Energia casei mele

Mi-am prins urechile în actele care mă anunţau de lipsurile ce duceau la un confort scăzut al casei mele, de energia casei care se pierdea inutil. Comandasem şi eu împreună cu vecinii de bloc un audit energetic, şi nu mă aşteptam la aceste concluzii.

Da, ştiam că ceva nu este în regulă. De aceea am şi căutat soluţii, unele mai profesionale. Că de zugrăvit în fiecare an, m-am săturat. Ca şi femeia care se tot machiază pentru a ascunde imperfecţiunile, dar nu-şi îngrijeşte „fundaţia”, adică tenul.

Cine mai construieşte o casă la oraş?

Scrisoare casei mele

Să ştii că m-am săturat. Tu nu vezi cât de tare sufăr, cât de tare transpir şi pierd energie?! Nu vezi ochii mei, geamurile tale, cum sunt dimineaţa?! Nu simţi diferenţa de temperatură?!

Tu iarna te acoperi pentru a nu-ţi fi frig, dar cu mine ce faci?

Eu mă încălzesc cu energia familiei tale, cu râsetele copiilor tăi, dar te rog ai grijă şi de mine, ca să pot fi alături de voi cât  mai mult timp. Ai grijă te rog de petele acelea negre de pe pereţi, ştii că în camera mică este umezeală prea mare. Toate trebuie rezolvate. Nu aştept răspuns, dar poţi trece direct la  treabă.

energia casei

Ce am aflat în urma auditului energetic?

Acesta a fost util tot blocului de apartament în care locuiam, toţi având de câştigat de pe urma acestei expertize.

Auditul energetic aduce la cunoştinţă soluţiile aplicabile locuinţei pentru scăderea consumului energetic. Soluţiile oferite făceau referire atât la îmbunătăţrea anvelopei clădirii, cât şi la sistemul tehnic. Sistem tehnic care curprinde toate instalaţiile şi echipamentele din clădire (încălzire, răcire, ventilare, apă caldă, iluminat).

Casele noastre pierdeau energie!

O termografie ne-a arătat acest lucru. Aşa arătau şi pozele noastre.

Cu ajutorul acestui procedeu, am reuşit să observăm şi noi unde sunt cele mai mari pierderi de energie. Pe unde ieşeau banii noştri din casă, căci este o risipă de bani să ignori pierderile de energie.

Ce facem noi acum?

Ce să fac?! Mă pregătesc pentru încă o sesiune de zugrăvit camera mică, umezeala fiind foarte prezentă şi deranjantă.

Apoi, strângem documentaţia şi finanţele necesare pentru schimbarea majoră de care are nevoie toată clădirea. Deşi aş vrea ca acest lucru să se întâmple acum, din punctul de vedere al constructorilor, în sezonul rece sau ploios nu este indicat să izolăm termic clădirea.

Apoi, mai caut soluţii provizorii ca în acest sezon rece să nu arunc cu atâţia bani pe geam. Risipă datorată pierderii de energii termice.

Construieşte o relaţie, ca pe o casă!

Cunoaşteţi voi ceva soluţii provizorii pentru a-mi păstra energia casei?

4 Comments on “Energia casei mele”

  1. pierderile astea de energie ne costa scump in orice anotimp. Vara pornim aerul conditionat si pierdem racoare. Iarna ne scapa caldura prin degete. In concluzie, un audit energetic si o investitie in remedierea problemelor face diferenta pe termen lung.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.