Cum ajunge o carte bestseller

Se face că eu citesc rar cărţi scrise. Nu pentru că nu-mi place activitatea, ci pentru că găsesc tot mai greu ceva care să mă atragă. O carte, un titlu, un pasaj, care să mă îmbie la lectură. Carte bestseller?

Raftul bibliotecii din camera mare este plin cu colecţii de cărţi pentru copii. Dar, plin plin. Uneori ne mai uităm la poze şi de curând încerc cu cel mare să mai şi citim. Aşa că, nu prea apuc să-mi fac timp să caut şi să cumpăr o carte bună.

Internetul este mai mult decât saturat de informaţii. Găseşti rapid ceea ce cauţi, aşa că volumele dedicate adulţilor, nu cele XXX, sunt rare în partea mea mică de bibliotecă.

Citesc online. Citesc bloguri. Citesc reviste.

Cărţile dacă nu au o campanie de marketing bună, nu atrag. Nu mă întrebaţi de ce, fiindcă nu ştiu.

Pe lângă cărţile dedicate creşterii bebeluşului sau de parenting, care au prins praf pe raft, am două cărţi noi. Una de anul trecut şi una de ieri 😛

Ambele cu o campanie de marketing bună!

Prima carte bună pe care am citit-o de ceva vreme

O să încep cu cea mai recentă carte ajunsă la mine în mână. Carte scrisă de Adrian Hădean.

Ce nu ştiai că a mai scris o carte?!?!

O găseşti aici la un preţ bun.

#24centimetri

Carte care ajuns bestseller datorită numărului mare de comenzi, încă la 24 de ore de la lansarea pe piaţă.

Crezi sau nu, campania „la ce-s buni #24centimetri” a fost dedicată acestei cărţi.

Am primit-o şi apoi m-am apucat de citit după ce am terminat treaba online, adică pe la 12 noaptea şi nu am lăsat-o din mână până ce nu am terminat-o. Adică 3 dimineaţa.

Impresii

Din punctul meu de vedere, intră la categoria roman. Deşi sunt sigură că nu aceasta este intenţia autorului. Fără menajamente, fără perdea, fără ca să îţi dea impresia de superficialitate, autorul ştie ce face şi cum să facă bine, de aici şi această carte reuşită.

Însă, nici după ce am terminat cartea de citit, nu am reuşit să fac legătura dintre titlu şi vreun pasaj din carte. Poate oi fi sărit peste 😛

Ador cartea!!!

Am vizualizat fiecare scenă din carte cu ochii minţii, am încercat să trăiesc fiecare etapă a vieţii autorului şi mie mi se pare că am reuşit. Acesta este un semn bun, este un semn că autorul a ştiut face un fir narativ ca pe o pânză de paianjen. M-am lipit de fiecare locaţie şi de fiecare personaj. M-am făcut  un personaj neutru, care a văzut toate cele scrise în carte şi acum le reciteşte ca pe nişte amintiri dragi.

Am tresărit de fiecare dată când dădeam peste numele oraşului meu, Oradea. La un moment dat începusem să număr, ca să mă laud aici. Dar după numărul 7 m-am încurcat şi am pierdut şirul. Eram prea prinsă în poveste.

Nu o să credeţi despre care televiziune s-a scris mai mult! Despre care emisiune am citit mai cu drag! Căci nu are la activ doar una!

Îmi vine să povestesc aici despre tot ce scrie în carte, dar s-ar pierde din farmecul ei. Aşa că vă las pe voi să descoperiţi de câte ori sunt menţionate organele sexuale într-o bucătărie (eu am numit frumos, autorul nu s-a menajat), să descoperiţi de ce acest om are succes şi de ce acest om are un potenţial manuscris pentru un film grozav.

Cartea de pe locul doi

A doua carte de pe raftul meu aparţine Prinţesei Urbane. Care are un stil aparte, iar cartea ei „O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă ” a fost un energizant bun sufletului meu.

Ştiţi ce au în comun aceste cărţi?

Campanii reuşite de publicitate.

Nu ştiu cum le-au făcut, sunt sigur că vor răspunde dacă-i întrebaţi.

Acum, veniţi şi voi cu impresii! Le-aţi citit, vi-au plăcut, recomandaţi?

Cum credeţi acum că ajunge o carte bestseller?

carte bestseller

23 Comments on “Cum ajunge o carte bestseller”

  1. Și eu sunt de acord cu tine că o carte bună, în ziua de astăzi, trebuie să aibă în spate și o campanie de marketing bună! Ăsta este și motivul pentru care am citit cartea lui Andrei Ciobanu sau cea a lui Marian Godină! Și-au făcut o campanie foarte bună de promovare, iar scrisul nu a făcut altceva decât să aducă un plus promovării! Oricum, m-ai făcut foarte curios în legătură cu cartea lui Adi Hădean! Mersi de sugestie! :*

    1. Cartea lui Godină o am în bibliotecă,dar nu am apucat să o citesc. Cărţile lui Ciobanu, le-aş lua la pachet, căci are două acum… deşi nu ştiu la ce să mă aştept.

      Dar, dacă-ţi place omul Hădean, stilul său de a fi, sigur îţi va fi pe plac şi cartea lui!

    1. Dupa ce am citit prima carte a Printesei Urbane, nu am avut dubii in ceea ce priveste urmatoarele volume. Scrie foarte fain, pe stilul meu.
      Iar ultima carte, Miercuri respiram, este wow!

  2. Este o discuție lunga aici și nu sunt neapărat de acord cu partea de marketing. Exista multe cărți bune care nu sunt mediatizate, iar multe care au parte de o campanie de promovare sunt niște prostii. Desigur, depinde și de la om la om, în funcție de ce prefera sa citească.

    Am citit cartea Ioanei, inclusiv Miercuri, respiram și mi-au plăcut.

    1. Mda,discutia poate continua. Insa, daca stam sa vorbim strict de bestsellre, atunci clar o campanie buna de promovare/marketing aduce vanzarile si titlul dorit cartii publicate.
      Ioana este autorul care scoate carti extraordinare. Insa cred ca a ajutat-o mult si exercitiile facute pe blog, cu scrisul.

  3. Eu una citesc destul de des, am adunat 27 de cărți citit în 2017 (până acum). De aceea am și un blog pentru așa ceva…
    Posibil să nu fi găsit cartea potrivită. Încearcă mai multe genuri!

    1. WOW! Asta de treaba buna! Eu cand eram in scoala generala eram mare fana a romanelor de dragoste marca Sandra Brown.
      Apoi, in liceu am avut o profesoara extraodinara de romana care ne-a cultivat dorinta de lecturare. Fiindca ne explica la toate lecturile obligatorii la scoala, ceea ce ne doream sa auzim si ne facea curiosi. Ne dadea liber la discutii pe marginea argumentelor pro-contra actiune din carte. Ceea ce vrea autorul sa comunice, sa vedem dincolo de cuvinte.
      Din pacate, am ajuns in acel punct in care nu mai am rabdare. Ori mi se pare aiurea inceputul unei carti si nu mai am rabdare sa vad daca isi revine pe parcurs. Majoritatea abordand aceleasi subiecte, altfel scrise, dar cu acelasi final. De multe ori previzibil de la inceput.

  4. Mediatizat sau nu prea mult, nu am auzit de cartile astea! :)))
    Conteaza mult publicitatea, dar si renumele este important! Pot sa fac referire la politistul acela, care a scris o carte si care a avut succes enorm! Nu am citit nici cartea aia, nici pe acestea…

    1. Sa stii ca nici cartea politistului nu am apucat sa o citesc… .desi mi-am comandat-o acum cateva saptamani 😛
      Cartile din articol le-am citit fiindca autori sunt oameni pe care eu ii urmaresc online. Si care simt eu ca sunt oameni de la care nu ai decat lucuri bune de citit!
      Si tot la ei am observat si campaniile de marketing foarte bine puse la punct.

  5. Întotdeauna o campanie bună de marketing vinde, mai ales dacă ești și persoană publică, dar e drept că trebuie să ai și un subiect interesant. Am auzit de aceste cărți, dar încă nu le-am citit.

  6. Pe langa faptul ca trebuie sa ai si inclinatie catre scris, cred ca pe Adi Hadean l-a ajutat si faptul ca e cunoscut. In vederea vinderii cartilor, ma refer. Nu i-am citit cartea dar vorba ta, sunt tare curioasa care e legatura cu titlul pe care l-a ales pentru ea. Suna captivant. Eu il apreciez pe Hadean si il urmaresc in social media, mi se pare un om foarte echilbrat, corect si amuzant, uneori.

    1. #24centimetri a fost tare mediatizat. Sau se prea poate să fi văzut eu mai multă promovare, fiindcă aveam interes spre subiect.
      Tare greu am aflat care e legătura cu titlul cărţii… dar are sens într-un fel.
      Omul Hădean este un on pe calapodul meu. Un om cu care aş avea ce discuta, un om pe care eu îl admir. De aici şi interesul spre ceea ce a scris.

  7. Nu am citit cărțile, dar știu că se bucură de un mare succes. Prințesa Urbană a fost recent la Iași și a lasant ultima carte. Din poze a fost o sală de spectacole plină. Sunt foarte multe mămici interesate de subiect și vănzările vin destul de natural.

    1. Prinţesa Urbană cred că ar vinde bine orice carte. Însă cred că şi standardele impuse de ea însăşi pentru o carte ce iese cu semnătura sa, vorbesc de la sine. Nu este carte ce să nu fi prins la public.

    1. Şi eu aveam reţinere, dar mă bucur că am reuşit să trec peste aceste momente. Dacă-ţi place mentalitatea autorului, sigur îţi va fi pe plac şi cărţile ieşite din mâna sa.

  8. Sunt atâtea cărţi bune dar care nu au parte de marketing ok şi alte cărţi, le-aş spune maculatură, care au parte de un marketing wow… Nu fac referire la cărţile menţionate de tine, autorii au la bază experienţă, au deja un public şi înţeleg marketingul. Jos pălăria pentru Adrian, dar şi pentru Ioana!

    Nu e greu să găseşti cărţi care să te atragă. Trust me! Trebuie doar să vrei să citeşti. 😉

    1. Partea nefericită din toată povestea marketingului este că sunt multe cărţi care nu ajung în vizorul multor oameni. Şi atunci trece ceva timp până să descoperi o carte bună.
      Sper să am mai mult timp să caut ceva ce să-mi placă după ce termin de citit 🙂

  9. Foarte interesnt tot ce ai scris, si sunt de acord.
    Ideea este ca acea carte sa fie apreciata si citita de cat mai mutle persoane evident fiind cumparata. Daca nu prezinta un mare interes pentru public, pentru cittori slabe sanse sa ajunga un best seller.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.