Am vopsit haine acasă

Știi că te chinuie rău talentul atunci când te apuci de vopsit haine acasă. Ori talentul, ori lipsa de ocupație. La mine a fost o combinație între cele două. Și a ieșit ceva de poveste!

Mereu am fost fascinată de vopsele, de acuarele, de ceea ce poate ieși din pensula mânuită de persoane talentate. Uneori mi-e ciudă pe soț, că el are telent, are cunoștințe de desen și nu practică. Mda, are nevoie de o anumită stare pentru a desena/picta… zice el! Dar nu mă las eu până nu îi aduc aminte cât de relaxant este această activitate.

Probabil din cauza asta nu are nimic de obiectat când vede și aude câte idei am! Amenajare locuinţei şi avioanele mele  – Toate sunt creative, toate sunt atipice, și mai toate sunt încercate!

Vopsit haine acasă!

Mi-am dorit de mult timp să încerc așa ceva!

Aveam o rochie care cerea o schimbare. O rochie preferată, dar care avea nevoie de ceva nou. Și am zis să încerc să o vopsesc.

Prima tentativă a fost acum mult timp. Când am pus vopsea neagră pe ea, pe lângă buzunare și margini. Dar nu a mers cum am dorit. Așa că, am pus-o în dulap și a rămas mult timp acolo.

Până când mi-am făcut curaj și am mers la magazin de profil, după material pentru o nouă tură de vopsit. Și am venit cu aceste produse.

vopsea textila

Plicuri cu vopsea praf și sticle cu vopsea lichidă.

Vopseaua praf are altă metodă de aplicare. Se fierbe materialul textil, într-o oală cu apă, oțet și praful ales pentru colorare.

Ce am făcut eu?

Mi-a încercat norocul cu vopsit haine acasă pe două tipuri de haine:

  • Rochie
  • Tricouri

 

Rochia!

Grăbită fiind, nu am făcut poză rochiei înainte de vopsire. Erau un roz destul de deschis. Și eu am zis că o voi transforma într-un albastru… vise!

Am luat rochia, am pus totul la fiert conform instrucțiunilor… și a ieșit MARO!

Buuuun… Am lăsat să se usuce. Apoi am mai spălat o dată rochia, la mașina de spălat. Pentru a vedea dacă lasă sau nu culoare. Și nu a lăsat.

Nemulțumită de rezultat, am zis că voi face ceva artistic cu ajutorul vopselei lichide. Și am trecut la treabă. Vopsea și burete de vase. Apoi lăsat la uscat… însă la spălare a ieșit mare parte din vopsea! Chiar dacă am făcut totul conform instrucțiunilor!

Mai puțin parte cu grosimea stratului de vopsea ce a ajuns pe rochie :((((

Și uite cum am reușit eu să distrug o rochie preferată!

Am suprins într-un colaj traseul rochiei!

rochie vopsită acasă

Tricouri!

La tricouri am făcut altceva.

Am luat trei tricouri din dulap, am luat sticlele cu vopsea lichidă ce a rămas după ce am folosit destul de multă la rochie și efectiv am mers la nimereală cu modelul.

Am pus vopsea pe jumate de tricou, apoi l-am împăturat și apoi l-am strâns pentru a se imprima modelul cât mai bine. Am lăsat totul la uscat și apoi am folosit fierul de călcat peste spatele materialului cu vopsea. Adică, am întors pe dos tricoul și l-am călcat 🙂

Apoi am spălat de mână fiecare tricou! Și nu a mers nimic din model.

Din asta mi-am dat seama că am pus prea multă vopsea la rochie.

Tricourile le-am filmat înainte de a le spăla. Căci nu știam cum va decurge tot.

Vezi clipul mai jos, unde se vede și modelul ce a ieșit pe tricouri!

Mai fac așa ceva?

Poate!

Fiindcă acum am ceva experiență în această activitate. Dar tot mai bine las acest proces pe mâna celor pricepuți. Care au și culorile destule, și experiență și tehnică de aplicare.

Îmi place când văd peisaje pictate pe haine sau chiar modele simple.

Mie nu îmi ies! Mă rezum doar la admirat ceea ce fac alții și apreciat ceea ce fac eu pentru mine.

Pot decide singură. Tu?

Tu ai vopsit haine acasă? Ai încerca?

p.s. – vopseaua folosită de mine nu a ținut nici pe tricouri; după prima spălare în mașina de spălat la 40 de grade, s-a mâzgălit tot tricoul cu culoare. 

27 Comments on “Am vopsit haine acasă”

  1. Articolul tău despre vopsirea hainelor acasă este foarte interesant și inspirator! Apreciez sinceritatea și umorul cu care împărtășești experiența ta. Chiar dacă rezultatele nu au fost întotdeauna cele așteptate, ești un exemplu minunat de creativitate și perseverență. Mulțumesc pentru sfaturi și pentru că ne-ai împărtășit aventura ta colorată!

  2. Am incercat dar fără rezultat bun. Am vrut să îmi vopsesc pantalonii de la uniformă de serviciu, pe care ii decolorasem din greseala cu clor. Nu am reusit sa ii colorez asa ca a trebuit să îi arunc

  3. Eu am făcut desene mici cu pensula pe tricouri de ale fiului meu, mi-au ieșit bine. Am pictat și pe o geacă de imitație de piele, alb pe alb, dar tot se vede locul unde am aplicat vopseaua, urma de pix se mai vede încă… Nu știu ce am greșit sau ce aș fi putut face mai bine…

  4. Foarte interesant procesul si in general e interesant sa iti poti realiza propria tinuta, fara sa ai neaparat studii in domeniu. Cu atat mai interesant e ca isi pot lasa amprenta pe aceste tinute intreaga familie 🙂 Nu conteaza neaparat modelul cat faptul ca porti pe cei dragi alaturi de tine 🙂

  5. Cand am vazut titlul articolului am zis gaata, salvarea mea am o rochie alba, superba dar cu care nu prea am ce face si ma tot bate gandul sa ii schimb culoarea dar cred ca la fel, o voi lasa pe mana celor care stiu ce fac, ca sa nu provoc eu un dezastru acasa.

  6. Ce frumos articol! Dar e pentru persoanele talentate, nu pentru mine.Nu am nici un talent la desen, as distruge tricourile.

    1. Îmi aduc aminte cu nostalgie că,și eu am vopsit un tricou si o rochie de panza topita cu galus,când erau la moda acele cerculețe,legam cu ața,nu mai știu sigur,că de atunci nu am mai experimentat,și le fierbeam,dar știu că mi-a ieșit ceva deosebit și le-am purtat cu mare drag.

  7. Mi-a făcut mama (deh, nu i-am moştenit îndemânarea de dascăl) un tricou. Cu spary de maşină 😀 şi cu formă făcută din carton, stea. Arată bestial şi după spălare, s-a dus puţin din nuanţă, dar nu a „curs” pe albul tricoului.
    Eu nu mă încumet, ar trebui să mă mut după aia, sigur.

  8. Am vazut ca este o vopsea speciala pentru haine care se foloseste in masina de spalat. Poate doar asa as incerca , in rest nu ma bazez pe talentul meu artistic . O zi frumoasa!

  9. Drept sa zic, am avut o tentativa, cand eram prin facultate, cu o geaca. Nu mi-a iesit mai nimic si am reusit sa vopsesc un lighean, albia si alte cateva haine (cele de pe mine). De atunci m-am lasat de sportul asta. E bataie de cap sa vopsesti haine acasa.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.