Au trecut câteva zile de când am făcut această minunată ruladă din pandișpan și vin abia acum cu rețeta, fiindcă am avut câteva nedumeriri.
Deoarece a fost primul preparat gătit în noul cuptor electric, căutam o formă de adaptarea a timpului de gătit necesar pandișpanului. Și, cât de ușor crezi că era răspunsul? Stă la cuptor până-i gata :))) Dar, vezi pe parcurs cum a decurs treaba la mine.
Am pornit ideea acestui desert de la două preparate ce le am deja expuse pe blog. Mi-am dorit să fi ieșit ca prăjitura cu vişine şi frişcă, dar nu am gândit până la capăt. Căci pandișpanul s-a copt într-o tavă mult mai mare. Era tava cuptorului, cum este tava aceea clasică de aragaz. Care-i ca și dimensiune cât spațiul cuptorului- lungime/lățime.
Fiind pandișpanul mult mai mare, dar nu suficient de înalt cât să tai pe orizontală și să fac cu un rând de cremă în mijloc, am schimbat macazul și am mers pe ideea menționată în articolul cu rețeta pentru ruladă cu căpşuni.
Ingredientele necesare:
Pentru pandișpan:
- 10 ouă
- 10 linguri de zahăr
- 12 linguri de făină
- 2 linguri de ulei
- 1 plic de praf de copt
- 1 plic de zahar vaniliat
- 2 linguri de cacao
- 2 linguri de frișcă lichidă
Pentru umplutură și decor:
- Se pot folosi vișine simple, compot de vișine sau dulceață de vișine. Eu am folosit un borcan mic de dulceață de vișine pusă de mine. O dulceață mai lichidă.
- 500 ml de frișcă lichidă
- 1 lingură de smântână
- 100 gr de ciocolată de orice fel- pentru decor
Gătesc mereu cu drag!
Această ruladă din pandișpan a fost făcută pentru ziua de nume a băiatului meu. Și a prins tare bine în rândul familiei și a invitaților.
Ce este de făcut?
Două boluri înalte la îndemână, apoi am separat gălbenușul de albuș.
În bolul cu albuș, am folosit mixerul pe amestec până a început să se lege, apoi am început să adaug, pe rând, 5 linguri de zahăr. Până când amestecul a fost cremos.
În bolul cu gălbenuș, am adăugat 5 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei, 2 linguri de cacao, 1 plic de praf de copt, 1 plic de zahăr vaniliat și 2 linguri de frișcă lichidă. Și am folosit iar mixerul, până acest amestesc a început să se lege.
Am adăugat amestecul de gălbenuș peste cel de albuș, apoi am adăugat cele 12 linguri de făină și am amestecat. Amestecul rezultat, l-am turnat în tava pentru copt, ce era tapetată cu hârtie pentru copt.
La cuptor!
Aici este partea interesantă!
În cuptorul electric, a stat aproximativ 35 de minute, pe programul gătire intensivă.
Cât ar sta în cuptorul normal?! Până ar fi copt, lucru ce se poate verifica cu ajutorul unei scobitori.
Da, știu, ciudat. Dar atâta știu 🙂 Vârful scobitorii în pandișpan și dacă scobitoarea iese curată, înseamnă că este gata!
Ruladă din pandișpan
Asta-i partea crucială!
Pe un spațiu drept și liber (masă sau blat de bucătărie ), se pregătește folie alimentară de mărimea aproximativă a pandișpanului. Și, cum am scos blatul din cuptor, cum l-am pus pe folia alimentară și am început să rulez tot.
Ca să poată lua forma de ruladă din pandișpan!
Pregătire de asamblare!
Umplutura este simplu de pregătit. Singura ce necesită atenție fiind frișca. Se bate normal cu mixerul și la sfârșit se adaugă o lingură de smântână – de orice fel!
Am desfăcut această ruladă din pandișpan, am pus tot borcanul de vișine pe suprafața blatului și apoi am pus aproape toată cantitatea de frișcă spre partea de interior a blatului. Am mai lăsat frișcă și pentru ornat.
Am rulat iar pandișpanul, dar de data încet, căci nu doream ca umplutura să ajungă peste tot. Apoi am pus frișcă peste ruladă și am răzuit ciocolată!
Deși tentația este mare, am lăsat rulada să stea 1 oră la frigider. Ca să se așze!
Arata divin am incercat si eu dar nu a aratat asa cred ca mam grabit sa vad cum arata dar gustul a fost pe masura .
Arata delicios, dar cred ca mie mi s-ar rupe cand as rula-o. 🙁
Așa credeam și eu, de aceea am testat târziu acest tip de desert. Rulada este un succes dacă este rulată atunci când este scoasă din cuptor 🙂 Cred că am scris și în articol cum procedez eu ca să fie bine 🙂
Tehnologia aceasta nu e atata de avansata..pacat..sa pot baga o manuta prin desktop si sa sustrag cel putin o feliuta :)))
Insa tehnologia in ceea ce priveste claritatea pozelor e atat de avansata ca imi ploua in gura :)) arata delicios!!!
Da, as incerca-o. Arata foarte bine. Sigur i-as da pe spate pe ai mei daca le-as pune-o pe masa. Yummy!
Arata foarte bine si cred ca a fost foarte delicioasa 🙂
Multumesc pentru apreciere 🙂
Of, ce poftă îmi faceți!Ador dulcele!Prefer sa nu mănânc mâncare dar dulce trebuie!O sa incerc și eu reteta!
Să îmi dați de știre cum a ieșit…
Arată minunat…tre musai încercată
Mă bucur că iti place 🙂
Arata deliciooos!
Si iti spune asta o persoana care nu mananca zahar 😀
Frisca fara zahar gasesc, oare as putea sa inlocuiesc zaharul din pandispan cu niste banane sau curmale? 😀
Multumesc pentru apreciere. Nu stiu ce sa zic despre zahar, si nu fiindca nu ar exista inlocuitori pentru acesta. Ci fiindca am observat ca are si rolul de a lega unele ingrediente. Cumva, nu stiu cum… dar o sa caut mai multe informatii. Ce stiu sigur, este ca poti testa in varianta propusa de tine, apoi sa imi zici si mie 🙂
Cred că este foarte bună și cu noi iubim prăjiturile cu vișine sunt sigură că o voi incerca.
Sper sa va placa si aceasta varianta 🙂
Arata delicioos raau, voiam sa fac niste biscuti de casa dar cred ca rulada le va lua locul cand ma hotarasc, sper sa ma descurc la pandispan fiindca de obicei mai fac gafe multumim pentru reteta!
Sigur va iesi ceva pe gustul tau. Pandispanul nu este pretentios, adaptezi din mers 🙂