Cine-i responsabil de tine?


Prin viaţă nu poţi trece singur. Fie că vrei să recunoşti sau nu, ai nevoie de cineva lângă tine. Să te sprijine la greu, să te ridice de jos când ai căzut, să te ajute financiar şi/sau să răspundă pentru acţiunile tale (şi legale dacă-i cazul).

Trec printr-o perioadă mai dificilă emoţional, fizic şi financiar. Problemele de sănătate cu care mă confrunt (care nu vor să-mi dea pace) şi care nu sunt mereu aceleaşi, riscă să mă destabilizeze. Dar cum am trecut prin mult altele, trec şi prin acestea.

45791-cine-sunt-eu-300x168

Doar că aceste probleme au scos la iveală unele frustrări. Şi nu-mi voi spăla rufele în public, dar articolul acesta mă ajută pe mine să-mi fac o mică ordine în idei. Mă ajută să mă descarc emoţional şi poate vă ajută şi pe voi. Şi deşi riscul de a nu mă face înţeleasă este destul de mare, mi-l asum.

În România eşti considerat minor pînă la vârsta de 18 ani. Perioadă în care responsabili pentru tine sunt părinţii. Dacă îţi este foame, sete, ai nevoie de haine, jucării, părinţii sunt cei care sunt responsabili pentru achiziţionarea acestora. Ei sunt cei care decid la ce doctor mergi, dacă este bun tratamentul primit, dacă este bună şcoala unde vrei să mergi. Tot ei sunt cei pe care-i vei blama în momentul în care nu vor fi de acord cu tine asupra ieşirilor în oraş, excursiilor cu clasa, cercului de prieteni, îmbrăcăminte, gadgeturi etc.

Părinţii sunt cei care vor fi luaţi la răspundere dacă tu faci ceva ilegal. Ei vor fi cei care vor fi arătaţi cu degetul ” Uite ce copil au crescut ! „. Deci pînă la 18 ani, eşti responsabilitatea lor.

Abia aştepţi majoratul, să fii liber, să nu mai depinzi de ei !!! Eşti sigur ?

După ce ai 18 ani, tu eşti responsabil pentru tine !

Vrei libertate ?! Ai grijă cum şi cu ce o întreţii !

Când intri în câmpul muncii vei avea libertatea de a-ţi alege ce vrei tu. Bineînţeles în funcţie de finanţe. Parcă ţi-ar prinde bine un pic de ajutor de la părinţi ! 😛

Legal, unde ai dat cu subsemnatul, eşti responsabil. Îţi alegi singur doctorii, îţi alegi singur îmbrăcămintea, prietenii. Pe scurt, ar trebuii să-ţi faci singur viaţa. Părinţii vor fi consultaţi doar în cazuri de forţă majoră, unde este nevoie de acordul rudelor de gradul întâi.

Această perioadă poate dura mult sau puţin. În funcţie de cât de repede îţi găseşti jumătatea. După ce ai făcut pasul acela mare (căsătoria), după caz, ori ai trecut pe numele altcuiva, ori ai luat pe numele tău o persoană.

Acum, a cui responsabiilitate eşti?

Legal, soţului/soţiei. Fiindcă în cazuri de urgenţă, el/ea este primul contactat. Deci părinţii au scăpat (momentan). După căsătorie, toate deciziile se iau în doi. Nu trei, patru,cinci ……

Mobilă, mâncare, consultaţii medicale, excursii, îmbrăcăminte, gadgeturi, toate sunt acum la decizia voastră. Nu mai avem nevoie de părinţi. Noi ştim mai bine ce ne trebuie.

Apoi vine un copil. Poate ne ajută şi părinţii un pic ! 😀

Mai stă un pic cu bebe, mai cumpără ceva pentru bebe, mai face un pic de mâncare, mai un pic de curat, mai ieşit în parc. Aşa un pic, că doar nu-i ceri mult.

Şi această perioadă poate dura mult sau puţin. În funcţie de cât te ţin puterile. Adică dacă intri în pensie de boală sau pensie de vârstă. Apoi ia ghici tu a cui responsabilitate eşti?

A copiilor tăi !!

Financiar vei avea nevoie de un pic de sprijin. Acestea fiind impresiile pe care le am de la cunoştinţe, la a căror părinţi nu le ajunge pensia pentru medicamente.

motiv

Pentru a mă face cât de cât înţeleasă mă voi raporta la situaţia care m-a făcut să scriu acest articol.

Sunt o mamă în concediu de creştere a copilului. Iar veniturile familiei sunt responsabilitatea soţului, în proporţie de 90 % (mai am şi eu indemnizaţia de creştere a copilului). Cheltuieli sunt, că dacă nu ar fi nu am mai avea această minunată scriere 😉

Dilema apare în momentul în care apar cheltuieli extra-extra-extra bugetare. Cheltuieli care ajută la o sănătate mai bună a mea. Cine-i responsabil pentru mine: Soţul sau părinţii mei? Sau amândoi ? Aş vrea să fiu doar eu cea responsabilă pentru mine, dar nu se poate. De ce trebuie să se ajungă şi în astfel de momente?!

Gata, m-am descărcat!! Acum mă pun la încărcat; cu energie pozitivă, răbdare şi mult mult calm . 🙂

9 gânduri despre “Cine-i responsabil de tine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s