Chifle cu susan

Am făcut şi aceste minunate chifle cu susan, după ce am făcut şi Focaccia cu cimbru şi ulei de măsline.  Că doar e mai simplu să faci chifle decât foccacia.

Însă, sunt câteva chestii pe care le vedeam altfel, legată de coaja chiflei. Nu este coaja aia moale pe care o au  acele chifle cu susan din comerţ. Este o coajă mai tare, dar care ascunde o bunătate şi jumătate de aluat. Un aluat mai special, care datorită ingredientelor este probabil de vină pentru coaja mai tare.

Însă totul s-a rezolvat dacă am lăsat chiflele într-o pungă peste noapte. S-a înmuiat un pic şi a fost numai bun de servit.

Câteva au rămas doar pentru a doua zi. Restul au trecut pe loc.

Ingrediente pentru chifle cu susan:

  • 800 gr de făină
  • 1 plic de drojdie uscată
  • sare şi piper
  • aproximativ 400 ml de apă caldă
  • 1 lingură de ulei
  • susan pentru crusta chiflei

Pe cât de puţine şi simple, pe atât de delicios preparatul final!

Gata de treabă?

Toate ingredientele( mai puţin susanul) într-un bol înalt, adăugat apa câte un pic, amestecat şi apoi frământat minim 10 minute. Se vede pe aluat atunci când are consistenţa potrivită. Când nu mai sunt bule sau cocoloaşe.

Am zis că aluatul este mai special fiindcă are în el drojdie uscată. Nu am folosit maia cu drojdie proaspătă şi sunt mulţumită de rezultat. La fel a fost şi la aluatul folosit pentru Mucenici însiropaţi.

Un castron l-am tapetat cu făină şi apoi am pus aluatul în el la dospit. Eu am înfoliat bolul şi am crezut că va fi suficient ca să crească într-o oră. Fiindcă nu am pus vasul într-un loc cald, aluatului i-a trebuit 2 ore să crească.

Aşa că, ori puneţi bolul cu aluat într-un loc cald ( sau sub multe haine/pături/prosoape) şi creşte într-o oră, sau îl lăsaţi la temperatura camerei dar înfoliat şi va creşte în două ore 😉

aluat chifle cu susan

Când aluatul a crescut, l-am împărţit în 7 bucăţi şi am lăsat să crească acele bucăţi în boluri mici şi rotunde. Au mai stat încă 20 de minute să crească în acele vase, acoperite cu o pătură, pentru a le oferi căldură.

Apoi am pus aluatul direct din boluri în tava pregătită cu hârtie de copt. Am uns cu ou aluatul fiecărei chifle şi apoi am presărat deasupra seminţe de susan. Am folosit ou bătut pentru a le da o culoare mai frumoasă şi pentru a fi sigură că nu fuge susanul după ele 😉

La cuptor!

Au stat aproximativ 30 de minute. Dar, nu se întâmplă nimic dacă verificaţi şi voi cum arată şi cum este la interior.

Aşa au arătat chiflele proaspăt scoase din cuptor.

chifle cu susan coapte

Apoi au stat la poze, ca să le ofer ocazia să se răcorească un pic. Înainte de a fi testate de copii. Care au fost foarte încântaţi de cum au ieşit chiflele lui mami.

Întrebarea zilei venind din partea băiatului:

-Acum nu mai trebuie să cumpărăm pâine, nu?!

chifle cu susan facute in casa chifle cu susan chifle de casa cu susan

Puteţi servi aceste chifle aşa cum sunt, căci au gustul şi textura unui preparat de casă.

Dar sunt perfecte şi pentru două din cele trei Idei de gustări rapide.

Cum vi se pare această reţetă pentru chifle cu susan?

32 Comments on “Chifle cu susan”

  1. Nimic nu se compara cu mirosul painii coapte,imi place maxim si o prefer de o mie de ori in locul celei din supermarket! Mama face aproape zilnic paine!

  2. Așa pâinică, mai zic și eu!! Arată super delicioase chiflele cu susan. Ți-au ieșit bine de tot, parcă miros până aici. Mulțumesc pentru rețetă.

  3. Soțul meu e mare fan chifle cu susan, mereu cumpără din comerț, dar uneori își mai face și acasă. Ale tale arăta tare bine, poate le vom incerca si noi intr-o zi.

  4. Mi-ai facut o pofta…off..chiar o sa o incerc…e super ..arata bestial mi-e nu imi iese niciodata crusta aia..depinde de cuptor probabil…

  5. Sunt foarte frumoase și delicioase chiflele. Fac și eu aceeași compoziție sau cu lapte in loc de apă. Așa știm ce consumăm in materie de pâine.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.