Cum să te pregăteşti pentru o Universitate din străinătate

Trăim vremuri tare ciudate. Sistemul de învăţământ din România se pare că pregăteşte tot mai mulţi tineri pentru frecventarea de Universităţi din străinătate.

Dar, te-ai adapta la stilul de viaţă ce vine cu frecventarea unei Universităţi din străinătate?

Opţiuni sunt…

… doar să le ştii alege.

Unde găseşti sprijin?

Mai întâi în familie. Apoi în dascăli. Apoi în oameni profesionişti care te pot ajuta să testezi şi să vezi care-i mediul în care se studiază, atunci când optezi pentru o Universitate din străinătate.

Taberele educaţionale

Vă scriu din punctul de vedere al unui părinte– am o frică de mă duc în lume. E greu să accepţi faptul că ai tăi copii vor ajunge în momentul în care vor merge singuri în explorare. Degeaba ştii că-i un lucru bun ceea ce vor experimenta, căci fricile tot rămân, grijile nu le înlături aşa uşor. Cu un pic de practică, totul se poate rezolva. Zic eu, acum.

Din punct de vedere al tinerilor în dezvoltare- un lucru mai bun de atât nu cred că puteau trăi. Doar am fost şi eu copil. Şi aveam şi eu aspiraţiile mele. Însă ai mei părinţi nu au reuşit să-şi depăşească grijile şi fricile, în aşa măsură încâ să mă sprijine şi să mă trimită în altă ţară pentru a participa la o tabără educaţională. Nici nu cred că aveam atâtea opţiuni atunci.

Cum mă pregătesc eu pentru o Universitate din străinătate

Mai întâi, stabilim că nu eu sunt beneficiarul direct. Ci ai mei copii. Însă, mă bucur şi mă felicit că am curajul să analizez şi această opţiune. Aşa, mă pregătesc din timp. Orice e posibil şi mai bine să fiu acoperită. Atât financiar, cât şi psihic.

Am doi copii. Fetiţa de trei ani şi băiatul de şapte ani. Deja pregătesc terenul şi aş plănui această aventură, cea a taberelor educaţionale din străinătate, în două etape.

Prima etapă- Tabăra de zi sau Day Camp

Ca să poată merge ambii copii, dar să fiu şi eu cu ei. Să pot să-i observ, să văd şi eu cu ochii mei care este mediul de studiu. Să văd eu cum se adaptează şi emoţional.

Tabăra de limbi străine sau aventuri în Elveţia este cea care corespunde nevoilor noastre. Adică, nevoilor mele. Tabăra am găsit-o după ce am studiat profund site-ul edutabere.ro.

Tabăra oferă posibilitatea de frecventare copiilor începând cu vârsta de trei ani. Cei mici ar avea un program de activităţi de patru ore, timp în care ar lua cunoştinţă cu noi stiluri de predare.

Iar activităţile pentru băiat ar rămâne la latitudinea lui: ori limbi străine, ori aventură. Deşi nu mi greu să ghicesc ce ar alege.

Taxele nu sunt mici. Dar nu este ceva ce nu ar fi realizabil. Perioada taberei este în funcţie de buget şi disponibilitate: două săptămâni sau patru săptămâni.

A doua etapă– Singuri în tabere

Dacă totul merge bine în prima etapă, atunci mai mult ca sigur când vârsta le va permite, vor merge singuri în tabere în străinătate.

Tot pe edutabere.ro am găsit o mega-tabăra- Tabăra TASIS-LUGANO. Este genul de tabără pe care şi eu aş frecventa-o acum.

Vârsta de la care elevii pot participa la această tabără este de 11 ani.

Cursurile au loc în renumita clădire Villa De Nobili, aceasta fiind clădirea principală a şcolii Americane din Elveţia. Copii sunt cazaţi în campus şi camerele sunt structurate în mai multe feluri- camere cu 2 sau 4 patrui sau mini-studiouri de două etaje.

Limba principală vorbită în şcoală este engleza, ceea ce este un lucru bun.

Însă, ceea ce m-a atras pe mine la această tabără, este faptul că tinerii îşi dezvoltă aptitudinile vocaţionale. Arhitectură şi design, modă şi design, bucătărie italiană, musical, fotografie digitală. Sunt toate cursuri care e greu să le ai în şcoli din ţara noastră la nivelul la care sunt structurate în taberele din străinătate.

Perioada cursurilor este de trei sau patru săptămâni. Taxele sunt destul de ridicate, dar dacă mă apuc de acum să pun deoparte, voi reuşi să acopăr cheltuielile.

Acest tabere nu sunt un moft sau cursuri banale. Sunt un bun motor social, un loc în care copii sunt testaţi atât educaţional, dar şi din punct de vedere al adaptării în condiţii noi. Adaptarea fiind un test subtil, pe care îl observă doar dascălii şi supreveghetorii. Adaptare care ajută copilul în dezvoltarea sa socio-emoţională.

Ca să nu mai zic că pregăteşte părinţii pentru momentul în care copilul va deveni adult şi-şi va începe un nou drum. Pe cont propriu.

Sună bine planul

Da, ai zice că e un plan bun. Mai rămâne doar să pun la punct detaliile financiare şi să apelez la consultanţii edutabere.ro pentru detalii.

Grija pe care un părinte o are atunci când îşi trimite copilul în tabără, se transferă responsabilului de grup. Înmulţiţi aceste griji cu numărul de participanţi şi veţi obţine o responsabilitate imensă. De care echipa edutabere.ro s-a achitat onorabil până acum.

Voi ce părere aveţi despre taberele educaţionale din străinătate?

universitate din străinătate

8 Comments on “Cum să te pregăteşti pentru o Universitate din străinătate”

  1. Eu n-am fost în tabere educaționale pe timpul facultății. În liceu am fost în una de o săptămâna, era ceva pe o temă ecologică, dar în țară. A fost interesant, dar cu siguranță experiențele în afara țării sunt mult mai frumoase.

    1. Stii ca nu-i niciodata tarziu pentru astfel de tabere?! Am descoperit ca sunt oameni care merg si dupa 30 de ani, in grupuri in astfel de tabere. Experienta este privita altfel, dar tot cred ca ar merita <3

  2. La un moment dat ma batea gandul sa dau la master in strainatate. Acum ma bucur ca nu am facut asta pentru ca la vremea respectiva nici eu nu stiam exact ce vreau. Ma gandeam sa fac un master de marketing sportiv. Iar la noi oricum nu puteam face foarte multe cu asta. Stiam atunci, dar ma gandeam ca o sa creasca trendul si la noi.
    Ceea ce nu s-a intamplat. Imi pare rau ca am ratat experienta si rigurozitatea unui master in afara. Oricum, pentru master niciodata nu e prea tarziu!

    1. Sunt unele tabere pe site care sunt dedicate si persoanelor care au depasit varsta normala a studentiei.
      Sunt cursuri care si eu le-as urma acum. In strainatate. Datorita informatiilor noi, datorita mijloacelor de predare, ca sa nu mai zic de experienta sociala……
      Ca sa vezi cum suntem noi ca oameni: cand suntem la scoala, vrem sa terminam cat mai repede…. iar dupa un timp, am vrea sa ne intoarcem pe bancile unei scoli… 🙂

  3. Ma bucur ca ai scris despre asta. Pentru mine ramane un mare regret faptul ca n-am facut o facultate in strainatate. Acum vreo 10 ani cand cautam eu preturile mi se pareau foarte mari si n-am putut sa le cer asta alor mei. Desi daca ma interesam putin mai mult si scapam de frica, nu era chiar imposibil sa-mi gasesc un job si sa castig cat sa-mi acopar cheltuielile.
    Am avut insa sansa sa plec in tabere de cate 3 saptamani si sa particip la un youth exchange si as recomanda oricui sa faca asta! Este incredibil sa fii laolalta cu tineri din alte 5,6 tari, sa gasesti o cale de comunicare si sa puteti face lucruri frumoase impreuna!

    1. Da, este o super oportunitate. Ca parinte de copil care isi doreste acest lucru, este un pic mai dificil emotional. Sper sa trec peste aceste frici si sa fac alegerea corecta cand va fi cazul.
      Sa pot zice ca am facut tot ceea ce mi-a stat in putinta pentru a le oferi copiilor mei ceea ce eu nu am reusit sa experimentez din punct de vedere educational.

  4. Curios sau nu, eu nu am fost in nici o tabara. Nu este vorba ca nu ma lasau parintii ci pur si simplu imi era teama. Imi era teama sa nu faca glume copii pe seama mea. Acum regret, dar este prea tarziu!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.