Mai țineți minte lista cu rechizite pentru școală sau grădiniță? Mai este un pic și începe anul școlar, iar unii se pregătesc deja de cumpărături.
Știu din propria experiență că nebunia Back to school începe din luna august! 😉
Iar anul trecut, în articolul ”din nou la grădiniţă” am scris ce am primit eu de cumpărat de pe lista cu rechizite și necesar pentru grupa mică de grădiniță a fetiței mele.
Ceea ce m-a îndemnat să scriu acest articol, a fost faptul că până acum la școală nu am avut listă de necesar. Băiatul va intra în clasa a treia și până acum am lăsat pe mâna doamnei învățătoare ceea ce ținea de aprovizionarea copilului pentru școală. De la caiete, coperți, bloc de desen, acuarele, pensule, până la foarfece și alte cele. Ceea ce a mers bine, până la un punct.
Responsabilitate
Atunci când achiziționezi ceva pentru școală sau grădiniță, ai o responsabilitate. Și dacă persoana care se ocupă de aprovizionare nu are parte de încredere, pot apărea discuții.
Acum, eu nu am avut niciodată nemulțumiri. Atunci când a trebuit să merg să cumpăr, am cumpărat. Când s-a stabilit să strângem la comun, am contribuit. E drept, este mai ușor atunci când cumpără cineva pentru tot colectivul și nu merg 20 de părinți să caute același lucru și să stea la coadă- parcă toți se vorbesc să meargă în aceeași zi și în același loc.
Dacă se cerea responsabilitate pentru persoana care se ocupă de achiziție, tocmai am realizat că părinții se absolveau de unele responsabilități!
Pe vremuri…
Cred că suntem sătui de această expresie, dar în această situație se poate da cu succes ca și exemplu.
Pe vremuri– este posibil să fie încă de actualitate aceste obiceiuri, dar să nu mai fi auzit eu de ele:
- Când veneam de la școală, banca trebuia să rămână goală și curată.
- Trebuia să îmi pregătesc în fiecare zi ghiozdanul, astfel încât să am toate cele necesare pentru materiile din următoarea zi.
- Atunci când aveam oră de sport sau desen, aveam pe lângă ghiozdan, și plasa cu echipament de schimb sau blocul de desen, acuarele, pensule, pahar sau alte cele.
- Aveam mai mare grijă de caiete, coperți, manuale. Știind că ele trebuie cumpărate când se terminau sau predate la sfârșit de an.
Ce este acum? – vorbesc de situația în care mă aflu cu băiatul
Caietele, coperțile și manualele și caietele speciale sunt în grija doamnei și a copilului. Adică, el ar trebui să vină acasă doar cu ceea ce are de lucrat pe a doua zi. Am văzut manualele de engleză și religie doar la ședințele cu părinții, ele rămânând permanent în bancă.
La desen sau lucru manual, a aprovizionat doamna colectivul clasei cu ceea ce trebuie și pentru a fi mai ușor de gestionat, sunt în dulapul clasei ținute.
CEEA CE ERA FOARTE BINE!
Până au început discuții legate de …. ritmul în care se cumpără caiete simple pentru elevi! Adică, se terminau prea repede și mai bine le cumpără părinții.
Să râd sau să plâng?!
Lista cu rechizite pentru clasa a treia
O voi afla în luna septembrie!
UPDATE: Cea mai simplă lista posibilă:
- 2 stilouri+ patroane
- 1 pic
- 1 pix cu gel verde/roșu / albastru
- 2 creioane ascuțite
- radieră, ascuțitoare
- creioane colorate- fără carioci
- 2 pensule, 1 riglă, trusă de geometrie ( pentru semestrul II)
- 10 caiete dictando
- 4 caiete de matematică
- 1 caiet de biologie, 1 caiet de muzică
Și mă bucur acum că fiecare părinte își va echipa copilul cu cele necesare. Asta în speranța în care va fi destul de responsabil. Mă bucur că acum doamna învățătoare va avea cu o grijă mai puțin și noi ca și colectiv vom deveni mai responsabili.
Ce știu sigur, este că al meu copil nu va mai uita nimic la școală și își va putea face temele nestingherit! Și că va deveni mai atent la ceea ce are de făcut legat de materialele didactice!
Vă țin la curent cu evoluția situației!
Despre acest subiect am mai găsit și următoarele surse și vă recomand să vedeți ce și cum:
- Pisica pe sârmă- Serios, voi știți cât costă rechizitele?
- Laura Frunză – Rechizite pentru clasa pregătitoare
- Blog în tandem- recomandare un pic pe lângă subiect, dar musai– Școala nu poate să vă strice copilul
Eu imi amintesc si acum entuziasmul pe care il aveam cand mergeam cu parintii la cumparaturi pentru rechizite! Desi era un mini-stres, parca ma incarca pozitiv si imi deschidea apetitul pt un nou an scolar! Am observat si eu ca in ziua de azi nu mai este la fel
Acelasi apetit il aveam si eu, dupa cumparaturile facute cu parintii. Acum, oameni cam evita cumparaturile impreuna cu copiii. Sunt prea grabiti si copiii prea plini de idei si reclame de la tv 🙁
La mine nu se pune problema de rechizite momentan.
Vor veni si alte vremuri 🙂
Eu stiu de cand eram mica ca imi făceam lista impreuna cu sora mea. Ne dădeam mereu in vânt după caietele pe care predomină culori puternice si tot felul de chestii. Ne certam care a cui sa fie:))
La noi a fost altfel cand eram mici. Eu cu sora mea nu prea imparteam nimic 🙁 Dar acum stiu macar cum sa gestionez situatiile de acest gen dintre copiii mei.
Încă mai profit că băiatul meu este mic până ajung la lista cu rechizite, nu vreau sa-mi imaginez cate io trebui.
Macar sa te pregatesti din timp 🙂
Cand eram la scoala, pe lista mea se gasea un singur lucru: un super penar plin de culori si un stilu bun
Eheee, eu aveam doar grija hainelor 😛 Ca sa am haine cool pentru școală :))))