Doctor Faisbuc si asistenta Forum

Am denaturat denumirea retelei de socializare, pentru a nu primi restrictii de distribuire. Ca sa nu se creada altceva. Acceptaţi consultaţii online oferite de aceşti specialişti?

Pot decide singură. Tu?

Asadar, despre ce e vorba?

Despre sfaturile si recomandarile primite din mediul virtual.

Si cele mai urate momente, cel putin pentru mine, sunt cele in care mai vad pe FB manifestări de acest gen. Grupuri de mamici, in care cer sfaturi descriind situatiile medicale prin care trec cu copii lor, unor alte persoane.

Nu conteaza ca e avizata sau nu parerea! Sau mai rau, cer sfatul inainte de a se consulta cu un medic.

Nu am nimic cu persoanele care-si impartasesc experienta avuta, tratamentul folosit sau clinica, doctorul sau alti factori dintr-o perioada nefasta din punct de vedere medical. Asta dupa vindecare.

Am ceva cu persoanele inconstiente care in loc sa puna mana pe telefon si sa-si  sune medicul, pun mana pe telefon si  intra pe Facebook. Pentru a cere sfaturi asupra modului de gestionare a situatiei.  Sau mai rau , ce medicamente sa foloseasca.

Exemple

Discutii aparute intr-un grup de pe Fb  in care eram membra, pana de curand. Si un grup cu un numar mare de membre.

„Copilul meu are febra si scaun moale de aseara. Ar trebui sa ma duc la spital?”

” Sunt insarcinata in 15 saptamani si ma doare rau o masea. Ce ar trebui sa fac?”

” Bebelusul meu are o  iritatie urata pe fata. Oare de la ce e? „

Si exemplele pot continua. Dar raspunsurile sunt si mai si. Iar pentru fiecare din situatiile de mai sus au venit si raspunsurile:

carti sub 10 lei

La intrebarea numarul 1, au venit raspunsurile :

„Incerca Nurofen si Furazolidon; sau Biseptol + Smecta”. Tot felul de combinatii de medicamente si remedii naturiste, oferite asupra unui presupus diagnosic de enterocolita. Ulterior, dupa 12 ore, mamica a revenit cu un update,  in care scria ca pina la urma a mers la spital, unde se afla inca si copilul avea PNEUMONIE.

La intrebarea numarul 2:

Raspunsurile au fost sub forma mai multor denumiri de medicamente. Cateva persoane au indrumat-o si spre medic.

Raspunsurile la intrebarea numarul 3,au fost cele care m-au determinat sa parasesc grupul, intrucat am citit multe raspunsuri care nu duceau la nimic bun:

Alergie la mancare, Alergie la soare, Iritatii de la caldura si nu in cele din urma DERMATITA ATOPICA. Adica nu-i destul ca mamica este naiva si cere informatii pe FB, dar mai si primeste raspunsuri de s-o dea pe spate.

consultatii online

Aceeasi situatie este si pe forumurile mai multor site-uri dedicate mamei si copilului.

Va dati seama ca parerea unui cunoscator, este mai avizata decat cea a unui medic.

Si nu ma intelegeti gresit, nu tin partea medicilor.

Si ei sunt de mai multe feluri si nici unul la fel. Se poate să Nu primesti acel diagnostic de la doi medici diferiti, pentru aceeasi afectiune. Si nici tratament la fel. Iar abordarea unuia poate diferi de a altuia.

Important e sa te faca bine.

Subiectul este unul mai amplu si poate prezenta mai multe aspecte ale fiecarei situatii.

CONCLUZIA : DACA TE DOARE CEVA, MERGI LA MEDIC.

Mai apelează cineva la consultaţii online?

16 Comments on “Doctor Faisbuc si asistenta Forum”

  1. Carmen, ce am patit eu acum doua zile. Al meu copilas avea gingiile inflamate in partea din fata unde i-au iesit deja dintii de mult timp. Ce e drept ii ies molarii, dar gingiile din fata erau prea inflamate, iar in jurul unui canin era chiar rosu. Bineinteles prima reactie a fost sa-mi sun medicul de familie si o cunostinta medic stomatolog pentru un sfat. Medicul de familie nu avea program, iar inlocuitorul fuma cu nesimtire in capinet si s-a uitat cu sictir la mine. Cunostinta medic stomatolog mi-a zis exact ce aveam si eu de gand sa fac sa merg la Urgente la un stomatolog pediatru la spitalul de copii si sa ma linistesc ca nu e nimic grav. Am mers senina la urgente, uitasem de panica certificatul acasa (noroc ca stau aproape). Nu m-a primit fara certificat asa ca sotul s-a intors dupa el. Am intrat la primiri urgente unde m-a pus pe mine sa ii iau temperatura cu un termometru de rect desi febra clar nu avea ca ii luasem si eu acasa. Cu scarba m-am conformat. Certificatul nu l-a cerut nici dracu! M-a trimis apoi la biroul de informatii pentru bon de ordine. Acolo mi-a zis ca nu am nevoie de asa ceva si sa vad daca mai e un doctor in cabinetul din stanga (???? cum adica daca mai EEE? la urgente ar trebui sa fie mereu cineva!) Gasesc un doctr plictisit care ne privea pierdut. L-am salutat si a inceput sa vorbeasca. Abia intelegeam ce. Incercam sa casc urechile iar dupa 2 min am realizat ca vb cu altcineva prin BT. A urmat „consultatia”. Abia s-a uitat la el. L-am rugat sa se uite si pe cerul gurii ca vazusem eu de acasa ca parca are o afta. Abia s-a uitat si nu stia cum sa scape mai repede de mine de acolo. L-am rugat sa-mi dea un tratament si cica la un copil asa mic nu exista tratament! Pe bune ???? Cica sa-l spal pe dinti chiar si cu gingia inflamata, dar altceva nimic. Pe bune? Copilul meu suferea si el imi spunea sa ii accentuez suferinta. El nici macar nu suporta ceva moale in gura (banana, piureut, cereale). Pana la urma tot pe facebook am vb cu o prietena care e medic de familie si mi-a recomandat ce i-am mai dat si alta data cand mi-a facut febra mare. Ibuprofren si panadol din 4 in 4 ore alternandu-le si calgel. Si asa pana a dua zi gingiile s-au dezumflat. Tratamentul acesta il mai dadusem cand a avut febra mare dar nu la inflamatie. La o alta clinica privata nu stiam unde sa merg pentru ca era tarziu, trecut de 18:00, iar toti inchid la ora aia. Asa ca ce ne facem cand mergi la doctor si pe doctor il doare fix in CUR? De aceea mai sunt persoane care din disperare mai cauta si alte sfaturi. Nu sunt de acord cu asta dar daca doctorul este la fel de priceput ca femeia de serviciu, atunci cauti raspunsuri la alte pers care au trecut prin situatii similare. E adevarat ca un tratament ce e bun pt mine nu e bun si pt tine, dar unele din ele sunt generale si le poate folosi oricine respectand prospectul. Hai ca ti-am lasat aici o intreaga pledoarie. M-am saturat de doctori incompetenti si nepasatori!

    1. Buna Irina. Imi pare rau de experienta avuta, dar sunt situatii si situatii. Eu fac referire strict la persoanele la care primeaza ” consultatia” online fata de cea a unui medic specialist.

      Si reactia ta la situatia patita a fost de a merge mai intai la medic, apoi din cauza lipsei de interes, sa cauti ajutor in alta parte.

      Eu am noroc cu o pediatra de milioane, pe care o pot suna ( si-mi si raspunde) si noapte. Doar cand e in concediu lasa telefonul la asistenta.

      Problema mea, este ca aspir la decenta si bun simt in randul mamicilor. Caci ele formeaza puiul de om.

      FB-ul nu e camera de garda.

      Sanatate multa !

      1. Asa este, FB nu e camera de garda, iar eu am apelat pe privat tot la un medic de familie, care nu era al meu si nici pediatru. Situatia difera, dar din pacate sistemul de sanatate e la pamant! Sanatate si voua!

        1. Clar, pe partea de sistem de sanatate de stat, nu mai am nici o asteptare.

          Privatul prinde teren adepti si prinde avant datorita preturilor modice, timpului de asteptare scazut si profesionalismul personalului medical, care nu mai deschide buzunarul.

          Mai e si gandirea omului, care considera ca a platit prestarea serviciului la intrare, nu mai cauta personalul pt plic sau atentie.

          Iar ma intind, dar sistemul ma provoaca 😉

          Pupici la voi.

          P.S.

          Pt delectare, citeste si ultimul articol de pe blog. La analize, ca la piata. 😉

  2. corect eu am cerut un sfat pentru tusa o inceput ca tatele la tara, si am intrebat pe o doamna in varsta si mi-a zis sa-i incalzesc laptic cald cu un galbenus de ou si am facut asa iam dat sa bea si chear a avut efect

  3. Am avut o programare pentru o angiografie si m-a pus dracul sa citesc pe internet in ce consta aceasta procedura. M-am dus la spital moarta de frica, noroc ca in urma altor investigatii nu a fost cazul sa fac angiografia. M-am lecuit. Nu m-ai citesc nimic pe internet despre boli, sfaturi oricum nu ceream.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.