Destinaţii montane

Am avut ocazia de a vizita aceste destinaţii montane datorită faptului că am ales să mergem cu maşina la mare anul acesta. Aşa că, am avut posibilitatea de a ne face siguri traseul şi de a opri oriunde ne-am fi dorit.

Mai ales că distanţa Oradea- Marea Neagră este una ce permite să mergi cam pe oriunde până ajungi la destinaţie. Voi scrie şi despre drumul făcut cu maşina în această perioadă, 1998 km, mai ales din punctul de vedere a călătoriei cu doi copii 😉

gradina emag

Vă prezint în acest articol patru destinaţii montane ce ne-au delectat concediul şi de unde am venit cu poze şi multă stare de bine!

Tote pozele sunt făcute cu telefonul personal şi nici una nu are filtre de lumini sau alte cele 😉

Le prezint în ordinea în care mi-au plăcut mie, nu în ordinea în care le-am vizitat!

destinaţii montane

Văliug

Această destinaţie ne-a luat prin suprindere. Am ajuns aici datorită cumnatei mele, care are rude în zonă. Astfel, la întoarcerea de la mare, am înnoptat în această zonă.

Drumul până acolo a fost unul interesant. Transfăgărăşanul este mic copil pe lângă drumul până în această localitatea, din punct de vedere al curbelor.  Localitatea este situată la poalele muntelui Semenic, în judeţul Caraş-Severin. Iar pentru a ajunge la ea, am trecut şi pe lângă Gărâna, unde se desfăşura Festivalul de Jazz. Mi-aş fi dorit să ajung şi acolo, dar eram prea obosiţi.

Totuşi, oboseala nu ne-a împiedicat să facem o plimbare de 2 km pe jos, până la Casa Baraj Ponton.

Ne-am clătit ochii cu aceste peisaj, am servit o limonadă şi ne-am promis că vom reveni şi în alte ocazii, pentru mai mult timp.

După aşa ieşire şi după ce am schimbat aerul de mare cu cel de munte, vă puţeţi imagina cum am dormit, nu?!

cazare valiug
Locul unde ne-am cazat
valiug 2
Drumul spre Ponton oferă astfel de privelişte

valiug valiug 1valiug ponton pirveliste valiug ponton

casa baraj ponton 5 casa baraj ponton 3casa baraj ponton 1

casa baraj ponton 4

Transfăgărăşan

Preluat de pe Wikipedia:

„Drumul Național 7C (DN7C), supranumit Transfăgărășan leagă Muntenia cu Transilvania, străbătând Munții Făgăraș, cei mai înalți din România, care fac parte din Carpații Meridionali.

Este un drum asfaltat, ajungând în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 m.  Astfel, Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina (DN67C) din Munții Parâng, care urcă până la 2145 m.

Transfăgărășanul, construit între anii 1970- 1974, trece peste 830 de podețe și 27 de viaducte, pentru construcția lui fiind necesară dislocarea mai multor milioane de tone de rocă. Pentru aceasta s-au folosit 6520 tone de dinamită, din care 20 de tone numai la tunelul Capra-Bâlea, precum și multe alte materiale de construcții.”

A fost primul obiectiv montan vizitat din cele patru despre care scriu în acest articol. Însă mi-a plăcut la fel de mult ca şi Văliug.

Este o senzaţie interesantă să vezi că eşti cu capul în nori şi cu picioarele pe pământ. 🙂

Am ajuns în această zonă pe data de 5 iulie 2018, şi a fost ceva foarte frumos. Nu a fost foarte aglomerat şi am avut ocazia să admir în voie tot. Poze am reuşit să fac din maşină, în timp ce urcam. Şi speram să nu ne fie rău de la atâtea curbe!

A fost foarte frumos să de-a lungul drumului mici cascade de apă. Şi priveliştea de sus este WOW!

cascada balea transfagarasan 1 cascade transfagarasan 3 coborarea transfagrasan cascade transfagarasan cascade transfagarasan 1

Lacul Bâlea

Preluat de pe Wikipedia:

„Lacul Bâlea este un lac glaciar (format în circ glaciar) situat la o altitudine de 2034 m, în Munții Făgăraș, Județul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360 m în lungime, suprafața de 46508 m2 și adâncimea de 11,35 m.  În anul 1932, lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervație naturală.”

Dacă pe Transfăgărăşan era mai la relanti treaba, aici sus, la Lacul Bâlea era o aglomeraţie uriaşă!

Noroc cu parcarea, improvizată cred, unde ne-am putut lăsa maşinile şi să mergem şi noi pe malul faimosului lac din vârf de munte (vorba vine). A fost foarte rece, iar priveliştea părea mai degrabă de iarnă decât de vară. Nu am îndrăznit să urc pe sus, pentru poze sau alte privelişti.  Am văzut de jos şi zăpada şi norii 😉

Am stat destul de puţin, dar măcar am bifat şi acest loc din lista de destinaţii montane 😉

balea lac 1 balea lac 4 balea lac

Barajul şi Lacul Vidraru

Preluat de pe Wikipedia:

„Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor.

Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lațimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km. Adâncimea maximă a apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. 

Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. La data de finalizare aceasta s-a situat, măsurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.

Pe Barajul Vidraru se poate practica sportul extrem de Bungee jumping. De asemenea, pe malul lacului există și o suprafață potrivită pentru camping.”

Acest loc este unul destul de simplu dacă eşti doar în trecere. Cauţi loc de parcare, faci câteva poze, admiri priveliştea, te minunezi de cât de sus eşti pe partea unde-i hăul şi de gunoaiele strânse pe marginea lacului. Dar, am bifat şi acest loc de pe lista noastră.

Clar nu mă văd făcând bungee jumping de pe aici!!

baraj vidraru baraj vidraru 1 baraj vidraru 2

Bucuroasă şi mândră

Aşa mă simt după ce am vizitat aceste destinaţii montane. Unele de care auzisem, unele ce le-am descoperit pe drum.

Sper să mă ţină bugetul şi pentru alte escapade scurte prin ţara noastră, mai ales pe la munte. Ştiu sigur că sunt multe destinaţii de decoperit. Nu doar cele arhicunsocute de toată lumea!

Categoria de pe blog dedicata timpului liber să se umple cu recomandări de locuri de vizitat! Ceva în genul locului ce îl găsiţi descris aici: Unde fugi în weekend?

Ce destinaţii montane vă plac vouă şi îmi recomandaţi să vizitez?

24 Comments on “Destinaţii montane”

  1. Nu am vizitat până acum nicio destinație din cele arătate, eu am fost în stațiunea Straja din județul Hunedoara și mi-a plăcut foarte mult

  2. Mi-ar placea sa le vizitez pe toate fiindcă avem o tara frumoasa.Sper la anul sa reușesc.Esti o norocoasă că ai putut să le vezi

  3. Ah 🙁
    Chiar acum iubitul meu face traseul de.munte.. transfagarasan.. balea lac.. cazane 🙁
    Eu nu am putut sa.mi iau liber, dar plănuiesc ceva pentru septembrie

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.