Maioneză de casă

Până nu demult eram adepta vechii metode de a prepara maioneză de casă. Cu lingura de lem, într-un bol de plastic şi cu multă răbdare pusă la încercare.

Acum, am descoperit beneficiile mixerului şi faptul că nu se taie maioneza dacă intră în contact cu metalul. Da, aşa am fost învăţată de mică. Şi vinetele trebuiau tocate doar cu un cuţit de lemn sau plastic, ca să nu prindă gust de metal. Acum totul s-a schimbat.

Reţeta mea simplă pentru maioneză de casă

Ai nevoie de:

  • 1 gălbenuş de ou
  • 1 linguriţă sau 1 lingură, depinde de preferinţe, de muştar clasic
  • ulei de floarea soarelui
  • sare şi piper

Într-un vas înalt, pun gălbenuşul de ou, adaug muştarul şi apoi pun mixerul în funcţiune. Şi adaug treptat ulei. Depinde la ce ai nevoie de maioneză. În funcţie de acest aspect, dozezi cantitatea de ulei.

Mixerul asigură o maioneză mai puhabă (consistentă) 😛 Şi mai albă, fiind asemănătoare cu cea din comerţ. Bine, această maioneză nu cred că ţine mai mult de două zile. Nu are conservanţi şi nici nu am încercat să o ţin mai mult de atât.

 Adaugi maioneza peste preparatul dorit şi gata treaba. Te asigur că varianta aceasta de maioneză este muuuult mai ok decât varianta din comerţ.

Alte variante

În maioneza de casă rezultată, poţi adăuga usturoi proaspăt zdrobit. Şi ai un „sos” mai potrivit pentru cartofi sau carne. Peste maioneză poţi adăuga verdeţuri sau chimen sau boia sau ceapă răzuită. Posibilităţi sunt, doar să fii pregătit pentru noi arome.

Sugestii de preparate în care am folosit maioneză de casă

Cel mai des folosesc maioneză când fac salata de vinete. Am scris în articolul Ce-am facut cu niste VINETE? cum prepar eu salata.

Pe lângă salata de vinete, mai adaug maioneză şi în salata de conopidă. Fierb conopida, apoi o zdrobesc, adaug maioneză, ceapă răzuită, sare şi piper.

Cartofi orientali. Fiert cartofii în coajă, apoi îi curăţ, îi tai cubuleţe, adaug ou fiert şi mărunţit, ceapă tocată mărunt, condimente şi maioneză.

Ouă umplute, salata de bouef, salata de crudităţi, sandviş cu carne……. Am folosit la un sandviş tare gustos, această maioneză–- 3 Idei de gustări rapide

Maioneză de casă uşoară

Adică, să nu fie aşa de grea, eu adaug uneori iaurt peste ea. Depinde de preparatul în care o voi folosi. De cele mai multe ori, transform această maioneză într-un sos alb delicios.

Adaug iaurt, usturoi răzuit, mărar şi castraveţi tocaţi, şi îmi iese un dressing delicios pentru orice tip de salată.

Cum vi se pare reţeta de maioneză de casă?

Voi în ce preparate folosiţi maioneză?

12 Comments on “Maioneză de casă”

  1. Si eu fac maioneza cu mixerul dar pun tot oul crud deci si albusul .Nu mi s-a taiat niciodata . Noua ne place maioneza mai acra deaceea pun de fiecare data mai multa lamaie .
    Multumim draga mea pentru toate retetele pe care ni le dai
    Pupici

  2. Eu fac cu ou întreg şi toate la un loc adică ulei, sare, zeamă de lămâie, muştar. Nu se taie nici dacă vrei s-o tai şi asta mă salvează. 😀

    1. Cu ou intreg nu am incercat pana acum. Cu oul crud? Ca stiu ca mai sunt persoane care folosesc si galbenus fierte, de exemplu. Interesanta combinatia ta! 🙂

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.