Tu ştii ce conţine îngheţata din comerţ?

Greu să ştii exact ce conţine îngheţata din comerţ, dar cu un pic de cercetare găseşti răspunsuri.

Eram prea relaxată în timp ce savuram o îngheţată în parc. Şi nu ştiu ce-mi veni de am luat ambalajul şi am dat citire. Apoi am simţit îngheţata curgând pe mână.

Trecuse ceva vreme de când am rămas setată pe ambalaj şi cum vremea de afară nu ţine cu îngheţata, aceasta a pornit la vale.

Voi citiţi eticheta produselor alimentare?

Da, produsele sunt testate obligatoriu înainte de a ajunge pe piaţă. Dar cred că sunt destule cazuri în care combinaţiile de produse s-au dovedit în timp a fi dăunătoare.

Nimeni nu ne obligă să le cumpărăm. Însă este în firea omului să poftească. Să dorească ce are toată lumea. Să testeze produse noi. Să aibă stomacul plin. Să fie sătul, cu bani puţini. Aici intervine calitatea produselor.

Însă, eticheta este un factor decisiv. Sau ar trebui să fie.

 Tu ştii ce conţine îngheţata din comerţ?

Eu nu ştiam. Până recent. Şi ca să fiu sigură că nu este un singur exemplu, am mai cumpărat o îngheţată. Altă marcă, alt tip, alt producător.

Nu dor că sunt ingrediente cu denumiri de formule chimice, dar sunt şi câteva care efectiv m-au uimit! Adică, ce pana mea caută asta în îngheţată?

Exemple concrete

eticheta inghetata

ingrediente inghetata din comert

Vă scriu aici ingredientele de pe etichetă, ale căror înţeles l-am aflat abia acum de pe goagle. Vă scriu ce am găsit eu că înseamnă.

Înţelegeţi după ce începeţi şi citiţi.

  • Lapte degresat reconstituit– este laptele lichid obţinut prin adăugarea de apă la laptele praf degresat
  • Zer pudră (din lapte)-ambele eticheteZerul praf se obține din zerul rezultat de la fabricarea brânzeturilor și a cazeinei și se poate obține după câteva procese tehnologice care implică adăugarea de produse chimice
  • Emulsifiant (mono- şi digliceride ale acizilor graşi)ambele etichete-  ajută la prelungirea termenului de valabilitate. Acestea provin, în general, din pielea sau oasele animalelor, dar pot fi derivate şi din surse vegetale, precum soia sau canola.
  • Stabilizatori (gumă din seminţe de carruba, gumă de guar)

Guma de carruba– (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente. În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.

Guma de guar– (E412) este o polizaharidă folosită în industria alimentară. Guma de guar este produsă din semințele plantei Cyamopsis tetragonolobus prin metode mecanice sau chimice.

  • Stabilizatori (gumă din seminţe de carruba, gumă de guar, algă Euchema prelucrată, caragenan)

Alga Eucheuma prelucratî se obţine prin tratament în mediu alcalin apos al tulpinilor naturale de alge marine Eucheuma cottonii si Eucheuma spinosum, din clasa Rhodophyceae (alge marine rosii).

Caragenanul este o substanţă ce se găseşte în mod natural în alge roşii (E407). Caragenanul afectează grav sistemul digestiv producând ulcer, cancer de colon şi inflamarea mucoaselor intestinale. Are acţiune anticoagulantă şi este toxic pentru rinichi şi ficat.

  • Colorant (caramel cu sulfit de amoniu)– E150d este un colorant maro, artificial, care se obţine prin încălzirea glucidelor alimentare, în prezenţa compuşilor sulfit şi amoniu.
  • Agent de glazurare (gumă arabică)produs natural obținut din secreția (rășina) plantei de acacia (senegal și seyal).
  • Corector de aciditate (acid citric)E330 alimentar nu este obţinut din citrice ci sintetizat de diferite specii de fungi din zaharuri. Amestecul obţinut este apoi filtrat şi tratat cu hidroxid de calciu şi acid sulfuric.

surse de informare: cesamancam.ro / alegesanatos.ro

soc

Mai pot zice ceva?

Sunt uimită, şocată, dezgustată….. fiindcă alternativa, îngheţata făcută acasă este muuuuult mai simplă. Şi uşor de făcut. Că nu este ea la fel de cremoasă, de fină, de nu ştiu cum…… o prefer, decât cea din comerţ!!

Voi faceţi cum ştiţi că e mai bine pentru voi!

Am pe blog o reţetă de sorbet de fructe ce poate fi servită pe post de înghețată – Reţetă de sorbet şi lapte condensat, făcut acasă.

Saaaaau, și mai bine, 3 rețete de înghețată cu banane ca bază! – adică, fără lactate!

Însă e plin netul cu reţete uşoare, cu ingrediente naturale pentru o îngheţată bună.

Ce părere aveţi despre ingredientele enumerate?

tu stii ce contine inghetata din comert

21 Comments on “Tu ştii ce conţine îngheţata din comerţ?”

  1. Niciodata nu am analizat ingredientele alimentelor. Stiu ca e bine in general sa ai habar de una, de alta, insa suntem prea obisnuiti sa cumparam pentru ca e mai usor.
    Sa stii ca vreau sa caut cateva reteete de inghetata pe care sa o fac si eu , acasa! Sa vedem ce gasesc si daca imi iese! 🙂

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.