Și mai este un ingredient special adăugat în acest cozonac cu rahat și pudră de roșcove. Este un ingredient ce a dat o aromă inedită atât aluatului cât și unei părți din umplutură. Vei descoperi mai jos care-i acest ingredient.
Acum, baza acestei rețete este cea menționată în articolul cozonac cu cacao şi zahăr. Atunci am descoperit eu rețeta pentru aluatul perfect pentru noi. Și tot atunci am descoperit că îmi place mult mai mult cozonacul cu cacao/ cacao și zahăr sau rahat, decât cel cu mac sau nucă. Ceea ce nu credeam că se va întâmpla vreodată.
Și fiindcă a trecut ceva vreme de când am făcut cozonac, adică de la Paște, și fiindcă mă gândeam mult la acesta, am zis să mă pun pe treabă și să fac iar o porție.
Dar cum sunt ”alt om” acum în ceea ce privește obiceiurile alimentare, de data aceasta am încercat să văd dacă se poate și altfel. Cine știe ce voi mai schimba data viitoare, având în vedere că acum a ieșit SUUUPER!
Ingrediente:
Aluat:
- 1 kg făină
- 2 plicuri de drojdie uscată
- coaja de la 2 portocale
- 8 linguri de ulei
- 8 linguri de zahăr de cocos
- 4 ouă
- 1/2 lgț de sare
- 300 ml apă călduță
Umplutură:
- 500 gr de rahat
- 6 lg de zahăr de cocos pudră
- 4 linguri de pudră de roșcove
Pregătire cozonac cu rahat și pudră de roșcove
Mno bun. Am ales să schimb acele ingrediente care consider eu că fac ca acest cozonac să fie considerat bombă calorică.
Am ales să pun zahăr de cocos fiindcă are un indice glicemic scăzut și un conținut bogat de potasiu, magneziu, zinc și fier. Plus o aromă apropiată de cea a caramelului. De folosit am folosit zahărul de cocos de la Niavis.
i am ales să pun pudră de roșcove fiindcă știu că poate înlocui cu succes cacaua în orice desert de casă făcut de mine. Cum am mai făcut și cu aceste Brioşe cu pudră de roşcove.
Pudra de roșcove este bogată în vitamine, minerale, fibre alimentare și calciu și mai are și un indice glicemic foarte mic. De asemenea NU conține cofeină, gluten, lactoza sau colesterol. Am folosit Pudra de roșcove de la Sanovita.
Cum te pregătești pentru cozonac? Îți faci timp și răbdare!
Aluatul se face prin punerea tuturor ingredientelor într-un vas înalt și apoi frământarea acestui aluat rezultat, astfel încât totul să se fi combinat cu succes. Eu am împărțit aluatul în trei și am frămânat vreo 5 minute fiecare parte. Apoi le-am unit și am mai frământat totul 5 minute.
A stat la dospit 2 ore jumate, în vasul de plastic înalt și acoperit foarte bine cu folie alimentară transparentă. Am descoperit că se poate să crească și așa aluatul. Nu doar învelit în pături sau prosoape.
Asamblare cozonac
Cât a stat la dospit aluatul, am pregătit umpluturile.
Am făcut zahărul pudră de cocos cu ajutorul râșniței pentru cafea și am tăiat în cubulețe mici rahatul. Pentru a fi mai ușor de tăiat rahatul, am folosit multă făină pe tavă și tot am tapetat cuțitul cu făină. Ca să nu se lipească atât de mult cubulețele între ele. Separat am amestecat pudra de roșcove cu zahărul de cocos pudră.
Aluatul are o tentată de caramel la culoare, din cauza zahărului de cocos. Dar și aroma este genială.
Când am scos aluatul de vas, l-am împărțit în 6 părți: 3 părți umplute cu rahat și 3 părți umplute cu amestecul de zahăr pudră & pudră de roșcove. Am făcut 6 ”rulade” ce le-am cuplat apoi într-un fel împletitură. Fiecare cozonac fiind format dintr-o ruladă cu rahat și una cu amestecul de zahăr de cocos și pudră de roșcove.
Aluatul de cozonac gata asamblat a stat apoi în forma de chec tapetată cu hârtie de copt pentru încă 30 de minute. A mai dopsit un pic 🙂
La cuptor!
Înainte de a-i pune în cuptor am bătut un ou și am uns aluatul cât să-i fac un fel de crustă.
În cuptorul electric au stat 40 de minute, funcție gătire sus- jos, la 180°.
Aroma ce venea din cuptor erau una de vis.
După ce s-au terminat cele 40 de minute, i-am mai lăsat în cuptor, fără căldură extra, cam încă 30 de minute. Și abia apoi i-am scos. Știam că nu voi rezista tentației și voi gusta repede. De aceea i-am mai lăsat în cuptor.
Prezentare cozonac cu rahat și pudră de roșcove
A fost DELICIOS!!!
Mai am doar un cozonac din trei. Căci băiatul a vrut să își pună cu el la școlă, pentru a împărți cu colegii apropiați. Ceea ce este un semn bun… înseamnă că i-a plăcut și că se poate și cu variante un pic mai diferite pentru rețete clasice!
Am mai încercat și varianta de Tort cu mere și cocos. Aproape vegan și a fost aproape un succes. Zic asta fiindcă zahărul a lipsit și textura a fost una inedită. Însă se poate să-i placă… cu timp și răbdare!
Cum ți se pare această variantă de cozonac cu rahat și pudră de roșcove?
Pe YT am și un clip legat de această variantă de cozonac și gândurile mele cât am așteptat să se răcească!
Yummy, arata asa bine cozonacii tai!! Si noi mai apelam la pudra de roscove in bucatarie. Este mult mai salatoasa ca alte ingrediente.
Ma bucur ca iti place varianta propusa de mine. Sunt sigura ca va fi mai de apreciata… dupa ce este incercata!
U la la ce bine arata. N-am mai mâncat cozonac de o veșnicie. Am sa încerc și eu retata ta weekendul acesta
Uuuu… sa imi zici cum a iesit!
Eu sunt fan cozonac cu ciocolata, varianta mai moderna, dar e super atrăgătoare și aceasta rețetă.
Catre cozonac cu ciocolata merge aceasta varianta propusa de mine.
Imi este tare pofta de cozonac de casa. Poate imi fac si eu timp zilele astea sa fac unu
Cu rabdare inainte! Vei fi multumita de rezultat!
Si eu fac cozonac cu pudra de roscove, numai ca-i spun karob. Cu zaharul de cocos m-ai bagat in ceata, nu stiu ce-i, dar trebuie sa-l incerc.
Dap, karob i se mai zice pudrei de roscove. Si musai sa incerci si zaharul de cocos. O sa il adori!
Ce pofta de cozonac mi-ai facut! Arata delicios.
Aceeasi pofta am avut-o si eu… si am trecut la treaba.
Arata extraordinar! Mi-ai facut o pofta deosebita, iar cel mai trist lucru este ca nici n-o sa-l incerc vreodata pentru ca nu ma inteleg cu cuptorul.
Never say never!
Mmmm…arata delicios ! Eu nu am rabdare sa fac cozonaci sau prajituri, dar le savurez cand am ocazia
Este si foarte gustos acest cozonac. Poate timpul iti va permite candva sa faci chiar tu aceasta deliciozacenie!
Yummy…. delicious!
Love it!
Pudra de roscove o folosesc si eu des la deserturi, are o aroma deosebita.
Este varianta mai sanatoasa a deserturilor cu cacao!
Vai cât de bine arată! Mi-ai făcut poftă
Gustul este pe masura aspectului!
Mulțumim pentru rețeta ,am sa fac și eu.
Cu mare drag <3 Sa fie cu folos!