Baigli cu mac

Reţeta este pentru o portie de baigli cu mac, uşor crocant. Nu este genul de preparat pufos, ci este unul delicios şi uşor sfărâmicios. Tare apreciat în familia mea este aceasta varianta de cozonac in mininatura.

Baigli este un cozonac unguresc, umplut de obicei cu mac sau nucă. Nu contează umplutura, nici nu aş putea alege între cele două. Acest cozonac nu seamănă deloc cu varianta tradiţional românească, dar este la fel de gustoasă. Doar are nevoie de atingere unei gospodine 😉

Ştiţi că am mai avut o tentativă nouă de baigli? Baigli umplut cu bomboane de ciocolată cu jeleu. A ieşit o nebunie curată, una delicioasă şi originală (zic eu).

Acum, voi încercaţi să vedeţi care vi se potriveşte!

 

Ingrediente folosite pentru baigli cu mac:

Pentru aluat:

  • 800 gr – 1 kg de făină
  • 300 ml lapte cald
  • 2 plicuri de drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 200 ml de ulei
  • 1 plic de zahăr vaniliat
  • un pic de sare

Pentru umplutură:

  • 300 gr de mac
  • 10 linguri de zahăr

Pregătirea aluatului

Partea în care se amestecă ingredientele pentru aluat, este uşoară.

Exceptând uleiul, toate se amestecă într-un bol înalt. Fără o ordine anume de încoporare, doar amestecare şi apoi frământare continuă. Eu am împărţit aluatul în două părţi, pentru a fi mai uşor de manevrat, de framantat.

Apoi, am adăugat jumate din cantitatea de ulei. Şi am început din nou să frământ. Când aluatul a curprins cum trebuie uleiul, am adăugat restul de ulei. Şi am frământat, şi am frământat, şi am frământat…… cam 10-15 minute. Totul pentru a ieşit un aluat cât mai bun, implict un baigli cât mai delicios 😉

Aluatul rezultat, stă la dospit minim 1 oră, într-un loc cald.

Pregătirea umpluturii

Sunt mândra posesoare a unei râşniţe electrice, care îmi este mereu utilă când vine vorba de gătit bunătăţuri. Ori pentru a face zahăr pudră, ori pentru a măcina boabe de cafea. Şi acum am folosit-o pentru a măcina umplutura pentru baigli.

Macul amestecat cu zahăr, în râşniţă pentru câteva zeci de secunde, apoi aşteaptă să fie adăugată peste aluatul de baigli.

Pregătire baigli pentru coacere

Aluatul împărţit în patru părţi, modelat într-o foaie lungă cât tava în care se va coace, apoi „decorat” cu umplutură. Urmează rularea aluatului, astfel încât să nu iasă umplutura. E destul de usor, avand nevoie doar de un pic de atenţie şi totul se rezolvă.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, am pus ruladele de baigli, am „pictat” cu un ou bătut pe deasupra şi la cuptor timp de 30 de minute. Atât a stat la mine, depinde de cuptorul vostru, verificaţi mereu.

Gata de gustare!

A ieşit o bunătate! Abia am reuşit să mă abţin şi să nu devorez tot. Este exact cum îmi place mie!

Un pic crocant, un pic pufos, un pic dulce, iar macul aduce ceva extra 😉

Este perfect pentru o gustare, alături cu un pic de lapte sau ciocolată caldă. Este perfect pentru masa de sărbători, este ideal pentru o drumeţie 😉

Cum vi se pare reţeta de baigli cu mac?

O altă tură de baigli cu mac 🙂

baigli cu mac delicios

Cea mai proaspata tura de baigli cu mac si nuca:

baigli cu mac si cu nuca

9 Comments on “Baigli cu mac”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.