Dovleacul se găteşte în două forme la mine în bucătărie: dovlecel pane şi supă de dovleac. Am mai încercat eu şi Chiftele de dovleac cu cascaval dar m-am lăsat păgubaşă. Caşcavalul a stricat tot.
La câte soiuri de dovleac sunt acum, cred că sunt mult mai multe posibilităţi de servire. Însă eu doar pe aceastea le gătesc mai des.
Ingrediente pentru supă de dovleac
- 0,5 kg dovleac răzuit
- 1 legătură de mărar verde
- 2 bucăţi de ceapă
- 1 linguriţă de boia
- 2 linguri de făină
- sare, piper
- smântână după preferinţe
De care dovlecel foloseşti la supă?
Pentru supă, eu folosesc de cele mai multe ori, dovleac gata răzuit, cumpărat din piaţa de legume. Caut mereu să fie proaspăt. Adică, verde deschis şi cu zeamă pe fiecare bucată. Dacă este verde închis sau gălbui şi uscat, înseamnă că este vechi.
Au fost ocazii când am feliat eu dovlecelul. L-am curăţat de coajă, am scos seminţele şi apoi l-am dat pe răzătoare. A fost la fel de bun.
Pregătirea supei de dovleac
Eu am folosit două bucăţi de ceapă. Le-am curăţat şi le-am mărunţit. Cum am putut eu mai bine.
Ceapa se pune într-o oală cu ulei încins. Se lasă la călit.
Apoi se adaugă linguriţa de boia. Urmată de lingurile de făină.
Mai întâi eu pun dovleacul răzuit/feliat şi apoi adaug apa în oală. Ca să fie un pic crocant. Urmează sarea şi piperul. Apă se pune cât să acopere dovleacul. Dacă în timpul fierberii apa scade mult, se completează.
Când dovleacul este fiert, am gustat din el, am pregătit smântâna cu mărarul.
Eu pun multă smântână. Cam 0,5 – 0,7 litri la o oală cu capacitatea de 3 litri. Smântâna o pun într-un bol înalt. Adaug legătura de mărar mărunţită şi un pic de sare. Apoi alternez apele. Adică, pun 1 polonic de supă fierbinte, 1 polonic de apă caldă. Repet procedura de încă 2 ori. Astfel că am 3 polonice de supă şi 3 de apă. Le alternez, ca să nu se brânzească smântâna.
Apoi adaug încet smântâna peste supă. Amestecând continuu. Cu grijă. Chiar nu-mi place când se brânzeşte smântâna. Dar şi asa este bună.
Mai las supa să dea într-un clocot şi apoi opresc focul.
Servire
Greu rezist să nu înfulec cum opresc focul, dar mă cam pişcă la limbă. După ce s-a mai răcit un pic, sigur dau iama în oală.
Mie îmi place să o servesc aşa, soţului îi place cu ardei iute. Ori crud, ori murat. Fiecare după gust.
Super buna îmi plac supele!
Fac supa crema de dovleac, dar din ala galben, placintar. Din dovlecel n-am incercat sa fac supa, desi il pun in mai multe ciorbe in care are rol secundar.
Interesanta reteta!!!Nu stiam ca se face aupa din dovlecel razuit!!!Tosusi voi incerca si eu sa vad cum iese dar oricum merg pe mana ta;daca tu zici ca e gistoasa ,cu aiguranta este!!Multumesc ptr . reteta!!!Sa te ajute Domnul in continuare!!
Multumesc mult pentru apreciere 😉
Foarte buna,noi mai adaugam un ardei capia galben si o legătură de telina .e f b
: ) Difera de la zona la zona. Important este sa aiba gust bun!
Am facut si eu in weekend…de fapt sotul, ca el e bucatarul casei, doar ca noi am pus smantana vegetala si un cartof in loc de faina. Este perfecta pentru vremea de afara.
Interesanta inlocuirea… poate voi incerca si eu. Sa vad cum iese. Multumesc pentru pont 🙂
Cu drag :*
la capitolul preparate din si cu dovleac la noi se mananca doar placinta de dovleac si dovleac copt. Nu am curaj sa incerc altceva pentru ca toti suntem cam pe modul simplu, traditionalist si niciunul n-am mancat asa ceva pe la mamele noastre 😀
Greu de scos din om amintirile si preferintele inradacinate din copilarie 🙂
Si la mine urmeaza cam aceeasi poveste.
Spor sa aveti <3