Am găsit informaţiile despre terapia cu aerosoli salini atunci când am fost în vizită la Salina Turda. Am revenit şi am regăsit o salină mai pregătită decât am văzut-o anul trecut.
Bineînţeles că am scris pe blog anul trecut despre acea vizită: În vizită la Salina Turda.
Însă acum am fost mai curioasă de aspectele medicale care implică salina. Şi am trecut la un pic de documentare. Nu ştiu dacă aţi observat, dacă aţi reuşit să ajungeţi la salină, dar sunt informaţii utile despre această terapie tipărite şi lipite în locuri vizibile. Cred doar că puţine persoane au răbdarea necesară să citească.
Cum funcţionează terapia cu aerosoli salini?
Aerosolii salini sunt microparticule care sunt inhalate pe nas şi pe gură de către persoanele aflate într-o încăpere din sare. Am menţionat încăpere, fiindcă sunt şi saline artificiale la oraş. Saline mici, cât un apartament, încăperi tapetate cu sare.
Aceste micoparticule (aerosolii salini) ajung în căile respiratorii superioare (gură, nas, faringe) sau căile respiratorii inferioare (laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare), unde dezinfectează mucoasele, elimină toxinele, refac elasticitatea membranelor celulare şi reduc micro-organismele iritante.
În plus, efectul sării include şi activarea mişcării ciliare, ce ajută la mobilizarea mai uşoară a secreţiilor.
Ce afecţiuni remediază terapia cu aerosoli salini?
Cele mai cunoscute afecţiuni tratate cu ajutorul inhalării de aerosoli sunt afecţiunile respiratorii. Însă şi problemele produse de stres sunt ameliorate (tulburări de somn sau anxietate).
Curele cu ioni salini au rezultate foarte bune şi la pacienţii care suferă de astm. Aerosolii salini calmează inflamaţiile şi contribuie la refacerea mucoaselor respiratorii.
Alte afecţiuni care se pot trata cu aerosoli salini sunt:
- astm bronşic
- bronşita asmatiformă
- rinita cronică
- sinuzita maxilară/cronică
- bisinoza
- silicoza gr. 1 sau 2
- polipoza faringiană
- amigdalita cronică
- insuficienţă respiratorie restrictivă
- emfizemul pulmonar
- nevroza
- starea de oboseală
Foarte important de menţionat este şi rolul aseptic asigurat de sare, care combate microorganismele, în special acarienii.
Aerosolii salini absorbiţi la nivelul pielii, cu ajutorul unor factorii ce ţin de atmosferă, au un efect benefic pentru diferite afecţiuni dermatologice. Dermatite alergice, dermatite atopice, psoriazis, eczeme, ulceraţii pe piele şi arsuri uşoare.
Contraindicaţii:
- Copii cu vârsta sub 3 ani şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani; (copiii cu vârsta între 2 şi 3 ani si persoanele peste 65 de ani au acces în salină cu avizul medicului );
- astmul bronşic forma severă persistentă;
- complicaţiile BPCO- insuficienţa respiratorie acută, cord pulmonar cronic decompensat, pneumotorax;
- TBC indiferent de sediu;
- neoplazii pulmonare;
- afecţiuni ORL acute – rinofaringite, traheobronşite, pneumonii acute;
- boli cardio-vasculare
- afecţiuni digestive – gastrita acută hiperacidă, hepatita acută, colecistita acută;
- afecţiuni renourinare acute, litiaza vezicală/ renală;
- diabet zaharat decompensat;
- colagenoze, afecţiuni reumatismale acute/ cronice în puseu inflamator;
- afecţiuni neurologice periferice şi centrale
- sarcina trimestrul III;
- sindrom anxios- depresiv; claustrofobii;
- postoperator pentru o perioadă de 1-2 luni.
Ce veţi găsi la Salina Turda?
După documentarea de mai sus, vin şi cu partea fizică. Mai exact cu ceea ce am găsit noi în salină, cum s-a prezentat şi ce am considerat că merită împărtăşit cu voi.
Preţurile au crescut. Intrarea pentru adulţi costă 30 ron şi pentru copii şi pesionari preţul este de 15 ron/bilet intrare. Orarul este intrare este 9-16,00.
Începând cu data de 4 decembrie 2017, se poate intra doar pe o singură parte. Intrarea ce veche (cea din oraş) s-a închis şi se poate intra doar pe intrarea nouă. Am numărat 108 scări până am ajuns în salină. Apoi adăugaţi câteva scări alunecoase şi o plimbare de 13 etaje cu liftul (dacă doriţi puteţi încerc şi scările). Şi ajungeţi în faimoasa încăpere cu lumini!
Cea mai vizitată parte a salinei este foarte comercială.
Nu ai cum să mergi acolo, mai ales cu copii, şi să nu cheltui bani. Bowling, teren de mini-golf, roata mare, atelier improvizat de pictură, plimbatul pe lac cu barca… toate costă.
Da, sunt şi trei aparate pentru copii, cu acces gratuit. Însă nu face faţă fluxului de copii ce vizitează salina. Cel puţin în perioada în care am fost noi, a fost mereu aglomerat.
Nu sunt mare fană a scărilor, mai ales faimoasă „Scara Bogaţilor”.
Nu am găsit nicăieri informaţii care să mă lămurească de unde a primit acest nume. Dar nu îmi este deloc dragă. Treptele sunt foarte înguste şi alunecoase, având sare umedă şi întărită şi alunecoasă, mai ceva ca şi gheaţa pură!
Cu ce am venit?
Cu o stare de bine, cu o lampă de sare, cu copii mai bine din punct de vedere medical. Am frecventat salina timp de 4 zile, câte 2-3 ore pe zi. Am ajuns acolo cu tuse şi secreţii, şi am venit fără ele.
Sper să reuşim să ne menţinem la acest nivel.
Foarte interesant articolul şi educativ. Mulţumesc pentru informaţii.
Am auzit de la prieteni că este foarte benefică terapia cu aerosoli salini. Aş vrea să ajung într-un an, să văd ce benefiici ar avea în cazul meu.
Ma bucur ca sunt de folos informatiile. Sper sa reusesti ceea ce ti-ai propus. Si sa revii cu un feedback si la mine 🙂
Veioza cu sare avem si noi, la salina as vrea sa ajungem anul viitor, multam pentru informatii
Sper sa fie cu folos informatiile 🙂
Ai facut pofta de vizitat 🙂
Sper sa fie pofta cat mai mare <3
N-am fost niciodata la niciuna, nici macar la una din asta in oras, dar asta arata ca nici nu am avut necoie, lucru bun.
Da, ma bucur ca nu ati avut nevoie. Noi initial am mers pentru vizitat doar, dar am revenit cand am observat diferentele 😉
Chiar vreau sa îmi cumpăr și eu o veioza din sare, sa o pun in camera la băiatul meu.
Daca dai click pe poza cu veiozele de sare, te duce într-un magazin unde am vazut mai multe modele asemanatoare cu cea cumparata de noi de la salina 😉
*nu racesc 🙂
Deci, fetita mea are 2 ani si un pic, cand avea ea vreo 6 luni am cumparat o astfel de veioza. De atunci racelile sunt numarate pe degete. Am vazut o gradinita cae are un astfel de perete tapetat cu sare, iar copii nuntacesc
WOW! Chiar nu credeam ca se poate asa ceva! Foarte buna ideea cu sare la gradinita 😉
Chiar voiam sa achizitionez asa ceva! Multumesc mult pentru ajutor.
Sper sa iti fie de folos 😉
Noi tot timpul avem in camera lui Dragos veioza din sare.
Acum avem si noi 😉 Nu am avut pana acum. Sa vad cum se comporta!
hey, multumim pentru impresii, mi-ar placea sa le fac si eu o vizita
Ma bucur ca iti sunt de folos 😛