Nu săriţi pe denumire. Această reţetă este o adaptare după o reţetă primită de la soacra mea, prăjitură denumită „Floare de colţ”. Ea o are într-un caiet vechi, moştenire de la mama ei.
Dar cum eu sunt mai cu moţ, de data aceasta am reinterpretat-o. Am făcut-o şi clasic şi este la fel de bună. Însă acum parcă a ieşit şi mai bună. Poate e din cauza zilei speciale pe care mulţi bărbaţi o adoră.
Blat:
- 8 ouă
- 8 linguri de făină
- 8 linguri de zahăr
- 1/2 plic praf de copt
- 1 lingură de cacao.
Separi gălbenuşul de albuş.
Albuşurile se bat spumă.
Gălbenuşul se freacă cu zahărul. Pînă azi amestecam cu lingura de lemn încet şi mult. Azi am încercat mixerul pe această compoziţie şi a ieşit bine. Se bate până culoarea gălbenuşului bate spre crem deschis.
Se încorporează cele două amestecuri într-un singur vas şi se adaugă pe rând, restul ingredientelor necesare blatului. Făina se pune lingură cu lingură.
Blatul se dă la cuptor 15 minute.
Crema:
- 4 gălbenuşuri
- 2 plicuri de budincă(eu am folosit de căpşuni)
- 6 linguri de zahăr
- 500 ml de lapte
- 200 gr margarină (eu am folosit Unirea, la temperatura camerei).
Am pus laptele într-o oala mică, pe ochiul mic de la aragaz. Am adăugat gălbenuşurile şi folosind telul, le-am încorporat în lapte. Apoi am adăugat praful de budincă şi zahărul. Le-am amestecat continuu cu telul, pînă s-a îngroşat bine amestecul.
Se pune amestecul la răcit.
Margarina se bate cu mixerul, într-un vas înalt şi se adaugă treptat câte o lingură de cremă răcită.
Glazura:
- 4 albuşuri
- 6 linguri de zahăr
- 50 gr de nucă de cocos
Albuşurile se bat spumă, apoi se adugă zahărul. Se bate pînă are consistenţă cremoasă. Se pune pe foc, la ochiul mic şi după ce se îngroaşă se adaugă nuca de cocos.
Siropul:
- 1 tabletă de ciocolată menaj
- 50 gr margarină
- 1 lingură cacao
- 4 linguri de zahăr
- 300 ml lapte.
- 100 ml apa
Se pun toate pe foc şi se amestecă continuu. Se ţine pe foc pînă are consistenţa unui sos mai apos. Siropul se toarnă peste blat. Blatul de preferat să fie pus într-o tavă cu margini mai înalte. Şi se tot ridică blatul ca siropul să intre spre mijlocul blatului.
Asamblare:
Crema peste blatul însiropat şi glazura presărată peste cremă. Pentru a presăra glazura, este necesar ca amestecul să fie rece. Aşa poţi lua cu mâna şi orna.
Pozele le-am făcut imediat după asamblare, dar deja prăjitura musteşte de sirop. De aceea am denumit-o prăjitură însiropată.
Cum vi se pare această reţetă de prăjitură însiropată?
Reţeta m-a ajutat atunci când am făcut Tort aniversar cu poveste!
oare cine m-a pus sa citesc si aceasta reteta? :)))))) dar iti multumesc pentru idee,imi plac prajiturile insiropate 😀
sa sti ca reteltele vechi de la bunici mamici sunt mai bune si imi place ca nu necesita prea multe creme,,,,