Ce învață copilul de pe YouTube?

Sunt mama a doi copii. Și am ajuns acum să mă întreb ce învață copilul de pe YouTube, ce ar putea învăța și la ce i-ar fi de folos. Vin cu aceste gânduri după ce am stat anul acesta și am urmărit parte din ceea ce se întâmplă la noi în țară și în America pe partea de vlogging/ youtuberi.

Capacul a venit de la un youtuber din America, ce l-am descoperit acum câteva luni și tocmai ce a lansat o nouă serie de clipuri. O serie în care dezbate și urmărește unul dintre cei mai controversați youtuberi de la ei. O să vă pun mai jos clipurile și dezbatem ce și cum.

yotube challenge

Ce opțiuni are copilul?

Cred că fiecare este în măsură să decidă ceea ce oferă și cât expune copilul acestei lumi virtuale. YouTube pare a fi platforma cea mai ”Safe”/ sigură. Căci acolo copilul doar se uită la clipuri selectate.

Însă, uneori mai pot apărea suprize. De la reclame la produse destinate adulților, la comportamente bizare, văzute și copiate din acele clipuri.

Cum am procedat eu?

Accesul la YouTube al copiilor mei este unul limitat. Și doar în prezența mea. Adică, în fiecare zi, au opțiunea de a alege un clip de 10 minute, pe care îl urmărim împreună.

Opțiunile lor diferă de la zi la alta. Dacă la început alegeau desene animate, acum sunt mai curioși. Băiatul  de 8 ani îmi ceruse la un moment dat să caut clipuri despre istoria McDonald’s și a KFC. Iar fetița de 4 ani a început să fie interesată de clipuri de dincolo, în care sunt prezentate fel și fel de jucării și jocuri.

Chiar dacă nu pricepe mai nimic din ceea ce se vorbește, fiind în engleză, tot este atrasă de ceea ce vede. Ca la un moment dat să mă întrebe cum ar putea face și ei să ajungă pe YouTube?! Mi-a căzut fața!

Și sunt încă copii mici. Îmi este groază de ceea ce va fi atunci când vor mai crește. Da, sunt lângă ei să-i ghidez și să-i sprijin. Dar asta nu înseamnă că îmi va fi sau le va fi mai ușor.

Întrebare retorică!

Dacă nu îți lași copilul pe Facebook, de ce îl lași pe YouTube?!

Internetul: Împachetat frumos afară… Periculos înăuntru!

Vloggeri. Youtuberi

Din România

Pot zice că am urmărit doar câțiva. Oricum, sunt mult prea multe persoane pe această platformă pentru a fi la curent cu toate.

Laura Giurcanu, Mikey Has, Selly… sunt cei care-mi vin în minte la prima strigare. Fiecare are un stil și fiecare încearcă în felul său să facă treabă bună. Doar că nu reușesc mereu.

De exemplu, Selly este unul dintre cei mai urmăriți, având un target de vârstă al urmăritorilor destul de fraged. Sunt copii de 8-9 ani ce îi urmăresc activitatea. Și ceea ce este trist este că tind să îl copieze. Sunt foarte influențati de ceea ce văd și aud.

Din cauza acestor manifestări, la un moment dat se iscase o întreagă nebunie. Apăruse Andra Gogan cu ceva clipuri în care semnala că se strică o generație din cauza acestor gen de acțiuni online. Făcea direct referire la Selly și trupa lui 5Gang.

Ceea ce mi-a plăcut maxim la replica lui Selly, a fost ceva de genul- ”nu sunt responsabil pentru educația copiilor ce mă urmăresc. Pentru asta sunt părinții!”

Ce învață copilul de pe YouTube în asemenea condiții? Cred că este suficient ceea ce se întâmplă prin școli, ca să mai aibă și catalizatori de pe YT.

Și mai sunt și așa ziși vloggeri ce au realizat că YouTube este o platformă interesantă și că la TV nu mai au loc. Gen: Dorian Popa, Deea Maxer, Monica Columbeanu ce apare pe canalul fiicei sale!!……

Umăresc din România canalele de YouTube ale doamnelor ce au ceva de zis și o fac într-o manieră interesantă. Gen: Loredana Manciu, Alexandra Călinoiu, Ariciu Ruxandra, Sandra Georgescu, Ioana Dumitrache…

Din America

Aici este altă mâncare de pește.

Dar…….

Am observat că multe persoane ce sunt acum pe YouTube, se inspiră din ceea ce se întâmplă acolo! Urmăresc puține canale de YouTube de dincolo. Din sfera de ”beauty” și canale dedicate copiilor.

Am stat aproape 80 de minute și am urmărit în întregime aceste DOUĂ clipuri! Și am rămas perplexă!

Prima Parte

A doua Parte

Un subiect foarte sensibil este dezbătut aici!

Acum, de ar vedea copii mei acest gen de clipuri, menționate de Shane, ce ar putea învăța ei de acolo?!

Unele semne de întrebare au apărut după ce am vizualizat aceste clipuri. ”5Gang” like ”Team 10”???

Cert este că trăim într-o lumea nebună. O lume grăbită să își trăiască viața în cele mai inedite moduri cu puțintă. Sau cel puțin asta vedem în social media.

Dar cât din ceea ce vedem este adevărat?

Sociopat. 10 semne că ai de-a face cu unul

  1. Aceste persoane au carismă și toţi vor să stea în preajma lor. Au acel ceva ce îi atrage pe ceilalţi ca un magnet. Și profită la maxim de acest atuu.
  2. Ei fac lucruri pe care ceialaţi oameni nu le fac în mod obişnuit. Nu îi interesează regulile sociale, ei nu au limite. Nu au frică de moarte!
  3. Nu ştiu ce înseamnă ruşinea, nu se simt niciodată vinovaţi de nimic şi nici nu au avut vreodată remuşcări. Chiar dacă au făcut de multe ori greșeli!
  4. Inventează poveşti extraordinare despre viaţa lor. Exagerează orice întâmplare. Orice pentru a ”desena” o viață interesantă.
  5. Caută să-i domine pe ceilalţi şi să câştige în orice circumsanţă. Urăsc ideea de a pierde într-o confruntare și îşi apără cu tărie minciunile.
  6.  IQ-ul lor este cel care îi transformă în adevărate pericole pentru ceilalţi, având intelegința peste medie. Inteligență folosită pentru manipulare și înșelare.
  7. Nu sunt capabili să iubească. Pot să simuleze însă trăiri, dacă acestea îi vor aduce câștiguri sau admirație. Sunt actori desăvârșiți!
  8. Sunt persoane ce au mereu vorbele la îndemână. Ştiu să spună o poveste, să îi dea o formă deosebit de atractivă. Astfel încât să te impresioneze.
  9. Ei nu îşi cer niciodată iertare pentru că, în opinia lor, nu greşesc niciodată. Chiar dacă li se aduc dovezi clare asupra faptului că au greşit, ei nu îşi vor cere iertare, ba mai mult, vor sări la atac.
  10.  Ei cred că deţin adevărul absolut. Te duc de nas cum vor, schimbă realitatea după bunul plac, te fac să crezi că cerul este roşu când el este, de fapt, albastru.

Cele 10 semne vin de obicei împreună.

Toate fiind asociate acestui gen de persoană, ce poate fi extrem de periculoasă. Acum, imaginează-ți că acest gen de persoană este una ce apare des la televizor sau pe canalele de social media. Imaginează-ți că este model pentru copilul tău. Ce ai face? Cum ai reacționa?

Unele persoane pot ajunge să confunde simptomele și să pună altă etichetă. La noi cea mai la îndemână este cea de influencer.

Dar este o mare diferență! Cel din urmă având limite și decență.

Buba vine când faci orice pentru atenție și nu te interesează ce se întâmplă pentru a-ți atinge țelul!

Crezi că exagerez?

Paranoia mamicilor moderne!

Se poate să fiu influențată de cele două clipuri vizionate. Dar clar nu greșesc când fac asocierea acestui cuvânt cu persoane în genul lui Jake Paul sau Logan Paul.

Majoritatea pesoanelor ce sunt pe YouTube o fac din două motive: bani, faimă sau împărtășire informații utile, educare. 

Sunt mai mult în prima categorie. Cele care caută bani și faimă. Dar, atâta timp cât o fac într-o manieră decentă, fără a distruge ceea ce au în jur, foarte bine.

Cei din a treia categorie, cei puțini dar periculoși, sociopații, sunt cei ce ar trebui evitați!

Primesc confirmare cu fiecare like sau vizualizare a clipurilor postate!

Tu ce crezi? Ce învață copilul de pe YouTube?

28 Comments on “Ce învață copilul de pe YouTube?”

  1. Eu sper ca al meu sa nu aiba acces prea curand la acesti asa-zisi influenceri. Deocamdata al meu invata de pe YT despre trenuri 🙂 Si Pompierul Sam.

  2. Consider că este foarte greu să le limitezi accesul și să înțeleagă că este spre binele lor. Ar căuta orice ocazie după să vadă mai mult sau ce nu sunt lăsați să vadă. DIn punctul meu de vedere nici accesul, nici limitarea nu sunt bune, deoarece fiecare aduce ceva negativ.

    Este foarte greu să educi un copil în perioada aceasta.
    Eu sunt total împotriva tuturor prostiilor de pe youtube, în afară de muzica bună, documentarel eși videourile științifice.
    Copiii sunt foarte repede influențați și la ce mizerii josnice văd pe YT, inclusiv video-uri cu „M-am dezvirginat” șamd, mă fac să nu îmi doresc să cresc un copil în această lume.

    1. Este foarte greu sa gasesti acel echilibru. Mai ales ca nu poate fi pastrat pe o perioada lunga de timp.

      Te cred, poate fi coplesitor daca stai sa te gandesti in ce lume alegi sa aduci un copil. In ce societate speri ca el sa se dezvolte frumos. Dar viata va fi mereu o provocare. Depinde de fiecare in parte cum alege sa se raporteze la ceea ce se intampla.

      In final, daca esti mereu langa copil, nu neaparat fizic, atunci el macar va avea un stalp solid de sprijin!

  3. E cam greu sa poti feri copilul de toate tentatiile, mai ales cu reclamele care apar de nicaieri si nu pot fi controlate, solutia ta cu urmarirea unui singur videoclip in prezenta ta este o idee buna.

  4. Vai de mine, cata dreptate ai. Si fiul nmeu se uita pe youtue, la inceput la desene, dar mai nou incepuse sa se uite la filmulete despre un joc, imi scapa numele, si tot aiura cu omul rau, sange, paianjeni …. brrr, i-am taiat instant accesul la youtube. Sa stii ca sunt pericole chiar si pe youtube. Mi-am invatat lectia, fara internet la copii.

  5. Nu am stat niciodata atat de mult pe YT incat sa vad toate pericolele la care s-ar putea expune fiul meu. Desi, fiind la o varsta influentabila si inca fara capacitatea de discernamant, mi-e groaza ce idei i-ar rasari in minte dupa vizionarea vreunui clip, chiar si al unui vlogger care doar isi expune parerile proprii. Vorba aia, toti avem pareri, dar nu toate trebuie sa ajunga pe YT. Deocamdata urmareste doar seriale Lego care-i plac mult si cantece. Unde ar putea ajunge, pe viitor, dupa ce va invata sa caute clipuri, nu stiu. Ideea e sa nu fie lasat singur cat timp sta pe YT, ca sa avem un control minim asupra continutului vizionat. E grea meseria de parinte, mai ales atunci cand vrei sa o faci cum trebuie. YT e doar o extensie a experientelor traite zi de zi si despre care primim o gramada de intrebari, la care cu greu reusim sa dam raspunsuri bune. E greu. Nu doar cu YT ci cu tot ce traieste si vede zi de zi si cum reusim noi, ca parinti sa le explicam. E mult de discutat aici.

    1. Este mult de discutat si dezbatut. Asa este. Doar ca am observat ca se pune foate mult accent pe aceasta platforma, in randul elevilor. Sunt foarte absorbiti si trebuie sa tin cumva pasul. Sau sa fiu inaintea lor, pe cand ajung ai mei in acea zona.

  6. Foarte bun și detaliat articolul tău!! Internetul este vast (nu doar ce ai regăsi la tv, cu toate că ce e la tv nu e de ajutor – excepție canalele educative și unele desene animate) asa că un copil poate afla multe lucruri, însă problema este ce înțelege el din tot ceea ce vede/citește. Cumva este rolul părintelui să îl ghideze-supravegheze, fără a-i interzice lucruri. Pentru YT există ADBlocker ca extensie de Chrome așa că adio reclame la prezervative sau te miri ce. Chiar și reclamele de pe fb sunt eliminate așa. Pe mobil, mai greu. Deduc că un copil ar trebui să se uite cu măsura, atât la videouri educative, dar și la altele distractive-ale unor youtuberi tineri. Părintele cumva ar trebui să stie cum să îi explice copilului că ceea ce se găsește pe YT-blog-instagram aka influencerii, nu afișează viața reală (puțini o fac), și de aceea ar trebui să se uite la ei ca la o emisiune, nu să aspire la ce au ei sau la personalitatea lor.

    1. Foarte adevărate ultimele tale cuvinte din comentariu! Copilul nu poate discerne ceea ce este real din ceea ce vede in clipuri. Se presupune ca este viata omului, sau ca actiunile sunt cele care omul respectic le face mereu. Dar nu este mereu asa! Ca sa nu mai zic ca sunt si efecte speciale sau efecte ce se vad greu 🙁

  7. Imi place perspectiva din care ai abordat acest articol! Internetul are atat parti bune, cat si rele. Stiu ca exista un program special de control parental si cei mici sunt cumva supravegheati, insa asta ii apara cumva doar de reclame, nu si de continutul efectiv al clipurilor de exemplu. Mie din contra, acea replica a lui Selly nu mi-a placut, are o responsabilitate pe care nu si-o asuma. Cei mici isi insusesc mult mai usor chestii de la cei mai apropiati de varsta lor, ii iau drept modele, neavand capacitatea de a discerne.

    1. Raspund pe rand:
      * Multumesc pentru apreciere, am incercat sa dau o forma cat mai coerenta acestor randuri si ganduri.
      * Stiu de acel program, dar inca nu l-am folosit. In parte datorita faptului ca se uita ai mei copii doar pe telefonul meu, cand suntem impreuna.
      * Replica lui Selly. Eu am apreciat-o, mai ales că vine din partea unui copil. El insusi este copil și să-și asume așa o responsabilitate ar fi mult prea mult de dus. Nu este inca destul de matur sa constientizeze impactul pe care il are. Din pacate 🙁

  8. Consider ca aici este cu dus si intors. Prea mult timp petrecut pe youtube nu are cum sa fie atat de bun. Fetita mea a invatat culorile in engleza, sa numere in engleza si alte cuvinte si cantecele. Este drept ca si eu sunt nemultumita de reclamele din timpul clipurilor. Eu am vazut o reclama la videochat. Erau doar vorbe goale fara poze, dar nu mi se parea normal sa apara ….

    1. Este cu dua taisuri, adevarat. Insa atata timp cat esti alaturi de fetita, cred ca va fi ok. Mai grav este cadn copilul ramane singur cu zecile de minute absorbit de clipurile de pe YT. 🙁

  9. E atat de trist tot ce se intampla. Mi-e frica pentru momentul in care o sa am si eu copii. Mi se pare extrem de greu sa ai grija de ei. Sa ii limitezi dar totodata sa ii si faci sa inteleaga ce e mai bine pentru ei..

  10. Si eu ii mai pun clipuri cu cântecele pe Youtube baietelului meu 🙂 momentan e micuț si o sa incerc sa ii limitez cat mai mult accesul atunci când o sa mai creasca! E cu două tăișuri si internetul si implicit Youtube-ul!

    1. Eu am observat la nepotelul meu ca este foarte atras de aceste clipuri. Insa chiar nu stiu ce pot invata sau le ce-i ajuta. Ca melodii se pot pune si fara clipuri. Ca sa asculte muzica. Dar ceea ce vad…

  11. Cred ca depinde foarte mult de la ce varsta descopera youtube-ul pentru ca eu cel putin l-am descoperit destul de tarziu. Din pacate copiii din generatiile noi sunt invatati cu telefone/tablete/laptopuri de la cele mai fragede varste. Dar daca tot parintii ii invata cu telefon/tablete/yt si acces la internet cred ca tot ei o sa se descurce sa le impuna o limita. Internetul e mare si poti ajunge usor pe diverse site-uri, dar la fel de simplu poti ajunge si pe youtube la astfel de clipuri.

    1. Sunt multi factori care sunt de luat in calcul. Si uneori iti vine sa mergi pe ceea ce crezi ca este bine. Insa, mai prinde bine sa te si uiti spre ce te indrepti.

      Copiii sunt foi albe, iar noi le trasam liniile dupa care ei se ghideaza!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.