Proverbul se poate regasi in majoritatea situatiilor cotidiene. Ai mai auzit sigur de expresia Unde dai si unde crapa, de multe ori zisa cu patos sau urmata de o vorba dulce din popor. Nu?!
De exemplu:
Daca vrei sa-i faci cuiva un bine, ajungi in a te scuza ca ai intervenit.
Daca vrei sa menajezi o persoana, ajungi in a dori sa nu fi facut asta.
Daca vrei sa planifici o iesire cu prietenii, poti ajunge sa-ti fi dorit sa mergi singur.
Nu-mi dau seama cum sunt unii oameni atat de diferiti, cum nu-si dau seama de intentiile tale bune. Dar daca cineva are intentii rele si se ofera sa „ajute” este mai bine primit decat tine.
Iar daca se intampla cumva sa ai si tu nevoie de ajutor sau de o favoare, se fac ca ploua sau gasesc tot felul de scuze jenante.
Articol retoric. Gânduri retorice. Întrebări fără răspuns
Unde dai…..
Cand cineva apropiat iti cere ajutorul, faci tot posibilul sa-l ajuti. Dar auzi ca nu-i convine cum l-ai ajutat sau solutia pe care o oferi nu e cea dorita.
Daca eu am nevoie de ajutor, accept orice ajutor si nu ma plang sau zic in stanga si dreapta ca nu-mi convine ajutorul primit.
Daca esti ruda unei persoane cu copii si mergi in vizita, vrei sa-ti ajuti rudenia si sa-i oferi o pauza mica luand copii la o plimbare sau jucandu-te cu ei, esti privita ciudat. Adica cum sa-si lase copii cu tine, mai ales daca nu mergi foarte des in vizita. Copii fiind destul de maricei si tu intelegandu-te cu ei, ca doar nu-i duci in excursie fara parinti.
Nu se permite acest lucru, dar pe toata durata vizitei, nu auzi altceva decat cat de greu poate sa-i fie cu copii si cat are de lucru.
…… si unde crapa!
Nu neg acest lucru, ca doar si eu am copii si stiu ca poate fi foarte greu. Dar ocazional ii mai las cu sora mea sau cu bunicii lor sau cu prietenii de familie p-afara in fata blocului. Si chiar daca nu dorm sau sa fac o baie cu spume, macar imi fac treaba linistita.
Cand vine vorba de planuit iesiri cu prietenii, e si mai grava situatia.
Adica tu nu stii ca eu nu pot veni in ziua aia?!
Tu nu stii ca eu am vazut filmul?!
Tu nu stii ca mie nu-mi place restaurantul ala?!
Cand aud texte d-astea imi vine sa-mi trimit prietenii in lume si-i mai bag de unde-or iesit ei, cu figuri cu tot.
Eu ma chinui sa planific o iesire impreuna, sa ne punem la curent cu ultimele noutati si voi aveti pretentii.
Eu m-as duce si-n parc pe-o banca……
………atata timp cat sunt cu prietenii mei dragi. Sa putem impartasi atat bucuriile cat si ofurile fiecaruia.
Asadar, de multe ori preferi sa-i lasi pe altii sa faca aceste lucruri, iar daca ti se va cere, in functie de situatie, vei fi prezenta. Dar nici acest lucru nu este bine vazut.
De unde primesc energie pentru a face faţă provocărilor?
Tu niciodata nu te oferi sa faci nimic !?!?!
Astepti mereu pe altii sa faca pentru tine?!?!
Singura solutie este sa primesti atat laudele si criticile ca pe un buchet de flori. Cand primesti florile sunt frumoase, dar dupa un timp uiti de ele, se ofilesc si le arunci. Asa sunt si laudele si criticile. Le primesti, le auzi, dar dupa un timp uita lumea de ele si vei primi altele.
Defapt sunt de părere că astfel de motive sunt doar pretexte cu ajutorul cărora să evite un contact cu cineva. Până la urmă dacă îți este drag să petreci timp cu cineva treci peste astfel de scuze și-i acorzi din timpul tău chiar dacă faci ceva în mod repetat.
Ai dreptate in mare parte. Imi place cum asociezi gif-urile cu situatia :)) Cred ca toate astea se pot rezolva prin comunicare multa si asteptari nu foarte exagerate din partea celorlalti. Sau chiar asteptari ale noastre din partea altora. Dar…aici e foarte subiectiv capitolul. Depinde de fiecare dintre noi si de amicii nostri.
Partea cu aşteptările este cea mai nasoală! Cam greu având atâtea „ajutoare” din jur.
„Iar daca se intampla cumva sa ai si tu nevoie de ajutor sau de o favoare, se fac ca ploua sau gasesc tot felul de scuze jenante.” – sooooo on point woman! :))
Mi s-a intamplat si mie de mult prea multe ori treaba asta, si ma racaie de fiecare data. Asta-i omu’, tot el primeste, tot nemultumit e, si foarte rar daruieste inapoi. Vorba aia, dar din dar se face rai. Ma ajuta si pe-ala de langa tine, ca doar nu-ti cere ajutorul in fiecare zi :))
Am început să răresc favorurile! Şi aşa s-au rărit şi cererile de ajutor. Mai ales că acestea erau mascate. Acum ofer ajutor doar când simt eu că este cazul.
Şi este muuuult mai bine!
E complicat tare cu prietenia….mai ales daca exista si copii…..dar daca exista dorinta si placere in a petrece un timp cu cateva prietene… totul se poate rezolva foarte simplu..daca nu..se gasesc scuze peste scuze 😛 Cam asta e prietenia in ziua de azi 😛
Greu se găsesc, dar şi mai greu se păstrează prietenii buni!
asa este fraga mea de multe ori vrem sa facem un bine si unele pers kre le-am ajutat sunt nemultumite asa e cum ai zis o data am vrut sa ajtu si eu pe cv cu copii am vrut sa-i iau in parc sa mai aibe putin liber si a inceput ee da ce eu las copii singuri si fel si fel de chsti,mia parut rau am vrut sa fac un bn si la urma a esit rau,,,,
mi-a pacut mult acest articol ma gand la ine ca si eu de multe ori am ajutat si mereu knd ma chinuiam sa es undeva in oras cu prieteni il lasam ori cu socra ori cu o prietena care are si ea fetita dar si as nu eseam prea des si se intampla ca ba nu vor la film ba k ar vrea sa mergem napoi acasa k sunt obositi ba se schimbau planurile si ma gand te chinui sa faci o esire si aia e cu napadai,,,
Muuuuult mai greu dupa ce ai copii 🙂
Se intampla des astfel de lucruri.
Fiecare om e diferit ,in ziua de azi cam trebuie sa actionam….ca daca nu,ne inchidem in casa si comentam pe bloguri dsau FB…..glumesc :))))))))
Mofturi sau preteste pentru a nu merge la o activitate impreuna. Daca te invit data si refuzi, ma refuzi si a doua oara, gata eu nu te mai invit niciodata. Cauta motivele sa vezi de ce.