Un subiect tabu, care îţi poate scoate la iveală diverse reacţii. De la datul ochilor peste cap, până la refuzul de a discuta despre ceea ce vine la pachet cu această educaţie financiară. Le-am experimentat pe toate, ştiu cum e. Iar ca şi copil, nici nu cred să se fi pomenit vreodată în preajma mea de grija banilor. Doar că nu sunt şi să mă împac cu ideea.
Norocul meu a fost că am fost destul de deşteaptă şi când am fost mică, nu doar acum 😉 Şi mereu reuşeam să pun cap la cap treburile şi momentele care îmi ridicau semne de întrebare. Asta fiindcă pe atunci nu aveai cine să-ţi vorbească despre subiectele tabu. Aflai pe propria piele. Nu exista parenting modern.
Banii
Am învăţat în modul greu valoarea banilor. Am văzut greşelile părinţilor şi am încercat (aproape reuşit) să îmi fac propria cale când vine vorba de finanţe. Intrat în câmpul muncii la 18 ani şi acumulat experienţă cât pentru încă 18 ani. Doar am lucrat cu banii de mică, de la vârsta de 7 ani. Mama deschizând un bar-abc la ţară. Erau la modă pe atunci. Din acel loc am învăţat valoarea banilor, ce înseamnă comerţ şi cum să citesc un om.
Dar, nimeni nu mi-a zis cum să mă descurc atunci când vor veni copiii.
Cum să le explic eu copiilor despre bani şi să-i responsabilizez?! Cum să le zici că nu orice văd la tv se poate cumpăra?!
Eu am început să le explic destul de repede cum stă treaba cu banii. Şi să repet de fiecare dată când este cazul. Şi să mai adaug informaţii pe măsură ce cresc şi înţeleg mai bine.
Şi tot cred că se poate şi mai bine la capitolul educaţie financiară!
Eveniment special pentru cei interesaţi
Pe 19 mai, între orele 10 – 14, la hotel Pullman Bucureşti, are loc cea de-a doua ediţie a evenimentului
Liber la educaţie sau educaţie la liber?
Tema evenimentului fiind educaţia financiară pentru părinţi şi copii.
Ce şi când le spunem copiilor despre bani?
Cum îi pregătim să devină adulţi responsabili financiar?
Cum să ne resetăm chiar noi, ca adulţi, relaţia cu banii?
Acestea sunt câteva dintre subiectele care vor fi abordate în cadrul evenimentului de către 3 invitati de top:
Gáspár György, Oana Moraru şi Adrian Asoltanie.
Psihologul Gáspár György, spune:
”Părinţii sunt cele mai influente modele în vieţile copiilor, iar acest fapt este valabil şi atunci când vine vorba despre puterea psihologică a banilor asupra lor. Pentru majoritatea dintre noi, anxietatea, frica şi neliniştea sunt trăiri puternic împletite cu povestea banilor şi ar putea reprezenta adevărate obstacole în calea succesului nostru personal şi profesional.”
Despre Gáspár György, ştim că este psiholog, autor şi custode de poveşti de viaţă. Mai ştim că este omul care a pornit #RevolutiaRelationalainRomania şi este invitat special al evenimentului Liber la educatie sau educatie la liber? 2018.
Oana Moraru este consultant educaţional şi fondatoarea şcolii private Helikon şi este de părere că:
„Relaţia copiilor cu banii este echivalentă cu responsabilitatea lor pentru sinele viitor” .
Dânsa va vorbi la eveniment despre educaţia financiară ca mijloc de a dezvolta acasă, în familie, responsabilitatea, concentrarea, planificarea şi prioritizarea. Cât şi despre modul în care îi putem ajuta pe copiii noştri să fie conştienţi de nevoile lor.
Adrian Asoltanie trainer, speaker şi antreprenor de aproape 20 de ani. A conceput special pentru copii cursul Micul Dresor de Lei, adaptat pe grupe de vârstă.
”Banii sunt un subiect extrem de interesant pentru copii. Din păcate, am întâlnit deseori convingeri şi valori formate deja, susţinute de părinţi sau rudele apropiate, extrem de nocive pentru copiii de azi şi adulţii de mâine. Educaţia financiară este despre viaţă, nu despre bani.”
Adrian Asoltaniei este invitat ca speaker la evenimentul Liber la educatie sau educatie la liber? 2018, de pe 19 mai, de la hotel Pullman.
Romania este pe ultimul loc la alfabetizare financiară din Europa
Doar 22% dintre noi avem un minim bagaj de cunoştinţe financiare. Felul în care părinţii noştri s-au raportat la bani, modul în care i-am auzit vorbind despre ei, îngrijorările pe care ni le-au transmis, s-au impregnat în subconştientul nostru şi ne-au setat percepţiile avute faţă de bani şi câştig.
O educaţie financiară a copiilor nu va ţine doar de bani, va avea legătură cu formarea de convingeri şi valori pentru viaţă.
Nu caut să le impun copiilor să economisească de pe acum, pentru a-şi împlini dorinţele când vârsta le va permite. Eu caut să le insuflu responsabilizare! Cu emoţiile nu-i de joacă!
Liber la educaţie sau educaţie la liber?
Înscrierea la eveniment se poate face pe pagina de facebook a evenimentului, accesând formularul aflat la adresa
https://bit.ly/2JuVG7T, la telefon 0722 463 824 sau prin e-mail la adresa catrinel.petre@mozaicmedia.ro.
Preţul întreg al biletului este de 100 lei.
Iar 20% din valoarea încasărilor din bilete se redirecţionează către partenerul caritabil al evenimentului, United Way Romania. Organizaţie care desfăşoară programe de integrare socială şi profesională pentru tineri şi adulţi din medii defavorizate.
Foarte interesant. E nevoie de asa ceva la noi. Chiar cred ca ma voi duce la eveniment.
M-as bucura mult daca ai reusi sa ajungi! Sigur vei gasi informatii utile! <3
Ma tenteaza!
Eu lucrez cu tineri cu dizabilitati si ma chinui sa i educ financiar…
Multa putere si rabdare!
Chiar mi-ar placea sa ajung la evenimentul asta. Pacat ca e in Bucuresti!
Bucuresti mereu are parte de evenimente de acest gen. Poate vom ajunge si noi sa ne bucuram vreodata de aceste informatii 🙂
Trebuie sa invatam sa-i responsabilizam cumva pe cei mici si cu timpul vor invata valoarea banilor. Un astfel de curs este foarte util
Cuvantul cheie este „in timp” <3
eu cred ca educatia financiara o face fiecare acasa cu copilul, fiecare in felul lui, fiecare isi gestioneaza banii…dar sunt binevenite informatii, intotdeauna avem de invatat
Daaa, normal ca fiecare face cum poate mai bine in prorpiul camin. Si informatiile sunt oferite la general. Depinde de noi sa le implementam dupa propria familie.
Mi-as dori si eu sa particip la un eveniment de acest gen
De aceeasi parere sunt si eu! Un eveniment de accest gen sigur iti schimba unele perceptii!
Este un curs care nu ar strica sa fie predat la toate varstele.
Asa este! Cat traim invatam, mai ales pe aceasta tema!
Interesanta initiativa atat pentru parinti cat si pentru copii.
Asa este! <3
Un subiect foarte interesant de abordat!
Asa este! Abia astept sa vad cum se va desfasura evenimentul! <3
Eu nu pot spune prea multe despre educația financiară deoarece eu însumi sunt acum într-un moment în care încerc să fiu mai cumpătată… însă când vine vorba de cosmetice nu prea reușesc.:))
Foarte bună ideea evenimentului.
Din moment ce ai constientizat ca ai nevoie de un pic de cumpatare, esti pe drumul cel bun 🙂
Foarte fain evenimentul! Toți ar tebui să primim o educație și în acest sens.
Asa este! Si adultii ar avea nevoie de unele instructiuni!
Nu cred ca poti sa explici neaparat unui copil cum sta treaba cu banii si sa ii faci o educatie in sensul acesta. Eu am invatat singura si cel mai bine o sa isi dea seama pe spinarea si banii lui. Evenimentul pare interesant.
Si eu am invatat singura ce si cum cu banii si valoarea lor, dar…. Acum de exemplu, baiatul a invatat despre bani la scoala in clasa intai. Iar eu il pregatisem deja pe acest subiect inca din grupa mare de gradinita. Nu te astepta sa zici detalii legate de dobanzi sau conturi de economii, dar trebuie sa stie cum ajung jucariile la ei. Cadouri ca si cadouri, dar si acelea au costat si nu inseamna ca se pot distruge dupa bunul plac… nu!? 😛
Hmm cred ca suntem pe ultimul loc la multe chestii, nu doar la educatia financiara, din pacate.
Din pacate… dar totul este flexibil. Nimic nu este batut in cuie. Doar sa vrem noi sa schimbam ceva!