Prăjitura Izaura

Un deliciu de desert ce te va încânta când vei gusta din el! Abia am reuşit să scot reţeta pentru această prăjitura Izaura de la soacră-mea. Nu ştiu cum o ştiţi voi, dar are nucă prăjită în aluat şi cremă cu  cafea.

Cu nucă mai am două reţete pe blog, Prajitura cu miere si nuci şi Macarons cu cafea şi nucă, dar cum e această prăjitură, nu-i nici una din cele de mai sus!

O ador! Combinația de arome și texturi este una ce mă cucerește mereu și mereu!

Şi cum acum începe sezonul nucilor, aceasta este o reţetă de adăugat la caietul meu!

Ingredientele:

Pentru blat:

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 3 plicuri de cafea nes
  • sâmburi de nucă

 

Pentru cremă:

  • 3 gălbenuşuri de ou
  • 6 linguri de zahăr pudră
  • 3 plicuri de cafea nes
  • 1 pachet mic de margarină pentru prăjituri

Gătim cu drag prăjitura Izaura

La câte plicuri de cafea sunt în prăjitură, combinate cu blatul care va avea pe-o parte nucă prăjită, aş fi în stare să devorez singură o porţie. Dar nefiind singura care preferă prăjitura, aici intrând în discuţie şi copiii, plicurile de cafea scad considerabil sau le modific după situație.

Cam un plic ajunge dacă am de gând să împart cu ei prăjitura…  dacă nu, împart jumate la blat, jumate la cremă.

Blatul

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă cu praful de copt, stins cu un pic de oţet (aşa-i reţeta, aşa fac 😛 ).

Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă zahărul şi se bate până amestecul devine lucios.

Cele două amestecuri se combină, se adaugă făina şi plicul sau plicurile de nes.

Pentru a pune blatul în tavă, mai întâi e nevoie să-ţi faci de cap cu sâmburii de nucă. Adică să-i toci mărunt cu cuţitul. Apoi, tava se va tapeta pe fund şi laterale cu unt. Iar fundul tăvii va fi apoi acoperit de un strat de nucă mărunţită.

Abia apoi se toarnă compoziţia blatului în tavă. La cuptor va sta aprox 20-25 de minute.

Crema

Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul şi plicul de cafea. Se freacă bine bine. Până consistenţa cremei este destul de groasă.

Apoi bolul cu acest amestec se pune pe aburi. Bolul să fie ori de sticlă, ori din metal, ori să fie oală în loc de bol. Şi se amestecă continuu până devine ca un sos delicios.

După ce se răceşte ”sosul” acesta, începe operaţiunea de combinare cu pachetul de margarină. Am încercat și cu unt și nu a ieșit deloc bine!

 Margarina ar trebuii să fie destul de moale. Să o scoţi la temperatura camerei înainte de a o bate cu mixerul. Apoi se adaugă câte o lingură de ”sos” la margarina frecată. Şi tot aşa până devine o cremă pufoasă şi delicioasă!!

Asamblare

Dacă-ţi rămâne destulă cremă (eu încerc mereu să mă abţin din devorat crema) şi nu ai dat iama în blatul cu nucă crocantă, atunci pui crema peste partea de blat care are nuca prăjită în sus.

Adică vei întoarce invers blatul de cum a fost în cuptor.

prajitura izaura

Și poți servi direct prăjitura. La mine mereu se servește așa. Doar dacă mai fac și alte prăjituri mai apuc să pun pe masă și pentru alții :)))

Cum vi se pare reţeta pentru prăjitura izaura?

5 Comments on “Prăjitura Izaura”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.