Fără ridicat din sprâncene sau strâmbat din nas, fiindcă o casă la oraş poate fi şi altfel. Eu aşa cred, asta sper, la asta visez.
Da, momentan locuiesc la bloc, într-un apartament cu două camere, însă într-o zonă a oraşului care nu mă face să simt agitaţia specifică mediului urban. Şi da, visez la o casă construită în oraş, de la zero, după nevoile mele şi ale familiei.
Deşi sună tentant, nu-mi doresc o casă în centrul oraşului, cu toate că amplasarea ar fi ideală, centrul fiind ocupat exclusiv de case. Asta în Oradea. Îmi doresc o casă într-o zonă aerisită, unde să nu fie blocuri în vecinătate.
De ce visez o casă la oraş?
Acum ceva timp mă vedeam locuind într-o căsuţă la ţară, cu o grădină de legume, pomi fructiferi şi animale de casă. O căsuţă unde să pot îmbătrâni frumos alături de al meu soţ.
Dar, acum văd altfel lucrurile. Locuind la ţară, nu voi putea fi alături mereu de copii şi nepoţi. Contează mult acest aspect pentru mine.
Mai ţin cont şi de următoarele aspecte atunci când aleg o casă la oraş:
- Am acces rapid la serviciile medicale în caz de urgenţă.
- Confort mai mare din punct de vedere al utilităţilor: apă potabilă şi apă caldă, curent electric, încălzire centrală.
- Diversitate în ceea ce priveşte şcoala, grădiniţa, parcuri, locuri de joacă.
- Localuri unde să pot merge cu familia. Avem nevoie şi de ieşiri în alt mediu decât cel domestic.
Şi cine zice că nu pot construi casa ideală la oraş?!
De ce am nevoie pentru casa ideală?
Mai întâi am nevoie de multă ambiţie şi răbdare, căci e nevoie de timp şi muncă pentru a vedea acest vis împlinit. Momentan suntem în stadiul în care muncim pentru a ne permite să visăm la această casă.
Este nevoie de o privire realistă asupra oricărui vis şi din acest plan de viitor lipseşte doar partea financiară pentru a-l pune în practică.
Ne facem planuri, căutăm un proiect de casă, căutăm zona potrivită pentru construcţia unei case, căutăm să acoperim toate aspectele ce pot apărea în tot procesul.
Parcurgând o colecţie de proiecte case, am rămas cu gândul la câteva imagini frumoase.
Veţi zice că este imposibil să ai aşa privelişte la o casă construită la oraş sau veţi zice că este nevoie de un buget maaaaaaare. Însă aţi fi surprinşi să aflaţi că este realizabil acest lucru în oraşul meu, cu un buget decent.
Dar eu vreau casa în genul celei din poze!
Casa ideală pentru familia mea
Conform proiectului găsit pe aia-proiect.ro, am avea doar câteva modifcări de adus planului deja existent. Oare se modifică tot proiectul cu ajustările noastre? Găsiţi proiectul gata făcut, sub denumirea de Proiect casă cu mansardă Arum, P+M.
Sunt câteva modificări pe care eu le-aş aduce proiectului gata făcut.
Îmi doresc o casă fără mansardă. Totul să fie pe un singur nivel. Să ne găsim mereu, totul să îmi fie la îndemână.
Am nevoie de următoarele încăperi:
- 4 dormitoare– suntem o familie mare 🙂
- 1 birou mic– mă văd şi peste ani tot online, tot pe blog.
- 1 bucătărie închisă– deşi pare frumos să găteşti într-un spaţiu deschis, fumul şi parfumul mâncărurilor nu prea le vreau în restul camerelor din casă.
- 1 living decent– un spaţiu unde să se adune toată familia.
- 1 baie principală şi 1 baie mică– după nevoi 🙂
- 1 cămară– perfectă pentru conserve, murături şi alte delicii făcute în casă.
- 1 beci– spaţiu de depozitare pentru obiecte mai mari.
- 1 garaj– ca să nu parcăm maşina pe spaţiul verde.
- Şi o terasă generoasă– locul unde mi-aş petrece mare parte din timp.
Vreau să am spaţiu verde în jurul casei, deşi sunt convinsă că toate cele scrise mai sus, fiind dispuse pe un singur nivel, ocupă destul de mult teren. Prefer să cumpăr teren mai mult ca să pot să-mi fac toate poftele. O singură dată îmi construiesc casa viselor, nu?!
Tot acel spaţiu verde este dedicat strict jucăriilor de exterior ale copiilor. Deşi cred că mi-aş rezerva un mic petic de pământ pentru o grădină de legume.
Pretenţiile mele sunt decente, zic eu. Atunci când îţi faci casa visurilor tale poţi devia şi ajunge să-ţi faci tot felul de proiecte nebunatice, genul celor visate în copilărie.
Proiectul meu mai îndrăzneţ pentru această casă, ar fi un cinema mobil. Ceva care să se poată instala şi în curte şi pe terasă şi în casă. Să ne ofere momente speciale, de râsete, de suspans, de dramă……… pentru toată familia!
Primii paşi către construirea casei ideale
Îmi iau ideile, planurile şi soţul de mână şi cerem sprijin celor de la AIA Proiect. Prefer să apelez la serviciile unor specialişti, dar mai ales la o echipă care poate să se ocupe de tot ceea ce presupune realizare unui proiect de asemenea dimensiune.
Serviciile oferite de biroul de proiectare şi servicii AIA Proiect:
Ştiţi ce mi-a zis soţul când a văzut prima dată planurile mele pentru casa ideală?!
-O să avem nevoie de un evaluator ANEVAR, pentru a ne zice la sfârşit la cât se evaluează casa, să vedem dacă s-a meritat cât am investit în visul nostru!
Eu nu aş vrea să ştiu, căci investiţia făcută în timp nu se simte la buget. Şi oricum o casă făcută după bunul plac nu se vinde, ci se transmite copiilor. Ei sunt liberi apoi să facă ce vor cu ea.
Da, mi-aș construi o casă la oraș dar mai la periferie, unde e mai liniște. Frumos articolul, mi- plăcut. Baftă să ai 😉
Depinde si de zona. In Oradea de exemplu sunt cartiere in oras, care pot permite locuitul la casa. Multumesc pentru urare <3
Așa este. Cu mare plăcere! <3
Ma ia cu ameteala cand vad de cate acte e nevoie, de aprobari peste aprobari ca sa faci o casa. Nu mergea doar asa cu proiect? Ba sigur ca merge, dar vin si o darama, stiu, ca au planuri de respectat. Aceleasi planuri care la mine in zona le permit sa ridice blocuri intre case.
Nu mai zic nimic de Bucuresti, acolo totul este peste puterea mea de intelegere.
Eu construiesc o casa la oras, acum suntem pe ultima suta de metri si am terminat-o.
Sa stiti ca o sa va caut <3
Da…..mi-ar placea enorm
Ma bucur ca nu sunt singura <3