Tort aniversar cu poveste!

Aţi fi crezut că am greşit titlul şi trebuia să fie ” tort aniversar cu poveste”… dar e bine aşa cum este scris. Un tort cu o poveste ce sigur va fi spusă nepoţilor!

Sunt o împătimită a deserturilor făcute în casă, lucru ce se poate observa şi prin reţetele avute aici pe blog. Sunt relativ puţine, dar bune. Şi mai sunt multe care nu au ajuns încă pe blog fiindcă nu am apucat să le fac poze sau nu am avut inspiraţie pentru prezentare decentă. Când e vorba de prezentare lumii întregi, prima impresie contează!

Revenind la tortul aniversar, a trecut ceva vreme de când nu m-am avântat în coacerea unuia. Cam trei ani!

Înainte făceam doar eu tortul pentru aniversarea copiilor. Dar acum trei ani am dat-o în bară!

Prea mult avânt!

Încercasem atunci să fac un tort uriaş, prea mare pentru cunoştinţele mele şi cum îmi stă în fire, şi cu procedee noi şi testând creme şi glazuri şi decorat….. fără a testa în prealabil.

Aşa că, după ce am copt ŞASE blaturi de tort, d-alea mari, la asamblare, totul a mers la vale. 

Crema nu o făcusem cum trebuie şi era prea moale ca să ţină atâtea blaturi. Aşa că, al meu copil a avut noroc cu un tort găsit foarte repede la cofetăria din apropiere şi care să ne fie şi pe plac, pentru a fi servit la petrecerea organizată la locul de joacă.

Iar vecinii şi neamurile au primit tortul ce a plecat la vale, servit la pahar, cu îngheţată şi frişcă, atunci când au venit în vizită.

DE atunici nu am mai făcut tort aşa mare!

DAR, despre un alt tort aniversar este vorba acum!

Cel de anul acesta, din 2018, când băiatul meu a împlinit 8 ani!

Şi am prins curaj să fac un nou tort!

Am început din timp pregătirile pentru el. Şi fiindcă în acest articol nu o să găsiţi reţeta tortului, vă pot spune că a fost inspirat din reţeta avută de Prăjitura Snickers şi Prăjitura Însiropata.

Nici eu nu am reţeta tortului! S-au întâmplat prea multe ca să le ţin evidenţa în aşa detaliu.

Ideea de bază consta într-un tort format din următoarele straturi, de jos în sus:

  •  un strat de blat de cacao
  • cremă de vanilie
  • blat de vanilie
  • cremă de caramel cu alune
  • glazură de ciocolată
  • foaie de napolitană cu personajul preferat
  • scris „La multi ani” cu ciocolată albă 
  • frişcă pe lateral

Ce am avut şi cum am ajuns acolo

Povestea blaturilor

A fost pentru prima dată când am păţit să nu se lege albuşurile când le bat cu mixerul. Am folosit 10 albuşuri şi un mixer pe care l-am folosit mereu. Dar albuşurile nu se umflau! Nici acum nu am găsit răspuns la situaţia apărută, astfel că prima tentativă de blat a început cu stângul.

Am respirat adânc, am lăsat totul aşa cum era şi am făcut o pauză. La revenire, am aruncat tot şi am început de la zero.

Următoarea tură de albuşuri a ieşit cum trebuie, astfel că toate blaturile au ieşit perfect.

Am copt 2 blaturi: 1 cu cacao şi 1 cu vanilie. Au fost destul de groase cât să le pot tăia în două pe orizontală. Fiindcă nu aveam tavă destul de mare cât să fac un singur blat mare, am copt într-o tavă normală. Deşi au fost 4 blaturi, ele au format doar două straturi de pandişpan (o să înţelegeţi când vedeţi pozele).

Ca să fiu sigură că îmi iese bine treaba, blatul de vanilie ce avea deasupra crema de caramel cu alune şi glazura de ciocolată, l-am asamblat pe rând şi apoi unit când baza a fost gata.

Povestea cremei

La crema de caramel nu am avut emoţii… ceea ce nu pot spune despre crema de vanilie.

DAR, se pare că îmi place să risc tot în situaţii de acest gen. Fiindcă la cantitatea de cremă pe care am făcut-o, trebuia să folosesc 2 pachete de margarină pentru prăjituri, eu folosind doar 1. A ieşit bine, dar la sfârşit mă tot gândeam dacă mai adaug ceva sau nu, mi se părea că nu este suficient de consistentă.

Am avut „noroc” cu tata, care m-a încurajat şi a zis că oricum e aproape cofetăria dacă ceva nu merge bine 🙂 Aşa că am mers mai departe.

Povestea asamblării şi glazurării

Aici deja începe nebunia!

Mai întâi a trebuit să improvizez o tavă din carton, întărită bine cu silicon, înfoliată cu staniol şi folie alimentară, fiindcă nu aveam tavă suficient de mare cât să încapă acest tort aniversar pe ea.

Apoi am început.

Cele două jumătăţi de blaturi cu cacao la bază, însiropat bine şi pus crema de vanilie peste. Apoi, pus cele două blaturi deja ornate cu crema de caramel şi glazura de ciocolată, peste crema de vanilie. Apoi topit încă un pic de ciocolată pentru a lipi foaia de napolitană peste tort. Şi repede la frigider ca să nu-i ofer ocazia să o i-a la vale. A rămas aşa peste noapte.

A doua zi, cea în care avea loc petrecerea, am zis că va merge repede treaba. Doar scriu „La mulţi ani!” şi ornez cu frişcă. PE NAIBA!

Am rămas fără unt, aşa că am zis că nu are nimic dacă topesc ciocolata albă cu margarină. Doar că nu este aşa! Nu dorea să se lege, iar eu, am zis că nu strică dacă adaug câteva bucăţi de ciocolată cu lapte (kinder).

A fost prima dată când mi s-a tăiat ciocolata şi când după ce am amestecat bine ingredientele deja topite, totul arăta ca o maioneză!!!!

Acest amestec a venit pus pe laterale tortului şi am zis că voi scrie cu frişcă mesajul.

1 litru de frişcă la bătut şi adaug 2 lingur de smântână ca să îi ofere un pic de consistenţă. Doar că i-a oferit prea multă consistenţă. Nu reuşeam nici să scriu mesajul, nici să pun pe laterale în mod normal.

Aşa că, am trecut la „gletuit”!

Cu mâna am aranjat cumva frişca pe toată suprafaţa tortului, mai puţin în zona unde era foaia de napolitană cu personajul din desene animate. Apoi cu o lingură ce o scufundam constat într-un bol cu apă, am nivelat totul ca să arate cât mai estetic.

Dar cu ce scriu mesajul?!

Am vrut să scriu cu cereale de ciocolată, dar nu ieşea bine. Le-am pus în jurul foii de napolitană.

Am vrut să scriu cu alune ce am zis că le pot mărunţi mai bine cu râşniţa de cafea. Aproape că am făcut unt de arahide :))))) Am folosit acest amestec pentru a „tapeta” frişca!

ŞI, într-un final mi-a venit ideea de a scrie mesajul cu bucăţi mici de ciocolată Kinder! Aceasta era singura ciocolată ce o mai aveam în casă. Şi am început să tai, să măsor, să aranjez! Ca să iasă totul bine!

Tortul final!

Una bucată tort de aproape 6 KG, ce sigur nu va mai fi făcut în grabă!

Una bucată tort DELICIOS, care a primit multe aprecieri din partea invitaţilor!

Mai fac?????

POATE!

Dar nu prea repede!

POZE!

Cremele şi primul blat de vanilie gata asamblat!

Prima tentativă de glazură!

 TORTUL FINAL!!!!

tort aniversar
tort aniversar

Secţiune tort… ultima bucată ce a rămas!

Merită un tort aniversar atâta agitaţie?

Depinde pentru cine-l faci 😉 Eu am savurat fiecare etapă!

10 Comments on “Tort aniversar cu poveste!”

  1. Asa patesc eu cand vreau sa fac prajitura cu creme de casa, se duce la vale.
    Daca nu a mai ramas inseamna ca a fost gustos, ceea ce e cel mai important.

    1. Depinde sum faci crema. Eu asta am invatat. Plus ca, am mereu la indemana amidon de porumb pentru orice eventualitate 😛 Gustul mereu a fost bun!

  2. Muncă multă dar rezultatul merită toţi banii. Şi sărbătoritul în special.
    Am salivat puţin la povestea asta dar îmi trece cumva. Cu biscuiţi 😀

    1. Multumesc mult …. da, sarbatoritul merita fiecare efort depus de mine <3

      Dar de ce cu biscuiti? Se face repede o clatita sau o prajitura cu biscuiti 😛

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.