Cine mai pune murături?

Aș vrea să aveți răbdare cu mine și să citiți rândurile acestui articol înainte de a judeca după titlu. Așa veți înțelege ce m-a îndemnat să întreb cine mai pune murături.

Mai ales că întrebarea vine de la una bucată blogger ce se vrea a fi unul ce are destulă treabă prin bucătărie. Doar am ditamai categoria, rețete din bucătăria mea, ce stă ca probă 🙂

Iar eu pe blog nu am vorbit până acum despre murături. Doar despre dulcețuri sau gem. Căci am făcut și pus pe blog rețeta pentru dulceață de zmeură, de prune și de vișine. Multe borcane ajung în stoc redus în lunile de iarnă și prefer așa decât să fac în cantități mari. Am acum în debara, 11 borcane mici de dulceață de prune, 4 de zmeură și 10 de vișine. 🙂

Nu doar dulcețurile sunt apreciate, căci sunt mare fană a murăturilor. Însă ceva s-a schimbat în ultimii ani.

oferte pentru copiii

Cum pun eu murăturile?

Fiecare gospodină are tehnica sa. Unele doamne sau domnișoare pun murături la cald sau în sare sau la butoi sau la borcane sau la rece. Și deși am încercat din toate soiurile de murături, am ajuns la concluzia că mie îmi plac cele dulce-acrișoare. Și care sunt crocante, adică nu sunt moi.

Iar pentru a obține acest rezultat, eu pun doar cu ajutorul plicurilor Picant Fix. De menționat faptul că nu am nici spațiul necesar pentru murături în sare sau la butoi. Acelea au nevoie de condiții mai speciale, după mintea mea.

Până acum, am pus borcane cu murături ce conțineau castraveți, gogoșari, ardei umpluți cu varză, salată din diverse legume și conopidă cu varză roșie.

Aveam pe puțin câte 10 borcane mari din fiecare soi. Pe puțin! Căci am avut an în care am pus și câte 30 de borcane de castraveți! Treceau tare bine și aveam nevoie de ei și pentru salata de boeuf ce nu lipsește de pe masa de sărbători.

Anul acesta, 2018, am pus două borcane de murături.

conopida cu varza rosie

Pe lângă faptul că nu am mai avut borcane mici sau mari în cămară și am folosit ce am avut la îndemână, am ales și o combinație delicioasă. Conopidă cu varză roșie!

Cine mai pune murături?

Da, soacra mea sigur pune. Cât și mai toate doamnele de la sat. Și mai sunt și multe gospodine ce sigur pun.

Da, mai aduc și eu câte un borcan de la soacră, atunci când mergem în vizită. Dar și acel borcan trece greu.

Și totuși, ce s-a schimbat?

Iarna nu mai este iarnă!!!!

De aceea mă întreb eu cine mai pune murături.

Nici frigul nu mai este ce a fost. Și în ultimii ani, a fost destul de caldă iarna. Cel puțin la noi în zonă. Iar eu, nu am mai simțit nevoia de murături așa cum era înainte!

Iarna se consumau murături cu mâncăruri mai grele. Mai unsuroase. Ce sunt menite să ne încălzească și să ne facă să uităm de frigul de afară. Dar, dacă frig nu mai este, mai servim și câte o salată în loc de friptură cu murături 🙂

Sare versus oțet!

Și fiindcă tot am ajus să scriu despre murături, am căutat și găsit mai multe informații decât m-aș fi așteptat. Cum scriam mai sus, eu am ales să pun murături cu oțet, apă, zahăr și conținutul plicului menționat. Ceea ce citisem că este greșit și foarte dăunător.

Se poate ca murăturile puse cu apă și sare să fie mai sănătoase, însă eu nu am nimerit până acum vreuna care să mă cucerească.

Și am mai găsit și următoarele informații:

” Românii sunt mari consumatori şi de legume conservate în oţet. Acestea nu au însă aceleaşi beneficii, deşi păstrează încă mare parte din vitamine şi minerale. Într-un borcan de castraveciori la oţet nu vor mai exista probioticele din murături, atât de benefice sănătăţii. Conservarea se datorează în acest caz acidului acetic.

Asta nu înseamnă că trebuie să evitaţi legumele conservate în oţet.

„Nu creşte aciditatea, (oţetul) dimpotrivă, ajută la echilibrarea hidroelectrolitică a organismului, alimente care cresc aciditatea sunt carnea, alte alimente. Nu vom avea o creştere care să ne afecteze”, spune medicul Simona Carniciu.”

sursa: digi24

Cred că totul ține de echilibru. Fără abuz alimentar și organismul nu va fi perturbat de metoda aleasă de conservare a legumelor.

Cine mai pune murături? Ce metodă folosiți?

cine mai pune muraturi

43 Comments on “Cine mai pune murături?”

  1. Noi punem si muraturi cu sare , dar preferatele noastre sunt cele puse cu otet! Si dulceturi, gemuri, compoturi nu lipsesc din camara.

    1. Vaaaai, ce experienta am avut eu cu borcanele pușcate!!! Am pus în trei borcane mari, muraturi asortate, si mi-au pușcat toate în oala în care le fierbeam- la încet, cu prosop pe fundul oalei…. 🙁 Mai bine pun la rece si ies mai bune si fara atata agitatie 😉

  2. Cu mine, în familia mea, a murit tradiția murăturilor. Nu am pus, nu pun și nici nu cred că voi pune vreodată. Când am nevoie iau de la mama, de la rude, de la magazin. Nu mai e ca pre vremuri, când oamenii puneau murături ca să aibă iarna ce legume să mănânce. Noi trăim alte timpuri. Asta e. Mie-mi plac morcovii murați. Yum!

  3. Eu sunt de partea murăturilor în oțet. Chiar dacă nu au atâtea probiotice, au alte beneficii. Sarea oricum oprește din formarea unora din probiotice. Pentru mine, în acest caz, gustul contează. Te pup!

  4. Pentru ca stomacul meu nu suporta otetul, nu cumpar acele muraturi de la market. Pun eu, doar castraveti, ca atata pot manca.

  5. Eu am pus anul trecut doar castraveti in otet. Mergeam pe principiul ca-mi luam ceea ce aveam nevoie de la mama. Anul asta m-am hotarat sa-mi pun singura mai multe chestii printre care si pepeni. Reteta o voi lua clar de la mama

  6. Eu nu sunt amatoare de murături, cred ca nu consum mai mult de 2 borcane pe an (unul de ardei și unul de castraveți) iar dintre dulcețuri, prefer sa cumpăr în vacante variantele exotice cu portocale și nuci, coacăze etc, dacă îmi permite bagajul. Oricum nu le consum doar cu clătite ☺

  7. Draga mea eu desi stau la bloc si am balconul inchis cu termopan pun in fiecare toamna muraturi .Am cateva vase din plastic de 5 si 10 litri si pun muraturi asortate la saramura .Sunt delicioase si tin f bine , nu adaug decat o lingura de sare la 1 litru de apa fiarta si oparesc legumele .Pun gogonele dar nu foarte verzi putin mai albicioase , buchetele de conopida , morcovi, telina radacina si frunze pun deasupra inainte sa pun capacul , mai pun varza rosie taiata in 4 ,pepenasi verzi mici cat o gutuie si ardei verzi iuti . Asa cum am spus le oparesc cu apa cu sare si nu mai umblu la ele decat dupa o luna si ceva cand alreciez ca s-au murat. Sunt o bunatate si sunt si foarte sanatoase fara pic de conservant .Frunzele de telina le dau un parfum si un gust extraordinar.Merg puse si in borcane de 2 litri si ies la fel de bune .Fac aceasta reteta de 20 de ani si nu ne mai saturam .
    Normal pun separat si castraveciori pentru salate dar muraturile sunt preferate .

    1. Va multumesc mult pentru sfat si reteta. Din pacate, nu am balcon la bloc. Si desi este acum in cosntructie balconul, va fi folosit pentru altceva. De asta ziceam in articol ca au nevoie de spatiu mai special. Ca eu am incercat intr-un an sa le pun in bidon, asortate, doar apa cu sare, si le-am pus in camara. Si nu ai iesit bune. 🙁 Voi mai incerca totusi sa vad cum vor iesi!

  8. Pfff castravetii in otet imi plac de mor. Facuti de altii, nu stiu, soacra, prieteni:))nu cunosc subiectu, nu am pus niciodata, asta pentru ca mancam ocazional si soacra mea face de toate, prea multe parca.

  9. Și eu mai pun murături, chiar dacă la sfârșitul iernii rămân. Castraveții și gogoșarii la oțet sunt foarte buni pentru salata boeuf. Îmi plac și gogonelele mai pârguite puse după metoda clasică. E adevărat că Picant Fix le dă un gust deosebit. Spor la bucătărit!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.