Croissant Irlandez


Gândurile şi amintirile aşternute în acest articol sunt rodul invitaţiei primite de la  Kerrygold România. Pe care am acceptat-o cu drag, mai ales fiind vorba despre un produs care este în bucătăria mea încă de când eram eu mică.

De ce am ales croissantul?

Fiindcă acesta era desertul meu preferat în copilărie. Venea la pachet cu tot felul de abţibilduri, cu tot felul de umpluturi şi era produsul pe care ai mei părinţi îl puneau mereu în punga de la Moş Nicolae. Căci nu era aşa accesibil, ca şi acum, să cumperi dulciuri.

Apoi am trecut de la croissantul glazurat, la croissantul clasic. Acesta doar mi-l imaginam. Mai toate filmele de dragoste şi revistele vremii, prezentau micul dejun sănătos sau micul dejun primit la pat de către iubită, compus din croissant şi alte bunătăţuri pe lângă acesta.

Mintea unei adolescente este tare întortochiată, iar a unei femeii în toată firea, este un adevărat labirint. Şi nu ştiu cum se face, că nici până acum nu am primit la pat un mic dejun ca-n filme.

De aceea am luat măsuri!

Am trecut la fapte şi mi-am făcut singură şi pentru prima dată, croissant! Acum aştept doar ca soţul să-l servească cum trebuie, mâine dimineaţă la pat 😛

Croissantul meu este irlandez fiindcă are în compoziţie unt irlandez. Nu francez, nu românesc, nu turcesc. Şi deşi croissantul nu este tipic bucătăriei irlandeze, la mine în bucătărie cele două s-au combinat de minune: ideea de croissant şi untul irlandez.

Şi a fost o întregă aventură până am găsit untul ce-l căutam, dar a meritat.

14513780_1168100693277073_705606992_o

Şi acum, ingredientele pentru opt croissante irlandeze:

 • 250 gr de făină
 • 200 gr unt Kerrigold (adică un pachet)
 • 50 ml apă
 • 50 ml lapte
 • 1/2 cub de drojdie
 • 4 linguri de zahăr
 • 1 vârf de cuţit cu sare

Aluatul este cel mai important şi principala vedetă a reţetei. Aşa că acţionaţi cu grijă.

Laptele se amestecă cu drojdia, apoi se toarnă într-un vas înalt. Se adaugă restul ingredientelor, dar din unt folosim doar 50 de gr. Restul îl vom folosi la aluat, pentru împăturare şi creare de straturi specifice croissanului. O fi el irlandez, dar nu-i mai prejos ca cel franţuzesc. 😛

Aluatul se frământă până devine elastic, după care se pune la frigider timp de 2 ore.

Se scoate din frigider, se întinde bine cu o sucitoare, apoi se pune peste aluat o folie de unt. Adică acel unt rămas se modelează cu ajutorul unui cuţit lat, până când ajunge ca şi mărime să fie jumătate din aluatul întins. Se împătură bine aluatul peste unt, se mai întinde puţin, după care se pune la rece timp de 30-40 de minute.

Noul aluat se scoate, se întinde delicat pe lungime şi se pliază ca şi o carte, urmând a se pune din nou la rece. Acest procedeu se repetă de încă 2 ori.

După ce s-a terminat timpul de stat la rece si a ultimei împăturări, se scoate aluatul şi se poate întinde pentru tăierea formelor.

Formele sunt triunghiuri, care se vor rula de la partea lată către vârf. Croissantele irlandeze sunt puse în tava tapetată cu hârtie de copt şi lăsate la temperatura camerei până îşi dubleză volumul.

Pentru a avea luciu şi o culoare frumoasă, nu uitaţi să daţi cu pensula îmbibată într-un ou bătut, peste croissantele noastre irlandeze.

La cuptor pentru 15-20 de minute.

Mirosea divin la mine în bucătărie! Noroc că nu au venit copii după miros, aşa au putut avea o surpriză atunci când au dat cu ochii de croissante. Porţiile lor au fost îmbunătăţite cu ciocolată topită. Făcând legătură cu croissantele glazurate ale copilăriei mele.

Iar croissantul simplu, care face legătura cu micul dejun primit de iubită la pat, a primit o aranjare şi asociere cu bunătăţurile despre care ziceam că le vedeam în filme. Am ales o cafea cu lapte, dulceaţă de afine, cuburi de unt irlandez şi un bucheţel de flori pentru a porni cu zâmbet pe buze de dimineaţă.

Asociind cele două poze şi cele două momente cu croissante din amintirile mele, rezultă un mic dejun perfect în orice familie.

14274295_1169931253094017_1997461190_o

Mai rămâne ca soţul să-şi ţină promisiunea şi să vină cu o prezentare originală a acestui mic dejun, servit la pat.

Şi dacă nu a fost clar din ce aţi citit până acum, vă zic direct:

Untul în viaţa mea are rolul de aduce zâmbetul pe buze prin gesturi mici cu ajutorul preparatelor culinare gătite cu dragoste.

În viaţa voastră ce rol are untul?

Ce are în plus acest unt irlandez? Descoperiţi singuri AICI. 😉

7 gânduri despre “Croissant Irlandez

  • Soţul a venit cu cafeau, cel mare cu farfuria cu croissant şi cea mică cu o floare.
   A fost un început de zi minunat!
   Că am băut o gură de cafea, am pupat soţul şi copii, am împărţit croissantul celor doi care salivau lângă el şi am mers în bucătărie să încep treaba, asta-i partea a doua.

   Gestul a contat mult! Chiar dacă a fost sugerat 😛

   Apreciat de 1 persoană

 1. Pingback: Castigatori campanie "Ce rol are untul in viata ta?" - Blogal Initiative

 2. Pingback: Unde fac şcoală oamenii care scriu pe bloguri?! | ADN de Femeie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s