Recenzie. Terapia prin râs, autor Lenny Ravich

Vreau să încep aceste rânduri prin a-i mulţumi Deliei de la Editura Herald pentru această minunată carte! Mii de mulţumiri!

Eu şi cărţile de dezvoltare personală nu prea ne avem la inimă. Consider că am citit destule manuale în şcoală, aşa că vedeţi cu ce compar acest gen de cărţi. În momentul în care Delia m-a contactat, am zis fie! Editura Herald fiind axată pe acest gen de cărţi.

La fel cum fac de obicei când vine vorba despre cărţi, am rugat-o pe ea să aleagă pentru mine. Mereu voi alege această cale!

Şi aşa a ajuns această SUPERBĂ carte la mine! Hai să vedeţi despre ce este vorba!

Titlu: Terapia prin râs- Un lucru amuzant petrecut în calea spre iluminare

Autor: Lenny Ravich

An apariţie: Tradus în anul 2017 pentru Editura Herald

Pagini: 208

Colecţia: Terapie

recenzie terapia prin ras

Despre ce este vorba?

Preluat de pe site-ul editurii:

Oamenii de ştiinţă au confirmat faptul că simţul umorului este un atribut necesar pentru cei care vor să funcţioneze la capacitate maximă. În timpul unei porţii copioase de râs, organismul inhalează mai mult oxigen, face muşchii să se contracte, activează organele interne, hipotalamusul, glanda pituitară şi glanda suprarenală. Drept urmare, secreţia de endorfine va creşte.

Umorul sporeşte creativitatea şi este unul dintre instrumentele-cheie folosite pentru combaterea stresului. Râsul poate fi folosit cu succes la şcoală, la locul de muncă, în terapie şi consiliere, precum şi în medicină, ca adjuvant în procesul de vindecare. Râsul îmbunătăţeşte respectul de sine, sporeşte interacţiunea socială şi, în general, face viaţa mult mai plăcută.

Lenny Ravich este unul dintre susţinătorii terapiei prin râs, cartea sa fiind o oglindă vie a optimismului. Terapia prin râs s-a vândut în peste 50 000 de exemplare, fiind un bestseller în Israel. La 1 iulie 2001 a câştigat premiul „The Israeli Book Award’s Platinum Plaque.

watchzone

Ce vei găsi în carte?

Vei găsi o grămadă de întâmplări grele prin care autorul a trecut altfel, doar fiindcă a ales să se raporteze altfel la ele.

Vei găsi o grămadă de îmtâmplări amuzante, anectode şi concepţii optimiste asupra vieţii.

Vei găsi multe informaţii, studii, rezultate oficiale, adunate şi transpuse de autor cu măiestrie în cadrul acestor file de carte.

Vei găsi pofta de zâmbet!

Impresia mea

CLAR face bine această carte! Şi vine de la o persoană care este optimistă şi mereu încerc să văd cu zâmbetul pe buze situaţiile dificile. Deci, nu aş mai avea nevoie de ceva sau cineva care să-mi confirme că râsul este benefic. Dar în acest caz m-am înşelat, cartea fiind mult mai mult decât ceea ce credeam!

La început am fost reticentă, ştiind faptul că eu compar cărţile de dezvoltare personală/terapie cu manualele şcolare. În care găseşti doar teorie şi zero înţelegere. Ei bine, în această carte veţi găsi multe exemple din viaţa personală a autorului. Ceea ce face cartea mult mai citibilă şi poţi rezona cu ceea ce citeşti.

Cartea şi-a atins scopul!

Am avut momente în care efectiv am râs cu poftă! Am avut momente în care realizam cât de crudă este lumea, dar cât de mult contează perspectiva pe care o ai.

Am subliniat pasaje din carte, pe care le-am scris pe o foaie şi lipit pe frigider. Ca atunci când am nevoie de o gură de optimism, să o am la îndemână.

” Să fii amuzant nu înseamnă neaparat să ştii să spui poante. Înseamnă să alegi să vezi umorul şi paradoxul ca pe o cale de gestiona suferinţa.”

” Măiestria optimismului constă tocmai în modificarea lucrurilor distructive pe care ni le spunem nouă înşine atunci când viaţa ne dă o lovitură.”

” Bucuria şi râsul nu pot pătrunde într-un spirit pesimist şi neajutorat.”

” Ştii că ai îmbătrânit atunci când banii au chef să fie cheltuiţi, dar ţie ţi-a pierit cheful să îi cheltui.”

” Este necesar să existe o diferenţă între EU şi CEEA CE FAC pentru a-mi câştiga traiul. Ceea ce fac pentru a-mi câştiga existenţa nu reprezintă toată fiinţa mea! „

” Nu încetăm să râdem pentru că îmbătrânim. Îmbătrânim pentru că am încetat să râdem. (…) Îmbătrânirea este obligatorie, însă maturizarea este opţională. Nu este niciodată prea târziu să fim tot ceea ce putem fi.”

Pe lângă aceste citate, aş lipi toată cartea! Ca să o pot răsfoi mereu!

Apoi aş trimite din când în când un citat, un pasaj sau o idee către toţi cei care au nevoie. Dar cel mai important, încerc să transmit această filosofie copiilor mei. Ca să facă altfel faţă vieţii şi obstacolelor care-i aşteaptă.

Alte cuvinte sunt de prisos, cartea fiind principalul lucru de care ai nevoie pentru a înţelege despre ce este vorba în această terapie prin râs.

Credeţi că terapia prin râs poate fi benefică?

28 Comments on “Recenzie. Terapia prin râs, autor Lenny Ravich”

  1. Uite o carte de care nu stiam si pe care as incepe sa o citesc chiar acum. Simt ca am nevoie sa ma mai destind, sa folosesc rasul ca si terapie. Stiu ca un zambet imi poate schimba starea, d-apai o sesiune de ras! Multumesc pentru recomandare!

  2. O carte pe care as parcurge-o cu placere; iubesc oamenii cu umor si pe cei care pot face oricand haz de necaz. Sigur ajuta la psihic!

  3. Nu știam de această carte, dar îmi place mult cum pune autorul problema umorului. Cred că este extrem de important să avem în viața de zi cu zi acel umor aparte, care ne permite să fim creativi și productivi.

    1. Da, acel umor zilnic, acea doza de optimism care ne ajuta sa vedem altfel lucrurile…. aceea o caut eu in fiecare zi. Si, de multe ori, o gasesc <3

  4. Îmi place mult cartea aceasta. Un citat mi se potrivește perfect, cel cu cumpărăturile la bătrânețe. Hahahahaha chiar m-a amuzat.

  5. Mi se pare amuzanta comparatia ta – carti pentru dezvoltare = manuale scolare! :)))

    Pare draguta cartea asta si da, sunt de acord cu acel pasaj ” Bucuria şi râsul nu pot pătrunde într-un spirit pesimist şi neajutorat.”

    1. Da, asa le aseaman eu. Majoritatea cartilor de dezvoltare personala pe care le-am intalnit, aveau o gramada de teorie si erau foarte greu de citit. Insa, acum descopar si carti din acest gen care merita scoase la inaintare 🙂

  6. Terapia prin ras este gratuita, deci sa profitam de ea. Eu, daca nu as fi avut simtul umorului, nu cred ca mai eram intreaga la minte acum, zau. Conteaza mult sa te bucuri de o gluma si sa cauti motive sa zambesti. Mama, cand e suparata, daca ii zici o gluma, in loc sa zambeasca nitel, ti-ar da in cap ca iti arde de glume cand e ea nervoasa.

    1. Aşa zic şi eu referitor la simţul umorului pe care îl am. M-a ajutat mult, în momente în care altfel o luam pe câmpii. REferitor la copii şi glumele în situaţii tensionate, depinde mult de familie. Uneori mai zâmbecsc când sunt foarte supărată pe ceea ce au făcut copii, uneori rămân serioasă, explicând că nu-i de glumă (mai există şi astfel de momente în viaţă), uneori mai bine plec, ca să nu iasă altfel. Şi revin când sunt mai calmă.

      În carte, nu ţi se zice să mergi râzând pe stradă :)))) Ci se merge pe o altă perspectivă. Impărţită pe capitole, rămâi afiş câte adevăruri grele, dureroase s-au depăşit cu ajutorul optimismului.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.