Ţin minte şi acum vizitele pe care eu le-am primit când s-au născut copiii mei. Dar, recent am avut ocazia să adun câteva sfaturi şi gânduri legate de o vizită la nou născut, cu ocazia venirii pe lume a finuţei mele.
Dacă acesta este primul copil al familiei, trebuie să fii extra-grijuliu pe timpul vizitei. Şi oricum accesul la nou născut este unul pe care-l obţii cu greu (depinde de gradul de rudenie 😛 ).
Dacă este al doilea copil al familiei, tu te vei juca şi întreţine cu primul copil. Aşa că nu uita să-i duci şi lui/ei o atenţie. Poate vei apuca să-l vezi pe ală micu”, dar pe repede-nainte!
Poate te ajută următoarele sfaturi
Se presupune că mergi în vizită la nou născut cu ceva cadouri. Deşi contează mult şi prezenţa ta, mai ales dacă eşti persoană apropiată a familiei, o atenţie nu strică 😉
Trebuie să ştii următoarele lucruri esenţiale:
- Greutatea nou născutului – utilă pentru a cumpăra scutece. Este mai uşor să ştii kilogramele decât să cauţi după numărul scutecului (Diferă de la brand la brand)
- Centimetri pe care-i are nou născutul – hăinuţele pentru nou-născuţi au pe etichete scris centimetri. De evitat a se cumpăra haine cu mult mai mari pe sistemul „creşte repede” sau „le va folosi mai încolo”.
- Marca de produse alese spre folosire – în cazul în care doreşti să cumperi produse pentru igienă. Eu când am făcut pregătirile pentru primul copil, mi s-a spus că ar fi indicat să merg cu o singură marcă de produse spre folosire. Să nu le schimb des, pentru a putea observa reacţia pielii bebeluşului la produse.
- Calitatea produselor trebuie să fie destul de ridicată– decât să mergi cu un produs fragil sau de calitate mică, mai bine caută altceva. Indiferent despre ce produs vorbim, câţiva lei fac diferenţa când vine vorba de pielea bebeluşului. Atât la haine sau scutece, cât şi la produse de igienă sau jucării.
Ar fi de mare folos dacă în momentul în care îţi anunţi vizita la nou născut, ai întreba părinţii dacă au nevoie de ceva anume. În marea majoritate a cazurilor ei sunt bine echipaţi cu de toate, dar poate sunt detalii care le-au scăpat din vedere.
Cum trebui să fii TU, ca vizitator
CEL MAI IMPORTANT LUCRU: SĂ FII SĂNĂTOS!
Un nou născut este foarte sensibil la mediul înconjurător. Este un mediu nou pentru el şi orice virus sau microb îi poate afecta sănătatea. Aşa că, asigură-te că nu mergi cu mucii în nas sau tuse sau alte afecţiuni care ţie ţi se par uşoare… dar pentru nou născut pot fi serioase. Vei avea destul timp să faci cunoştinţă cu bebeluşul, nu risca sănătatea lui. Ca să nu mai zic că vei primi observaţii din partea părinţilor şi o posibilă invitaţie de a părăsi camera.
De asemenea, în vizită la nou născut mergi curat, calm şi binedispus. Eşti o faţă nouă pentru el şi posibil o gură de aer pentru părinţi. Tu oferindu-le posibilitatea de a mai schimba două vorbe şi despre alte lucruri, nu doar despre bebeluş.
Eu am avut o problemă cu parfumul vizitatorilor. Eram şi foarte sensibilă şi nu suportam nici un miros puternic. Astfel că, persoanele care veneau în vizită, nici nu primeau acceptul de intra în camera bebeluşului sau de a-l ţine în braţe. O singură persoană l-a ţinut în braţe fiind foarte parfumată şi toate hăinuţele au prins miros de parfum. Aşa că l-am schimbat instantaneu şi am adus la cunoştinţa viitorilor vizitatori de doleanţa mea legată de parfum 😛
Ştiu, paranoia mamicilor moderne este în floare. Dar cu timpul şi după un pic de experinţă, toate se vor aşeza la locul lor.
SA NU MERGI CU MANA GOALA CUM FAC UNII, APOI ASTEAPTA SA FIE SERVITI SI CU MENIU COMPLET…
Spălatul pe mâini! Asta as adaugă obligatoriu atunci când vine cineva în vizita la un nou născut! Nu multi respecta acest lucru, din păcate.. Ba chiar am primit și comentarii negative pe subiectul asta…
Foarte interesant acest articol eu cand merg in vizita duc hainute la bebe si cate ceva părinților!
Interesant articolul,mi-ar face plăcere să îl citească și mulți dintre cunoscuții mei,deoarece în curând o sa devin pentru a treia oară mămică și știu ce o sa ma aștepte!
Si eu tin foarte mult la igienă și sănătate și aș dori să protejez cât mai mult bebelusului,iar călătorului îi stă bine cu drumul,cu cât sunt mai scurte vizitele cu atât sunt mai plăcute
Pentru mine e foarte important ca atunci cand intru intr.o casa cu un nou nascut sa ma spal pe maini.Imi place sa.i duc servetele umede mamicii ptr nou nascut,cateva body.uri si parintilor sau mamicii fructe!
Foarte bine! Sa stii ca eu am mica obsesie cu spalatul pe maini! Oriunde intru sau de oriunde venim, primul lucru cand intram in casa (dupa descaaltat), spalat pe maini!
Cea mai importanta chestie – sa se spele pe maini inainte sa puna mana pe bebelus!
Legat de cadouri, eu nu iau niciodata bebelusilor jucarii si hainute cand merg in vizita. Merg pe principiul ca toata lumea asta le ia, asa ca prefer sa fiu mai practica si sa iau consumabile (un pachet de scutece, de regula marime mai mare sa fie bune sigur la un moment dat, ulei, gel de dus de bebelusi, servetele umede, etc.) Cred ca parintii se bucura mai tare decat arata :)))
E culmea ca sunt unele reguli care sunt atat de necesare si ai crede ca toata lumea le stie. Dar le uitam cu timpul!
Un articol venit la fix 🙂 Tocmai a nascut cumnata mea si e primul copilas din familia restransa.
Cred ca cel mai important este sa fi sanatos, pentru ca asta afecteaza cel mai rau noul nascut.
Legat de lucrusoare pe care sa le duci, mai bine intrebi parintii. Ei stiu de ce au nevoie, ce au uitat sau ce au mai primit. Iar daca esti apropiat, poti sa dai o mana de ajutor mamicii prin casa 🙂
Ma crezi ca atunci cand vine bebe acasa uiti si ce ai mancat dimineata?! Sigur nu vor sti sa-ti zica ce au nevoie 🙂 DE aceea se bazeaza pe cei apropiati sau cu mai multa experienta pentru unele detalii minore <3
Cred că cel mai indicat, pentru cei care nu-s din familie, ar fi să meargă în vizită după botez. Cred că o vizită poate ridica moralul mamei, poate ajuta mult, dar sunt multe lucruri pe care poate nu le ştii. Multe sunt superstiţii, e drept. Dar nu ai cum să le cunoşti pe toate şi deşi mergi cu intenţii bune, te poţi trezi „pus la zid” şi nu e chiar cel mai de dorit moment. Aşa că, mai bine după botez, atunci se ridică multe „restricţii”.
Cred ca atunci cand te afli in postura de parinte de nou nascut descoperi cate obiceiuri si superstitii pot naste o vizita. Vai cat am patimit si eu cu unele. Dar, am trecut peste toate, pe propria raspundere 😉
La noi dupa cum bine stii Carmen se zice ca mergem cu cinste. Eu intotdeauna cand merg cu cinste duc hainute la bebe, un tort, un pui, o sticla de suc natural mamicii si bere taticului, asa m-am obisnuit.
Vai cate pungi de pui am primit cand s-a nascut primul copil!!! Si bere fara alcool, ca sa ajute la alaptat! 😉
Așa cum ai spus, tine mult și de relația cu mama/familia. Dacă mămica nu prea are ajutoare fizic vorbind, poate i-ar fi utilă o pizza sau o tavă cu prăjituri sau mâncarea ei preferată. Sau dacă știi sau că nu are nevoie de nimic pentru bebe pentru că și-a procurat tot ce a dorit din timp, sau că posibilitățile financiare sunt precare, e bine venită orice suma de bani, mai mult decât, poate, orice altceva.
Consider ca la bani le gasesti mereu loc pentru altceva decat erau destinati initial. Atunci prefer sa cumpar eu, dupa instructiunile destinatarului. Si mereu cand este vorba de vizita la un nou nascut, vorbesc cu parintii inainte 🙂
Lista se poate adapta in functie de mamica..
Da asa este. Eu ma gandeam insa ca mai pot i cateva detalii care mi-au scapat si care se pot aplica la modul general 🙂
Cine vine mai si pleaca ! Ar trebui sa le amintim asta celor care vin in vizita !
Vai ce bine am ras! Mi-ai inseninat dimineata! Dar sa stii ca unii chiar au nevoie de un impuls in a pleca… cred ca este nevoie de un articol nou pentru metode prin care sugerezi unui vizitator sa se retraga! :))))))
Un articol venit exact când sora mea a născut și a venit cu nepotica acasa. Bineinteles nu e primul copil nici la ea dar nici la mine deci știm ce nu avem voie și ce avem voie. Cred ca sa fi sănătos și curat este cel mai important factor pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand te duci in vizita la un nou născut. Sa nu fi in zilele acelea din luna care le are orice femeie și să nu fi avut relații intime înainte de venirea în vizita
Crestere mare si multa sanatate noului membru al familiei! Partea cu relatiile intime nu o stiam… 😛 Dar mai stiu o gramada legate de plecarea din vizita, cand trebuie sa lasi nu stiu cate, ca sa nu „duci” cu tine laptele si somnul nou-nascutului. Nu stiu cat sunt de reale, cred ca depinde de perceptia fiecaruia <3