Prăjitură crocantă și neplănuită

Azi, 21 mai, domnişoara mea îţi serbează onomastica de nume. Astfel că mami a vrut să-i facă tort! 😉

Mai bine faceam un Tort din salam de biscuiţi!

Tentativa a avut loc ieri şi se anunţa a fi un tort super delicios şi super mare! Povestesc pe parcurs ceea ce am făcut!

Prima tentativă de blat

Am pregătit cele necesare pentru blat:

  • 15 ouă
  • 10 linguri de zahăr
  • 15 linguri de făină
  • 2 linguri de ulei
  • 1 plic de praf de copt
  • un pic de sare

Gătire

Albuşurile se bat separat de gălbenuşuri, iar când consistenţa lor este tare, adaug 2 linguri de zahăr şi mai bat până se topeşte zahărul.

Gălbenuşurile cu restul de zahăr, cu praful de copt şi cu uleiul, se bat cu mixerul în alt vas, până s-a topit zahărul. Nu mai este grujuros aspectul amestecului.

Amestecul de gălbenuşuri se toarnă pe albuşuri şi se amestecă uşor, de jos în sus, cu o lingură de lemn(silicon sau spatulă). Apoi se adaugă treptat cele 15 linguri de făină.

Compoziţia rezultată, am turnat-o într-o formă rotundă detaşabilă, pentru copt (28 cm diametru). Iar deasupra am mai presărat nişte sâmburi de nuci, ce aveam prin casă.

carti sub 10 lei

La cuptor

După 45 de minute la cuptor, mijlocul tortului nu era copt, marginile începeau să se înnegrească şi eu să fac tensiune. Aveam în plan să fac un tort cu două feluri de cremă, ornat cu căpşuni proaspete, ce mai, o delicatesă!! Dar blatul nu s-a copt!

Greşeala mea a fost că am pus prea mult aluat într-o tavă mică!

Planul B

Iau o tavă de prăjituri, pun zahăr pe fundul tăvii tapetat cu hârtie de copt, sfărâm biscuiţi petit-beurre şi câteva cuburi mici de unt. Pun peste acest strat, bucăţi de aluat semi-copt. Adică tot tortul l-am mărunţit 😛 .

A doua tentativă de blat

Peste acest „blat” pun ciocolată la greu! Speranţa mea era ca ciocolata să lege aluatul, şi  la cuptor cu acest amestec de toate cele, timp de 15 minute.

După ce l-am scos, nu am fost mulţumită de „legătura” de ciocolată şi am mai făcut din vreo 300 de gr de zahăr, caramel. Acesta, fierbinte, l-am turnat peste ciocolată şi aluat.

Mulţumită de ce a ieşit am trecut la cremă 🙂

Ingrediente pentru cremă

250 ml de frişcă, 3 linguri de smântână, 3 linguri de dulceaţă de căpşuni.

Frişcă se bate cu mixerul (sau cu ce vă este la îndemână), după se se întăreşte se adaugă smântâna şi dulceaţa.

Această cremă se pune peste blatul de prăjitură şi se mai pune şi un pic de ciocolată rasă !!

Această prăjitură sigur nu o voi mai face curând! Şi nu pentru că nu ar fi bună sau delicioasă, ci pentru că sper să nu mai fie cazul să folosesc blatul de la alt preparat planificat!

Şi prăjitura este crocantă, fiindcă stratul de caramel nu s-a înmuiat! 😛

Poftă bună!

P.S.

Sunt convinsă că acest gen de prăjitură o voi mai face, dar fără a fi nevoită să „reciclez” aluat nereuşit! Adică blat copt, pus peste el ciocolată topită şi caramel fără unt, ar ieşi un „doboş fără cremă ” !

Cum vi se pare aceasta prăjitură crocantă?

13 Comments on “Prăjitură crocantă și neplănuită”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.