Aceste cărți pentru copii au fost aprobate de ai mei copii și sunt cele care au avut impact pozitiv notabil asupra lor. De aceea am zis că ar fi util să le adun în acest articol și să scriu despre ele și reacția copiilor la fiecare carte parcursă.
Sunt 6 cărți prezentate și la final vei observa că au un mare numitor comun. Te las pe tine să îl descoperi pe parcurs și la finalul articolului vei afla dacă ai ghicit acel numitor. Un fel de mini-provocare… 🙂
A durat ceva timp până am găsit acest numitor, astfel încât cărțile să fie cât mai atractive pentru ei. Urmând ca pe viitor să trecem la alte genuri. Cu răbdare înainte!
De ce sunt cărți pentru copii cu vârsta între 4 și 9 ani?
Le-am etichetat așa fiindcă fetița mea are 4 ani și băiatul 9 ani. Iar cărțile prezentate aici se potrivesc pentru aceste vârste. O singură carte este mai specială și se potrivește mai mult copiilor mai mari. În rest ține foarte mult de părintele ce citește cartea.
Sunt cărți ce le-am citit împreună. O carte nu este ca și televizorul/tableta. Nu se va prezenta singură, nu se va citi singură. De aceea la început de drum în lecturare este nevoie de sprijinul unui părinte, de răbdare și insistență până la găsirea unui format atractiv pentru copil.
În cazul în care copilul poate citi singur, este mai frumoasă experiența dacă îl asculți în timp ce citește și participi activ la lectură. Astfel îi poți alimenta ”setea” de cunoaștere.
Să înceapă prezentarea!
Vacanța lui NOR
Autor: Ileana și Maria Surducan
Vârsta: 8+
Descrierea de pe site:
”A venit vacanța mare, dar pentru bietul Nor e un adevărat dezastru. În loc să-l lase să se joace liniștit pe calculator, părinții îl duc la bunici, într-un sat uitat de lume. Fără calculator și fărî încărcător la consolă! Ce poate fi mai rău? Bunicul crește nori și vrea să-l învețe și pe Nor să aibă grijă de ei. Plicticoasă treabă… norii plăpânzi și pufoși se topesc la soare și nici nu-l ascultă deloc.
Din fericire, Nor îi va întâlni pe Skai, paznicul scaieților, și pe Laci, cavalerul înaripat. Iar împreună vor avea de înfruntat pericole mai ceva decât în orice joc pe calculator. Pentru că în pădure trăiește un… zmeu ADEVĂRAT!”
Este cea mai recentă carte ce a ajuns pe mâna băiatului. A primit-o cadou la petrecerea de ziua lui și a fost atât de încântat și de fascinat de ea, încât a început să o parcurgă chiar la petrecere. Asta și fiindcă primise alte ”cadouri” ce nu i-au atras atât de tare atenția (adică bani- de aceea am scris articolul Cu ce mergi la ziua de naștere a unui copil: cadou sau bani?)
Cartea este foarte interesantă și mi-a plăcut foarte mult. Chiar și eu am citit-o, asta după ce băiatul a parcurs-o de două ori! Ceea ce este o raritate pentru el!
Pe lângă povestea inedită, replicile din carte mi se par inspirate din realitate! Și combinate atât de bine, că îți lasă impresia că te-a ascultat cineva în timp ce vorbeai în diferite momente cu copilul :)))))
Vrei să-ți spun un secret despre mami?
Autor: Ioana Chicet-Macoveiciuc
Descriere de pe site:
” Luați-vă copilul în brațe și porniți împreună într-o călătorie pe care nici el, nici voi, părinții, n-o s-o uitați niciodată: copilăria mamei, cu trăsnăi și planuri, întâlnirea ei cu cel care-i va deveni soț, dorința lor de a crea împreună pe cineva mai bun decât ei doi la un loc, sarcina plină de dragoste, nașterea cu efort și speranța, firul invizibil care leagă orice copil de mama lui, care crește și învăluie totul chiar și când mama e obosită, nervoasă ori departe.”
Atât eu, cât și copiii, suntem fascinați de cărțile ilustrate ale Ioanei. Această carte este cea mai recentă lansată de Ioana, în anul 2018. Și de cum am văzut-o, am și dat comandă.
Băiatul a fost primul ce a luat cartea în primire. A parcurs repede, apoi a venit la mine să mă întrebe din ea. Și pentru a fi mai de impact cartea, am luat și fetița, și am lecturat împreună. Cu pauzele de rigoare, în care le povesteam cum a fost în cazul meu situația.
Mă crezi că și acum mai vin cu cartea la mine și mă întreabă -Cum a fost atunci când… ?
Te iubesc orice-ai face
Autor: Ioana Chicet-Macoveiciuc
Descriere de pe site:
” O carte despre experimente de copil, cu dialoguri simpatice și ilustrații vesele, în care se vor regăsi toți copiii și toți părinții. O carte care le va plăcea copiilor, pe care se vor bucura s-o recitească alături de părinte seară de seară. Un personaj care le va deveni rapid prietenă bună. Un instrument util pentru părinți obosiți care vor să se conecteze rapid și eficace cu puiul lor.”
Este o carte superbă!
Am citit-o împreună cu ambii copiii și se amuzau copios de boacănele Emei, dar și asociau multe pățanii cu ceea ce au experimentat ei. Este o carte ce pune zâmbetul pe buze și ce poate genera amintiri frumoase.
Căci după o zi plină și când oboseala este la cote maxime, parcurgerea împreună cu copii a unei cărți de acest gen îți oferă și un moment de respiro, dar te ajută și să afli ce boacăne au mai făcut ai tăi copii :))
Marea carte a emoțiilor
Autor: Jambor Eszter
Descrierea de pe site:
” Povestioarele din acest volum încearcă să vă întindă o mână de ajutor în acest proces de identificare a emoțiilor și de dezvoltare a inteligenței emotionale a copiilor voștri aflați la vârsta grădiniței. Pentru că această perioadă dificilă din viața copilului dumneavoastră va fi mai ușor de depășit dacă el sau ea va învăța să-și recunoască și să-și exprime în cuvinte emoțiile – fie ele pozitive sau negative. ”
Cartea a ajuns destul de recent la noi în posesie și de atunci o folosim de fiecare dată când vrem să descoperim noi emoții. Da, noi, adică eu și copiii mei.
Chiar dacă băiatul este la școală, identificarea emoțiilor poate fi o treabă dificilă. Chiar și pentru un adult. Și, pentru a nu complica și mai tare situația, apelez la poveștile simple din Marea carte a emoțiilor. Și de la ele pornește restul, de la ele subiectul se dezvoltă de la sine. Ai zice că este o carte mai mult pentru părinți, dar este una și pentru copii.
Iar copiii mei când prind momentul, iau cartea și analizează fiecare emoție și încearcă să o reproducă…. mimic! 🙂
Mami, e gata?
Autor: Ioana Chicet- Macoveiciuc
Descriere de pe site:
” O carte cu aventuri haioase în bucătărie. Mici accidente cu făina, fructe care sunt devorate înainte de a ajunge în plăcintă, cuvinte stâlcite, lectii de viață, multă joacă și iubire, plus 11 rețete simple și sănătoase de pregătit în familie, acesta este cuprinsul acestei cărți. Pe scurt, o mulțime de hohote de râs împreună pentru un timp de calitate cu mami și tati!
Cartea este avizată de Mihaela Bilic, medic nutriționist: “Acesta carte minunată poate fi un sprijin și o bucurie pentru orice mamă. Veți găsi în ea rețete delicioase, desene savuroase și povești cu gust, pentru că autoarea este nu numai o mamă dăruită cu har și o bucatăreasă iscusită, dar și o povestitoare desăvârșită.”
Este o resursă genială pentru mămici și copii!
Pe lângă momentele de lectură și zâmbete puse pe buze, am mai avut parte și de sesiuni de bucătăreală cu copiii. Toate urmate după cum sunt descrise în carte. Și au ieșit delciozăcenii savurate de toată familia.
Ca să nu zic că la un moment dat, băiatul fiindcă poate citi singur, își luase cartea și își făcea lista de cumpărături pentru un preparat din carte ce dorea să-l prepare el singur. Ca o supriză pentru mine. Până la urmă a făcut preparatul, dar mi-a permis să-l supervizez 🙂
Împreună. Soluții de joacă și iubire la problemele mici și mari
Autor: Ioana Chicet-Macoveiciuc
Descriere de pe site:
” Cartea „Împreună” conține zece episoade simpatice cu soluții de dialog și joacă la tot atâtea situații problematice care apar în viața celor mici. De exemplu, nașterea unui frățior. Sau începerea grădiniței. Ori statul în scaunul de mașină, conflictele cu copii războinici, crizele de furie, spălatul pe dinți sau adormitul seara. Toate aceste hopuri sunt depășite grațios, cu glume și iubire, iar în cele din urmă, familia se bucură de timp frumos împreună.”
Această carte este tare apreciată de copiii mei.
De aceea ai regăsit aici atâtea recomandări de carte ce o au ca și autor pe Ioana Chicet-Macoveiciuc, fiindcă sunt cărți în care sunt redate fidel întâmplări și situații din viața reală. Te poți raporta foarte ușor la ceea ce citești!
Citim, zâmbim, analizăm fiecare detaliu, exemplificăm, căutăm soluții sau dăm răspunsuri haioase la întâmplările din carte.
Care este numitorul comun al acestor cărți pentru copii?
ILUSTRAȚIILE
Toate cărțile recomandate aici sunt cărți pentru copii ce pe lângă poveste, au și ilustrații. Astfel că experiența per ansamblu este una mai completă. Poate vizualiza copilul ceea ce i se citește/citește singur.
Și, acest aspect este unul de luat în calcul atunci când încerci să tentezi copilul cu o carte.
Și mai este și un punct de pornire, ca pe viitor lumea poveștilor din cărți să fie mai atractivă decât un clip video de pe YouTube. Crezi că se poate?
Lumea poveștilor din cărți nu este limitată de grafică sau de internet! Imaginația îți este aliat!
Cum ți se par recomandările mele de cărți pentru copii cu vârsta între 4 și 9 ani?
P.S. În cazul în care aceste cărți pentru copii sunt prea ușoare pentru tine, poți încerca să citești aceste cărți Cea mai trăsnită excursie cu clasa din ultimul catralion şi ceva de ani sau Cu temele în instanţă.
Chiar am sa imi.fac o listă cu aceste cărți pentru copiii mei!Sigur le vor place!
Imi plac cărțile super educative!
Frumoase cărți,o sa ii inspir pe nepoții mei sa citească mai mult!
Ma bucur ca sunt de folos ; )
Tare faine cărticelele recomandate de tine!! O să le rețin pe viitor. Îmi plac cărticelele pentru copii.
MA bucur mult ca iti plac recomandarile mele 🙂
Sa stii ca pe toate le am si eu pe lista, in special cele alei Printesei Urbane. Imi place stilul ei de a scrie.
Si mie imi place tare mult cum scrie. Si cartile pentru copii, dar si cartile pentru adulti 🙂
Marea carte a emotiilor imi lipseste. Am aproape toate cartile Printesei urbane. Imi place tare mult stilul ei
Stilul printesi urbane este unul ce te cucereste rapid! Marea carte a emotiilor sunt sigura ca ti-ar fi pe plac 🙂
Vai dar cât de simpatice pot fi aceste cărțulii.
Chiar sunt!
As vrea sa ii inspir pe nepoții mei sa citească mai mult! Oare niște cărți de genul ar reuși asta?
De aceea am ales aceste carti. Pentru ca l-au ajutat pe baiatul meu sa fie mai atras de carti 🙂 Important este sa incerci si sa gasesti ce li se potriveste.
Exista multe carti pentru copii cu ilustratii deosebite, menite să ii faca sa iubeasca lectura.
Asa este! Sunt de real ajutor 🙂
Recomandările tale sunt foarte bune.
Multumesc mult pentru apreciere!
Si noua ne plac cartile Printesei:P, mai ales ca personajul principal se numeste Ema, la fel ca mandra mea, se identifica foarte mult cu ea:P
Ma bucur mult! Cred ca este o adevarata aventura atunci cand ii citesti si printesa isi aude numele <3