Napolitane Cioco-Duo

Această reţetă de napolitane cioco duo este una din preferatele soțului meu. Nu reţeta, ci rezultatul. Însă înainte o făceam destul de rar, din cauza cantității de zahăr ce se cerea în rețeta originală. Rețetă ce chiar ne era pe plac acum câțiva ani.

În 2016 când am postat pentru prima dată articolul cu această rețetă, a fost la mare căutare. A avut 24K distriburi online (număr ce s-a pierdut când am mutat blogul). Acum a venit momentul să fac un update la rețetă, să prezint modificările de gramaj, plus poze noi de prezentare.

Aceste napolitane cioco-duo pot trece ușor ca napolitane de casă sau napolitane cu două creme. Este foarte ușor de făcut, cel mai mult timp este cel petrecut de tavă în frigider. Ca să se poată servi.

Îți recomand și aceste variante de desert cu foi de napolitană:

Ingredientele necesare pentru napolitane cioco-duo:

3 Foi de napolitană
Crema de cacao 

Acum am folosit cu succes:

  • 3 ouă întregi, 150 de grame de zahăr, 100 de grame de unt, 3 linguri de cacao, 200 de grame de biscuiți.

Înainte foloseam 4 ouă, 250 grame zahăr, 100 grame unirea pentru prăjituri, 2 lg cacao,  biscuiți 200 de gr.

Crema albă 

Am avut nevoie de:

  • 250 de grame de lapte praf, 100 grame de unt, 50 ml de apă, 150 de grame de zahăr.

Înainte foloseam 400 grame zahăr, 100 ml apă, 200 game unirea pentru prăjituri, 400 grame lapte praf pentru dulciuri. 

Sfat:

  • Cel mai important lucru de pus în practică este legat de asamblare. Neaparat într-o tavă înaltă.

Eu când am primit rețeta nu mi-a zis nimeni acest lucru și să fi văzut cum am încercat să adun cremele înapoi peste foile de napolitana. Eram tânără și neliniștită… nu acum aș fi mai calmă, doar abordarea s-a schimbat.

  • Pregătirea tăvii pentru napolitane cioco-duo

În tava înaltă am pus mai multe straturi, în diferite direcții, de folie alimentară. Ca să nu se lipească crema direct de pereții tăvii și ca să o pot scoate ușor pentru feliere după ce a stat la frigider.

 Preparare crema de cacao

Pentru prima cremă, am avut nevoie de un bol, în care am mărunțit biscuiții. Restul ingredientelor le-am pus într-o oală mică și le-am pus pe foc mic pe plita electrică.

Rețeta zice să le amestec la aburi, dar de fiecare dată când am făcut aceste creme, nu s-au ars, dacă am amestecat continuu. După ce s-a îngroșat crema, am adăugat peste biscuiti și am amestecat repede, pentru a se înmuia toți biscuiții.

Tava era deja pregătită cu ”tapet de folie” și prima foaie de napolitană, așa că am adăugat crema peste, am pus a două foaie de napolitană și am trecut la pregătit crema albă.

Crema albă (de la laptele praf)

Întâi am pus în oală apă cu zahărul și am amestecat până când a devenit ca un fel de sirop. Apoi am adăugat untul și am amestecat continuu până s-a topit.

După ce s-a îngroșat amestecul, am tras oala deoparte și am adăugat în ploaie laptele praf. Amestec foarte repede pentru a nu face cocoloașe. Și chiar dacă se fac cocoloașe, acestea își scad din intensitate când pun oala pe foc pentru a mai da într-un clocot și când stă crema la frigider.

Pozele vechi rămân pentru exemplificare de la prima pregătire a rețetei!

creme napolitane

Crema albă am turnat-o peste foaia de napolitană și am pus și ultima foaie de napolitană, ca și capac. Am observat că are altă textură dacă pătrățelele sau romburile foii de napolitană sunt cu fața în jos- adică în cremă…

Am acoperit tava cu o folie, am pus peste napolitană o greutate (farfurii cu căni mici) pentru a presa cremele să se lipească de foile de napolitană.

La frigider trebuie să stea minim 2 ore ca să fii sigură ca s-a întărit tot.

Vechi versus nou

Faptul că am trecut de la 650 de grame de zahăr la 300 de grame de zahăr pentru mine este WOW!

Zic asta fiindcă am mai pățit să încerc să scad cantitatea de zahăr în rețetele vechi sau chiar să le înlocuiesc, și a ieșit un fiasco. De data aceasta a ieșit numai bine!!!

Chiar și soțul a simțit diferența, dar a apreciat. Acum pot face mai mult de două ori pe an acest desert.

Poza reprezentativă inițială …..

 napolitane cioco duo

VERSUS

Poza reprezentativă de acum!

napolitane cu doua creme napolitane de casa

Am evoluat și pe partea de poze de când am început dezvoltarea rețetelor pe blog… nu?!

Cum ți se pare acum reţeta de napolitane cioco duo?

22 Comments on “Napolitane Cioco-Duo”

  1. Pare delicioasa, dar nu am inteles bine: strat de napolitana, crema, strat de napolitana, crema si iar strat de napolitana? Gresesc sau am inteles bine pana la urma?

      1. Eu faceam ceva de acest gen cand eram in liceu, dar numai cu crema de ciocolata. Acum mi-ai dat o idee tare buna pentru vacanta de vara pentru ca pot sa pregateasca si copiii asa ca le dau de lucru daca tot se tin dupa mine prin bucatarie 😀

  2. Ce bine arata si ce bine este ca nu trebuie coapta, acuma vara asa o prajitura este un deliciu. .Multumim scumpa mea pentru aceasta reteta .

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.