RH-ul si Sarcina unei femeii


Ce este Rh-ul?

Pe globulele rosii din sangele nostru exista un antigen numit D. Cele care il au (85% din populatia globului) sunt persoane cu Rh pozitiv. Cele fara antigen D pe globulele rosii sunt persoane cu Rh negativ.

Populatia este impartita in doua grupe:

  • 85% au Rh pozitiv;
  • 15% au Rh negativ.

Cum afecteaza evolutia sarcinii ?

Primele analize , dupa aflarea vestii ca esti insarcinata, sunt cele de sange. In rezultatul lor sta aflarea tipului de RH. Este necesar, daca partenerul nu stie, sa faceti amandoi analiza de sange care sa va determine tipul RH-ului.

Situatia mai complicata , un pic, apare cel mai adesea in momentul in care o femeie cu Rh negativ are o sarcina cu un partener cu Rh pozitiv.

Fatul poate avea Rh pozitiv si sangele sau va fi atacat de anticorpii mamei imunizate de o nastere anterioara, de un avort sau o sarcina extrauterina, o grefa, transfuzie sau hemoterapie.

Pentru ca nu se poate afla din timpul sarcinii tipul Rh-ului pe care fatul il are, se efectueaza lunar analiza de sange la mama, pentru a se verifica nivelul de anticorpi din organism.

In cazul in care nivelul anticorpilor este marit , acestia au un efect minim asupra mamei (foarte rar, disgravidie tardiva), dar efectele asupra bebelusului sunt severe, mergand de la anemie severa, la deces intrauterin sau afectare cerebrala majora a nou-nascutului.

sarcinarh1

Cel mai sigur lucru de facut este o urmarire foarte atenta asupra evolutiei sarcinii, comunicare foarte mare intre mama si medicul ginecolog, si multa rabdare.

EXPERIENTE CUNOSCUTE

Caz fericit

Prima Sarcina.

Mama Rh negativ, tatal Rh pozitiv.

Analize lunare de sange al mamei, in care verfica nivelul anticorpilor. Nivel normal pe toata perioada sarcinii. Dupa nastere,  in maxim 72 de ore i s-a administrat vaccinul imunoglobulina anti-D, pentru protectie, in cazul in care urma o noua sarcina.

In anul 2010, cand a nascut, vaccinul era gratuit, si-l primea din maternitate, trebuie doar reamintit doctorului, sau intrebat daca s-a efectuat. Bebelusul s-a dezvoltat normal.

A doua sarcina.

Aceleasi persoane ca parinti, aceeasi rutina, de verificare a nivelului anticorpilor din sangele mamei.

Fara nivel crescut.

Nastere normala.

Fara urmari asupra bebelusului.

Acelasi vaccin, doar ca in 2014, trebuia sa platesti 500 RON, pentru administrare.

Mama precauta, chiar daca nu-si doresc inca un copil, prefera sa fie sigura ca daca se intampla cumva sa mai apara si a treia sarcina, sa nu existe urmari asupra fatului, din aceasta cauza.

Prefer sa nu mentionez caz nefericit.

Consider ca lucrurile trebuiesc vazute cu optimism , pentru a trece peste orice.

6 gânduri despre “RH-ul si Sarcina unei femeii

  1. Si eu am RH negativ,iar tata fetelor pozitiv…..multumesc lui Dumnezeu am doua fete sanatoase,au crescut mari si in afara de bolile copilariei nu au avut altceva……si cand ma gandesc ca la prima nastere mi-au spus sa nu mai fac copii….cred ca depinde de la organism la organism,si pe vremea aceea nici nu existau atatea vaccinuri sau alte metode!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s