoi prin fulgi de cocos. Eu am mai avut şi ceva decoraţiuni din zahăr, foarte colorate şi le-am folosit şi pe acelea.

Ce părere aveţi despre această reţetă?

Şi, contrat aşteptărilor mele, este bună şi după câteva ore. Este la fel de însiropată, căci asta este mare mea problemă. Să fie mereu însiropată, să nu usuce după un timp.

Cum vi se pare reţeta pentru prăjitura tăvălită?

 

21 Comments on “Prăjitura Tăvălită”

  1. Periculoase retetele tale pentru dieta. Pai cum sa rezist tentatiei? Cuuum? Eu sunt un dezastru la prajiturit, dar sa stii ca imi palce sa mananc. Desi intre prajitura si friptura, aleg salata! 😀 Acum serios, cred ca o sa incerc si eu marea cu degetul si o sa fac o negresa. 😀

    1. Şi mie îmi place să mănănc 😛 Eu le fac, degust un pic, apoi nu-mi mai trebuie. Am cine savura din familie. :)) Să-mi zici cum ţi-a ieşit negresa!

  2. Arată foarte bine, presupun că sunt și foarte gustoase.

    „Prăjitura Tăvălită” sună puțin cam vulgar sau am eu gărgăuni?

    1. Sună după gustul fiecăruia 😛
      Tăvălită, deoarece se tăvăleşte prin cocos.
      Dar dacă sunt „gărgăuni”, poate fi considerată vulgară. Cu atât mai delicioasă, nu?!

    1. Eu nu am găsit până acum o prăjitură din comerţ din această prăjitură care să nu se usuce rapid. Adică era deja aproape uscată când o luam. Dar aceasta a rezistat criteriului. E bună şi acum. A fost, căci tocmai ce am terminat ultimul pătrăţel 😛

        1. Am lucrat într-o vreme la o brutărie. Şi aveau şi cofetărie. Şi era vreme când cofetăreasa făcea această prăjitură, doar pentru că o rugam eu. Nu aveam cum să consum toată, fiindca făcea în tăvi mari. Dar, a doua zi era deja uscată.
          Mai sunt şi la caserolă la magazinul din cartier, par ok, dar apoi vine dezamăgire.
          Aşa că, greu să dau de ea în stare bună! 😉

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.