Și-a căutat-o

Încă din momentul în care am văzut anunțul lansării acestei cărți la editura Storia Books, am zis că este o carte ce trebuie citită. Cel puțin de mine!

Am urmărit postările editurii și așteptam momentul în care să o pot comanda. Însă, am avut parte de o supriză din partea editurii și am primit-o spre lecturare, înainte de apărea pe site.

Și cu toate astea, tot am amânat momentul citirii aceste cărți. Pe cât am așteptat-o, pe atât am amânat-o! Simțeam că va fi o carte altfel. Simțeam că am nevoie de un moment în care să o pot citit în liniște. Așa că, azi a sosit acel moment. Mi-am dedicat dimineața lecturării acestei cărți. Crezi că am făcut bine?!

Descrierea oficială

Titlu:  Și-a căutat-o

Autor: Louise O’Neill

An apariţie: 2018

Pagini: 272

Colecţia: Young Adults

Într-un orășel în care toți locuitorii se cunosc între ei, Emma O’Donovan este diferită. Ea este cea specială – frumoasă, celebră, puternică. Și face tot ce este posibil pentru ca lucrurile să rămână așa.

Până într-o seară…

Acum, Emma simte doar rușine. Acum este doar o târfă. Acum nu mai este nimic. Iar pozele acelea – văzute de toată lumea – o fac să nu poată să uite vreodată.

și-a căutat-o

Și-a căutat-o

Îți zic din start că este o altfel de carte.

Este una ce poate porni dezbateri întregi. Este o carte ce te poate face să te simți incomod.

La început nu am înțeles de ce autoarea a ales să prezinte așa povestea. Alegând să vină cu versiunea victimei. Alegând că vină cu trăiri și impresii asupra unei astfel de situații. Ceea ce a început invers, în viziunea mea!

Pentru mine a fost ceva neobișnuit.

Căci la un moment dat m-am aflat  în postura în care nu înțelegeam de ce mă simt așa. Cumva, gândeam încet, și mă certam că gândesc așa. Fiindcă ”și-a căutat-o”! Acesta este primul gând al unui om. Este gândul animalic, reacția ilogică pe care ar avea-o aproape oricine.

Oricine poate alege să răspundă sau nu unei provocări. Asta ne definește ca oameni, și nu ca animale. Animalul din om este unul ce trebuie controlat mai cu atenție!

ALEGEM ceea ce facem! ALEGEM cum acționăm!

Nu este normal ceea ce se întâmplă, nu este normal ca să ți se pară firesc o astfel de reacție!

Citate din carte

Sunt persoana căruia nu-i place să ofere multe detalii din carte. Nu îmi place să prezint firul narativ al poveștii, ca apoi să te fac curioasă de final. Cărțile, poveștile, nu au doar început și final. Au și o mare parte de mijloc, ce face parte din ”farmecul” pachetului oferit de citirea cărții.

Ofer citate. Câteva, care poate te ajută să decizi dacă citești sau nu cartea.

Și o mică reacție la fiecare citat, căci mi se pare ireal!

”Fustele scurte până la fund, bluze scurte până la buric, toate beau foarte mult și cad pe străzi, practic cer să fie atacate și, când se întâmplă, încep să strige și să se plângă. După cum s-a mai spus, la ce se așteaptă fetele astea?”

În mod singur nu se așteaptă să fie violate, bătute, umilite, tratate ca scursuri ale societății! NU suntem animale! NU merită nimeni așa ceva!

Nu sunt decât o adunătură de fragmente dintr-o păpușă, gata să fie umplute cu mizeriile altora și date mai departe. (…)

Ar trebui să dau un exemplu. Ar trebui să-mi expun povestea pe blogurile feministe, să mă simt încurajată de postările de pe Twitter ale unor oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată…”

Oare există ceva sau cineva care să poată alina suferința unor persoane ce au trecut prin acest gen de situație?!

Adevăr în fiecare carte

Am ales mereu să mă raportez la cărțile citite ca la frânturi din jurnalele intime ale autorilor.

Și nu zic că în cazul de față autoarea ar fi trecut prin situații de genul acesta, descris în carte. Însă, în fiecare poveste este o parte inspirată din realitate.

Tocmai de aceea multe din reacțiile din această carte par atât de veridice. Tocmai de aceea am ales să reacționez la ea, ca și cum s-ar fi întâmplat, deși nu aș vrea vreodată să aud așa ceva! Deși, din păcate suntem înconjurați de oameni cu porniri animalice și oameni fără conștiință!

M-a uimit finalul cărții! Cât și faptul că autoarea s-a gândit la credibilitatea poveștii, cum explică în ”Postfață”. 

M-a uimit reacțiile personajelor din carte, mai ales a celor care erau părinții victimei. Și când te gândești că totul pornește de la educație?!

Acum,

Cum crezi că s-a sfârșit povestea? Cine crezi că este de vină în astfel de situații?

Ai citi această carte?

26 Comments on “Și-a căutat-o”

  1. Am citit si eu cartea si ai dreptate, finalul este total neasteptat, dar din pacate sunt multe cazuri similare si in realitate. Mi-ar placea sa se publice si la noi mai multe carti cu teme asemanatoare.

    1. Cred ca nu sunt edituri carora sa li se para acest gen de carte ca fiind unul care sa le aduca profit… Caci, pana la urma, asta cautat toata lumea. Pana atunci ma bucur ca exista edituri care isi asuma riscuri si traduce carti cu subiecte sensibile pentru publicul din România!

  2. Nu stiam de cartea asta, dar m-a facut curioasa acum. Ma intriga titlul. De obicei citesc cu strangere de inima recenzii la carti pt ca se intampla sa aflu mai mult decat imi doresc. Imi place ca nu ne-ai oferit detalii care sa divulge subiectul si ca doar ne-ai atatat curiozitatea. O trec in wishlist! 🙂

    1. Aceeași strângere de inimă o am și eu când vine vorba de recenzii 🙂 Cartea este nou apărută la editura StoriaBooks. Mă bucur că ți se par utile informațiile din articol și sper să găsești cartea cel puțin la fel de interesantă cum am găsit-o eu!

  3. Pare chiar interesantă! Cred că aș fi curioasă să aflu ce se întâmplă. Totuși, pe mine mă enervează foarte tare „și-a cautat-o”… Serios? Și bărbații beau și leșină pe străzi, pe ei nu ii violează nimeni. De ce femeile și-o caută daca beau? Unde este egalitatea între sexe aici?:-s

  4. Cred ca inteleg cam despre ce e vorba si ma situez cumva la mijloc cand vine vorba de raspunsul la intrebarea cine e de vina in astfel de cazuri. Nu zic ca nu se poate intampla si daca nu porti o fusta scurta, dar unele prea inteleg prin fusta scurta o chestie care e cu doar 4 cm mai lunga decat bikinii. Si ma refer la tinute de strada. Pot sa inteleg ca o asistenta TV se imbraca asa, ca o tipa care merge cu iubitul in club poarta asta, dar nu o tanara care merge cu tramvaiul si… nu mai intru in detalii ca probabil ca deja am discurs comunist din punctul unora de vedere.

    1. Inteleg punctul tau de vedere, ca asa gandeam si eu. Daaar, apoi am stat si reflectat asupra problemei. Ca vina se arunca in mare parte pe victima, pe acele fete care poarta doar petice care sa le ascunda partile intime. Si totusi, de ce ar fi considerat ca este justificabil atacul in conditiile in care femeia umbla despuiata?!?! Si atata timp cat nu exista acordul ambilor parteneri….

      Ca sunt nespe barbati ce umbla la bustul gol si cu chilotei/pantaloni ce se muleaza perfect pe barbatie, dar nu a fost nici unul atacat si apoi „certat” ca e vina lui ca umbla asa provocator pe strada…

      Cred ca tine mult de educatie! O educatie sanatoasa si niste principii bine implementate, nu ofera ocazia nici unuia din cazuri sa se desfasoare!

  5. Am citit acest articol și acum sunt foarte curioasa.Nu am auzit de carte,dar acum abia aștept sa aflu ce se întâmplă

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.