Poliţist român, personaj de roman

Am auzit despre isprăvile acestui poliţist român, dar nu am încumetat până acum să-mi dau cu părerea despre el.

Abia după ce am citit prima sa carte publicată, am curaj să vin cu impresii despre dânsul. Care nu sunt puţine.

Poliţist în România

După umila mea părere, ca să-ţi doreşti să devii poliţist când te faci mare, ori ai în familie cazuri, ori te-ai uitat la prea multe filme cu eroi şi uiţi că trăieşti în România.

Dar, mai este şi o a treia variantă. Îţi place meseria şi crezi cu ardoare în convingerile tale. Crezi că poţi schimba ceva în sistem şi mentalitatea oamenilor, şi nu te laşi doborât aşa uşor.

Poliţist român, personaj de roman

Aţi auzit de Marian Godină?

Aţi auzit de cartea lui foarte lăudată, „Flash-uri din sens opus” ?

Răspunsul meu este „da” la ambele întrebări.

personaj de roman

Şi deşi auzisem, până de curând am ezitat să şi cumpăr această carte. Prea era lăudată şi nu credeam că voi găsi altceva în ea decât poveşti haioase din trafic. Genul acela de poveşti, spuse de pescari.

Totuşi, nu e ceea ce pare a fi! Chiar dacă am citit prima pagină de trei ori pentru a înţelege despre ce e vorba 😛

Gândesc altfel

De aici şi asemănarea lui Marian Godină cu un personaj de roman. Plus stilul său de a scrie, plus faptul că i-am şi urmărit activitatea pe FB, plus că nu e căsătorit (între timp s-a şi căsătorit), plus…..

Fiecare carte pe care o citesc, o rulez în minte ca un film. Cu cât decorul este mai bine descris, cu atât filmul este mai interesant. Iar partea din carte, pe care Marian Godină i-a dedicat-o vieţii sale amoroase, parcă l-a transformat într-un personaj din romanele de Sandra Brown. Cel puţin în filmul meu.

Sunt prea puţini bărbaţi care fac gesturi ca cele descrise în carte, pentru femeia din viaţa sa. Acompaniate gesturile de impresiile sale de după şi rezultă un personaj demn de un roman.

Şi poliţistul este om

Nu-l cunosc personal, deşi sper să vină şi acea zi. Până atunci, mă bucur să descopăr în filele cărţii sale şi latura umană a unui poliţist. Căci până la urmă, meseria îl caracterizează şi în jurul ei se învârte totul.

Şi acum mă pregătesc pentru o nouă lectură. Volum doi publicat de Marian Godină, vine ca o fragmentare a unor secvenţe din primul volum. Căci ajutorul său din volumul ” În misiune cu Marian” este menţionat şi în primul volum.

Respectăm omul

Nu trebuie să-l iubiţi sau să-l apreciaţi fără motiv, ci doar să-l respectăm. Aşa cum am face-o cu fiecare om în parte. Meseria este doar parte din viaţa sa şi nu-l reprezintă în totalitate.

Iete cum mă apuc eu acum să-i ţin parte, dar prea s-au ambalat unii oameni pe el. Dar nici el nu se lasă mai prejos.

Ultima ispravă notabilă, a fost cea în care şi-a postat pe pagina sa de FB, poză cu fluturaşul de salar. Nu mare mi-a fost mirarea când am văzut a doua zi ziarele pline de articole la adresa sa şi care dezbăteau în lung şi-n lat gestul.

Atâta timp cât îşi face meseria şi nu deranjează pe nimeni (în afară de superiori 😛 ), libertatea de exprimare ne-am primit-o cu toţii în ’89, inclusiv el.

Vi se pare un personaj de roman reuşit?

24 Comments on “Poliţist român, personaj de roman”

  1. Nu am citit cartea dar cred ca ar fi interesanta lectura, mi se pare un act de curaj sa publici asa ceva, de fapt sa publici orice legat de serviciu cand lucrezi la stat 😀

  2. Nu am citit nimic scris de Marian Godina. Nu ma asteptam sa fie ceva interesant. Credeam ca s-a mediatizat foarte mult doar pentru ca este politist. O sa il caut pe facebook sa vad cum scrie. 🙂

  3. Am auzit de el, nu il urmaresc in online, nici cartile nu i le-am citit, dar apreciez curajul de a face altceva pe langa meseria de politist.

    1. Nu va fi greu sa-l gasesti 😛 Va fi greu sa-l lasi, fiindca omul spune niste lucruri pe care altii nu ar avea curaj sa le zica, si stai sa astepti sa vezi ce mai scoate din buzunarul cu perle 🙂

  4. Si eu il apreciez mult pe Godina, mai ales ca a reusit sa faca ce multi nu au reusit: a reusit sa se exprime liber si in acelasi timp sa dea fiecaruia cate o lectie de viata (si celor mari si celor mici). Daca vrei sa il cunosti, plimba-te cat mai des prin Brasov! >D

  5. Stiam de Marian si chiar ii urmaresc uneori pagina de Facebook. De carte nu as fi tentata, pentru ca nu e genul meu 😀

  6. Chiar nu știam de Marian Godină și mă bucur că l-am descoperit prin articolul tău. Oamenii trebuie respectați, indiferent de meseriile lor și dacă 1 sau 2 nu sunt așa cum ar trebui, asta nu înseamnă că toți merită puși în oala respectivă.
    Polițiștii merită tot respectul nostru pentru ceea ce fac și ceea ce sunt, iar Marian Godină e un exemplu.

  7. Eu provin dintr-o familie in care parintii au lucrat in domeniu asa ca ii cunosc cu bune si rele. E tare ca a iesit cineva in fata, un fel de reprezentant in online care vorbeste pentru oamenii care isi fac meseria cum trebuie. Spre rusinea mea nu am citit nici prima carte, dar o sa ii dau o sansa chit ca nu este genul meu de literatura. Chiar fain articolul!

  8. Nu ştiam că a apărut şi a doua, mulţumesc tare mult! Am citit prima carte şi am rămas cu o impresie mai mult decât bună. Mă pun pe căutat acum să văd dacă e la noi în librării.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.