Inspirație pentru meniul săptămânal

Se vedea treaba că am pornit pe organizare în acest an! Articolul vine ca și completare a postărilor ce le-am tot pus pe pagina de FB a blogului. Și sper să îți fie cu folos această inspirație pentru meniul săptămânal și să încerci să vezi ce fain e.

Ca să ne lămurim și aici – am făcut asta și la articolul anterior– se poate și fără atâta organizare și notat. Însă, ca mamă îmi este muuuuuuuuuuuuuuuult mai ușor să folosesc meniul săptămânal pentru a trasa în linii mari ceea ce voi găti într-o săptămână.

Dacă nu ești fan organizare și plănuire, și ți se pare aberant acest obicei, am și alte subiect pe blog. Folosește cu încredere lupa și caută pe blog ce te-ar interesa.

Revenind la subiect. 

În luna decembrie 2019 mi-am cumpărat un pachet cu planner meniul săptămânal și planul zilei. Le-am cumpărat de pe site-ul Ama Nicolae și acum poți găsi planner cu meniul săptămânal simplu aici.

Este un plan simplu, ce se poate face și acasă pe o coală A4. Însă îmi place să am și grafică, plus hârtia este altfel.

Dar, ca idee, meniul săptămânal este baza acum, nu pe ce îl scriem 😛

inspiratie pentru meniul saptamanal

Le-am făcut copiilor cunoștință cu ideea

Din cauza lor m-am și gândit că trebuie să fac asta. De la ei a venit nevoia mea de a avea inspirație pentru meniul săptămânal. Păi la câte preparate am făcut și ei au strâmbat din nas, trebuia să fac și altceva.

Să am măcar o idee de ce-aș putea să fac de mâncare și să nu arunc ce gătesc (că nu trece) sau să mă enervez că le trebuie sandviș când am făcut toată ziua mâncare :))))

Le-am prezentat ideea de meniu săptămânal și apoi am făcut împreună planul. Chiar și soțul a intrat în horă.

Care sunt punctele urmărite de mine în meniul săptămânal

Eu am un plan alimentar primit de la programul în care am intrat anul trecut, așa că nu am preferințe la meniul familiei.

Micul dejun le aparține copiilor. Ei aleg ce le place și eu îi ghidez. Notez ingredientul principal și de acolo vedem ce iese în fiecare dimineață.

Băiatul mănâncă micul dejun și apoi lucrăm la pachetul lui pentru școală. Fetița are mic dejun și apoi la grădi are meniul ei (atunci când merge la grădi).

Prânz & Cină. Pentru mine înseamnă să am o supă/ciorbă și un felul doi, măcar, în fiecare zi.

Fetița dacă merge la grădi, mănâncă la prânz acolo, așa că acasă mai are doar felul doi și salată de fructe sau alte preparate ușoare. Băiatul are meniu complet acasă, plus salate/smoothie sau gustări.

De obicei fac un fel de supă sau ciorbă ce să îmi ajungă minim 2 zile maxim 3, în funcție de felul acesteia, de cantitate sau de cât de tare le-a plăcut alor mei.

La cină/ felul doi, mai adaug dacă este cazul sau schimb în funcție de situație.

Mă ajută să țin evidența unui meniu săptămânal, ca să știu mai bine ce am făcut și ce aș mai putea adăuga nou. Să mai gătesc și altceva, nu tot același preparate prin rotire!

A se vedea exemplu de mai jos pe săptămâni

meniul saptamanii in ianuarie meniu pe 2 saptamani

Unde am lăsat loc liber e loc de completat ulterior.

Unde am bifat, acolo am respectat planul. Se pot vedea modificările făcute și pot urmări pe săptămâni ceea ce am gătit.

Rezultatele se văd repede

Acceptă mai ușor copii un preparat atunci când îl văd în farfurie, dacă era trecut în meniu. Sunt mai receptivi și la preparate mai pretențioase sau la preparate ce înainte nu le erau pe plac sau nu le doreau neaparat să le mănânce.

Fiecare inspirație pentru meniul săptămânal este prilej de ședință în familie și sesiune de negocieri. Deprindem noi abilități!

Nu zic că meniul ales de noi este cel mai sănătos sau cel mai indicat. Însă nu o să mă prefac că nu avem pizza sau meniuri de la fast-food ocazional în meniu. Chiar și sarmalele sunt ”blamate” că apar în meniu, dar sunt parte dintr-un stil alimentar cu de toate. La copii dă rezultate bune… până acum!

Tu ce părere ai de această inspirație pentru meniul săptămânal?

23 Comments on “Inspirație pentru meniul săptămânal”

    1. Ar fi minunat acest meniu, imi cam da batai de cap,mal ales ca cel mic de 2 ani inca testeaza multe si nu prea ii place mancarea, ci doar laptele !

  1. BUNĂ DRAGA MĂMICĂ. CHIAR IMI DORESC ACEST TIP DE CAIET NUMAI ASA IMI POT NOTA CE AM DE FACUT ZILNIC DE MÂNCĂRICĂ SI NU TREBUIE SA STAU SA MAI PIERD TIMPUL CA DE OBICEI: Azi am gătit x maine oare ce sa mai gătesc? MI-AR FI DE MARE AJUTOR PUPICEI DE LA MOISEI MARIA CRISTINA

  2. Mie una chiar imi trebuie un astfel de caiet pentru ca m- ar ajută să fac un plan săptămânal și in plus ador sa fac liste

  3. Ar fi de mare ajutor în primul rand ca ai face economie și la bani, mergi la magazin și cumperi doar ce ai nevoie, nu un amestec de ingrediente pentru 3 feluri și pana la urma iese altceva și asa nu tot stai sa te gândești „vai ce mai fac de mâncare astăzi”

  4. Mi ar fi de mare ajutor un meniu saptamanal pentru a consuma mai sanatos si la ora potrivita un meniu, nu ca acum mancand haotic

      1. Cred ca m-ar ajuta sa mănânc la ore cât mai fixe, în primul rand. Având bebe de 4 luni, mananc puțin cam haotic, și nu am un program de masa bine stabilit. Apoi, ar dispărea acele „ce mâncăm astăzi”, la care aproape niciodată nu avem un răspuns clar (nici eu, nici soțul nu știm niciodată ce sa gătim, improvizam pe parcurs).
        Ideea e super! Sper sa reușim și noi sa ne facem un astfel de plan.

          1. De mult îmi doresc să îl cumpăr dar am înțeles că e cu plata in cont și eu nu am banca la mine in sat și nici nu mă pricep la pus banii in cont..Am incercat chiar să-l interpretez dar nu am timp sa fac mereu !Pe mine m-ar ajuta sa fiu mai productivă și plină de energie tot restul zilei!Să numai vorbim de organizare!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.