Gândurile şi amintirile aşternute și rețeta din acest articol vin în urma invitaţiei de la Kerrygold România. Am acceptat cu drag, mai ales fiind vorba despre un produs care este în bucătăria mea încă de când eram eu mică. Doar că rețeta este pentru un croissant irlandez delicios!
De ce croissant irlandez?
Fiindcă acesta era desertul meu preferat în copilărie. Venea la pachet cu tot felul de abţibilduri, cu tot felul de umpluturi şi era produsul pe care ai mei părinţi îl puneau mereu în punga de la Moş Nicolae. Căci nu era aşa accesibil, ca şi acum, să cumperi dulciuri.
Apoi am trecut de la croissantul glazurat, la croissantul clasic. Acesta doar mi-l imaginam.
Mai toate filmele de dragoste şi revistele vremii, prezentau micul dejun sănătos sau micul dejun primit la pat de către iubită, compus din croissant şi alte bunătăţuri pe lângă acesta.
Mintea unei adolescente este tare întortochiată, iar a unei femeii în toată firea, este un adevărat labirint. Şi nu ştiu cum se face, că nici până acum nu am primit la pat un mic dejun ca-n filme.
De aceea am luat măsuri!
Am trecut la fapte şi am făcut singură şi pentru prima dată, croissant! Acum aştept doar ca soţul să-l servească cum trebuie, mâine dimineaţă la pat 😛
Croissantul meu este irlandez fiindcă are în compoziţie unt irlandez. Nu francez, nu românesc, nu turcesc. Deşi croissantul nu este tipic bucătăriei irlandeze, la mine în bucătărie cele două s-au combinat de minune: ideea de croissant şi untul irlandez.
A fost o întregă aventură până am găsit untul ce-l căutam, dar a meritat. O provocare ar putea fi să găteşti şi prăjitura Snickers cu un strat lipsă.
Şi acum, ingredientele pentru opt bucăţi de croissant irlandez:
- 250 gr de făină
- 200 gr unt Kerrigold (adică un pachet)
- 50 ml apă
- 50 ml lapte
- 1/2 cub de drojdie
- 4 linguri de zahăr
- 1 vârf de cuţit cu sare
Aluatul este cel mai important şi principala vedetă a reţetei. Aşa că acţionaţi cu grijă.
Laptele se amestecă cu drojdia, apoi se toarnă într-un vas înalt. Se adaugă restul ingredientelor, dar din unt folosim doar 50 de grame. Restul îl vom folosi la aluat, pentru împăturare şi creare de straturi specifice croissanului. O fi el irlandez, dar nu-i mai prejos ca cel franţuzesc.
Aluatul se frământă până devine elastic, după care se pune la frigider timp de 2 ore.
Se scoate din frigider, se întinde bine cu o sucitoare, apoi se pune peste aluat o folie de unt. Adică acel unt rămas se modelează cu ajutorul unui cuţit lat, până când ajunge ca şi mărime să fie jumătate din aluatul întins. Se împătură bine aluatul peste unt, se mai întinde puţin, după care se pune la rece timp de 30-40 de minute.
Noul aluat se scoate, se întinde delicat pe lungime şi se pliază ca şi o carte, urmând a se pune din nou la rece. Acest procedeu se repetă de încă 2 ori.
După ce s-a terminat timpul de stat la rece si a ultimei împăturări, se scoate aluatul şi se poate întinde pentru tăierea formelor.
Formele sunt triunghiuri, care se vor rula de la partea lată către vârf.
Acest croissant irlandez l-am pus în tava tapetată cu hârtie de copt şi l-am lăsat la temperatura camerei până și-a dublat volumul.
Pentru a avea luciu şi o culoare frumoasă, nu uita să dai cu pensula îmbibată într-un ou bătut peste croissantele. La cuptor a stat undeva între 15 și 20 de minute.
Mirosea divin la mine în bucătărie!
Noroc că nu au venit copii după miros, aşa au putut avea o surpriză atunci când au dat cu ochii de croissante. Porţiile lor au fost îmbunătăţite cu ciocolată topită. Făcând legătură cu croissantele glazurate ale copilăriei mele.
Iar croissantul simplu, care face legătura cu micul dejun primit de iubită la pat, a primit o aranjare şi asociere cu bunătăţurile despre care ziceam că le vedeam în filme. Am ales o cafea cu lapte, dulceaţă de afine, cuburi de unt irlandez şi un bucheţel de flori pentru a porni cu zâmbetul pe buze de dimineaţă.
Asociind cele două poze şi cele două momente cu croissante din amintirile mele, rezultă un mic dejun perfect în orice familie.
Mai rămâne ca soţul să-şi ţină promisiunea şi să vină cu o prezentare originală a acestui mic dejun, servit la pat.
Şi dacă nu a fost clar din ce aţi citit până acum, vă zic direct:
Untul în viaţa mea are rolul de aduce zâmbetul pe buze prin gesturi mici cu ajutorul preparatelor culinare gătite cu dragoste.
Sunt fan croissant la cafea!
Cat de bn arata,ma duc sa imi cumpar un croissant de la.magazin ca numai rezist tentatiei!
Ador croissantul! Imi place si cel cu cascaval, ai cumva o reteta si pt ala? :))
Inca nu m-am incumetat sa fac, dar de mult tot imi doresc sa incerc!
Multumesc pt reteta!
Multumesc mult pentru apreciere 🙂 Doar aceasta reteta o am pentru croissant, dar voi incerca si alte combinatii! Dau de stire!
Foarte bun dar nu as mai avea rabdare sa mai fac asa ceva in casa. Am renuntat si la cozonacul de casa deoarece nimic ce gasesti in comert nu se aseamana cu cel facut in casa ,dar …………de la o anumita varsta nu mai ai che si nici rabdare la migalit , Felicitari draga mea ,
Doamne, ce bine arata.
Multumesc <3
Azi ai primit micul dejun cel delicios la pat?
Soţul a venit cu cafeau, cel mare cu farfuria cu croissant şi cea mică cu o floare.
A fost un început de zi minunat!
Că am băut o gură de cafea, am pupat soţul şi copii, am împărţit croissantul celor doi care salivau lângă el şi am mers în bucătărie să încep treaba, asta-i partea a doua.
Gestul a contat mult! Chiar dacă a fost sugerat 😛
Da dar sa meritat park s vrea si.eu unul numai cu gandul ca e facut de casa si arata asa bn
Mmm ce bunatate prima data cand.am vazut poza nu imi venea sa cred cas facute de tn bravo mamico
Mulțumesc draga. ♡♡♡ am avut ce întinde și împacheta pe aluat 😉