De făcut acasă cu copiii

Sigur vei înțelege de ce vin acum cu acest articol. Deși ceea ce scriu mai jos este de făcut acasă cu copiii în orice situație sau perioadă, acum cred că este mai mare nevoie de materiale pe post de inspirație.

De ce cred asta?

Fiindcă nu este o perioadă normală, pentru care să te fi pregătit din timp.

Nu este ca și cum ar intra într-o vacanță. Ci este vorba despre măsuri luate de la o zi la alta. Iar cu sănătatea nu este de joacă!

De aceea, pe lângă ceea ce voi scrie legat de activități de făcut acasă cu copiii , mai vă recomand și următoarele:

  • Evitați locurile de joacă. În special pe cele din spațiile închise. S-a ales suspendarea activității școlare pentru a se evita contactul cu mulțimile și reducerea șanselor de răspândirea și contactare a virușilor.

Să știți că și parcul este loc de joacă. Și deși este în exterior, dacă acesta este plin de copii și însoțitori, nu este cu nimic diferit față de colectivul de la școală sau grădiniță.

  • Stingeți televizorul!!! Sau mutați pe canale ce nu difuzează continuu știri legate virus.

Ciudat acest îndemn, însă am făcut și eu greșeala de a urmări pentru câteva zeci de minute un post de știri de la noi. Și zău că deja începuse să am gânduri și griji, nefondate. Expunerea la știri și dezbateri pe același subiect, cât și modul în care acestea sunt prezentate, poate duce la instalarea panicii și a paranoia.

  • Încercați să vă bucurați de timpul petrecut cu familia. Fără mall. Fără FB cu nemiliuita. Fără panică și griji nefondate!

De făcut acasă cu copiii

Și acum partea altfel a situației. Nu se fac ore!!! Yeyyyy.

Hai să nu le stricăm bucuria, să nu-i stresăm cu gravitatea măsurii sau a consecințelor.

Hai să ne conectăm cu ai noștri copii, să fim deschiși, să fim prezenți și să le oferim zile liniștite.

OBLIGATORIU – găsește calmul și pentru tine! Degeaba încerci să fii bine pentru ei, dacă nu ești și pentru tine!

La ce m-am gândit eu?

Las mai jos câteva activități ce le-ai putea face împreună cu copiii și recomandări de relaxare și pentru tine.

Flori din cofrag de ouă

Eu am făcut în anii anteriori și i-a cucerit. Atât activitatea, cât și rezultatul final.

Ai nevoie de un cofrag de ouă, poate fi de 10 sau poate fi de 30. Decupezi astfel încât să ai forma unei flori cu patru petale și mijlocul să fie gol. Retușezi floare, ca să aibă aspect cât mai de floare.

Pictezi fiecare floare, apoi le lipești (cu lipici sau silicon) una peste alta- 3 flori. La sfârșit poți adăuga accesorii în mijloc sau sclipci și poți forma un buchet de flori sau  le poți folosi pentru a decora diverse obiecte creative.

Noi am folosit aceste flori pentru a decora un borcan 🙂

borcan cu flori din cofrag de oua

Vezi și în articolul – Improspateaza-ti casa prin lucruri HANDMADE câteva proiecte ce te pot atrage!

Gătit împreună!

Ai mei sunt foarte fericiți atunci când pregătim câte o activitate ce implică prezența în bucătărie.

De obicei se lasă cu multă făină peste tot, chiar și pe haine. Însă prefer să strâng, decât să îi aud că se plictisesc și nu au ce să facă. Bine, nu mereu 😛

Eu am încercat împreună cu ei următoarele rețete:

Mai sunt câteva, dar mai bine mergi și vezi ce am în categoria desert.

gatit cu copiii

Jocuri distractive

Momentam îmi vin în minte două jocuri ce zilele acestea i-au cucerit.  Minunatele opțiuni ale colecției BrainBox și Save Athena- 50 de provocări.

Despre cutiile geniale de la BrainBox am scris în acest articol – BrainBox Imagini. Joc al minții.

Și mai jos vezi cele două variante ce ne țin ocupați când e cazul. Primele imagini sunt preferatele fetiței, iar cel cu invențiile este achiziție nouă pentru băiat. Și este fermecat. Vezi în articolul Jocuri și cărți fără vârstă de unde am venit cu aceste cutii și vezi și alte idei de produse geniale 🙂

brain box inventii

Jocul Save Athena este cel nou și cel ce m-a depășit în primă fază. Am avut nevoie de ajutorul băiatului pentru a înțelege, dar nici acum nu sunt sigură că am prins șmecheria.

E bine însă că el este prins în joc și mi se pare o activitate destul de interesantă și plină de provocări!

CITEȘTE!!!!

Citește cu copilul. Citește-i copilului. Citiți separat. Este minunat!

Pentru mai multe idei de lectură, am și articolul Cărți pentru copii cu vârsta între 4 și 9 ani. Care este cu câteva recomandări de cărți pentru copii, ce au fost ”testate” de ai mei copii.

Dacă vrei recomandări de cărți pentru adulți, vezi ce am în categoria timp liber.

De asemenea, îți recomand o colecție de cărți minunate, ce i-au plăcut băiatului și despre care nu am apucat să scriu pe blog. Este vorba despre cele 4 cărți cu aventuri ale lui Erus. Le poți găsi aici!

S-a identificat în multe aventuri cu Erus și eu am fost tare bucuroasă că a fost atras de lectură. Este ceva ce merită împărtășit!

colectia de carti cu Erus

Pictează

Mie îmi place tare mult să pictez. Iar copiii îmi seamănă!

Este de ajuns să le pui în față o pânză, o foaie sau un blank din lemn, culori și pensule, să le oferi spațiu de desfășurare și libertate pentru a crea adevărate opere! Chit că ajunge din culoare pe covor, perete sau canapea. Se curăță!

Poți vedea în articolul Cutie din lemn personalizată de fetița mea cum am folosit lemnul pentru a crea ceva minunat. Sau în articolul Joaca cu materii prime din lemn cum am decorat ce am avut la îndemână.

Sau poți vedea mai jos cum să folosești pânza și culoarea pentru a crea ceva special.

Te provoc! Eu sigur voi încerca!

Olărit

Te-am băgat în ceață? Sau deja zici că am luat-o pe cărări :)))

Zic de olărit, fiindcă a primit acum ceva timp fetița o cutie  dedicată acestei activități și a venit timpul să îi oferim spațiu de creare.

De preferat afară. În spatele blocului, sau în față, sau în curtea casei – după caz. Am încercat în casă și s-a lăsat cu multe multe minute dedicate spălatului (perdea, covor, colțar, haine :)) )

Setul folosit de fetiță se găsește și online, aici – Junior Pottery sau în Carrefour.

În loc de set, se poate folosi aluat din făină cu apă sau gips din comerț. Saaaaau, plastelină, căci dacă rămâne afară, se întărește.

olărit cu junior pottery

Plantat

O activitate foarte simplă, ce o poți face cu ceea ce ai la îndemână.

Noi de exemplu am făcut anul trecut așa cu paharele de suc – Ce pot face cu paharele de suc?

Acum, poți lua paharele de iaurt sau flacoanele mai mici, pui pământ în ele și pui de exemplu semințe de ardei. Sau ce ai la îndemână prin casă – fructe sau legume cu semințe. Ideea nu este neaparat de a vea ce recolat.

Ci de a urmări procesul. De la plantat, îngrijit și văzut cum crește și cum se dezvoltă.

flori in pahare de suc rezultatul final

 

Mai poți încerca și tu- căci eu o voi face:

  • Dans – chiar și maimuțăreală pe melodii de la tv
  • Piese de teatru – am participat la o astfel de piesă, în care actori erau figurinele Brawl Stars, decor din foi și flacoane de apă

Relaxarea ta!

Să te odihnești suficient –fără seriale după ce dorm copiii.

Să îți acorzi timp și pentru gândurile și nevoile tale. Știu, zici că dacă sunt copiii bine, vei fi și tu bine. Și da, chiar așa este. Dar dacă sunt nervoși copiii, ești și tu?!

Gândește pozitiv. Nu te gândi cu groază la zilele ce urmează. Că nu este capăt de lume. Prioritizează și vezi care sunt cele mai importante lucruri. Căci ferească sfântul să fie caz de boală!!!!

Iar dacă nu este cazul de izolare completă, plimbările în aer liber pot ajuta. Eu voi mai merge cu bicicleta până se poate. Chiar și băiatul o va face. Mișcarea în aer liber este bună pentru o bună funcționare a organismului, cât și pentru reducerea nivelului de stres. Despre mișcare am scris și aici – Cum mă ajută pe mine mișcarea în aer liber.

Vă recomand să citiți și următoarele articole:

DACĂ VREM SĂ FIM BINE, ACUM E MOMENTUL SĂ FIM RESPONSABILI!

⇒ Paranoia gestionată pe timp de viruși și epidemii

Cum vi se pare aceste sugestii de făcut acasă cu copiii?

Ce crezi că s-ar mai putea face împreună cu copiii?

24 Comments on “De făcut acasă cu copiii”

  1. Când eram mai mica jucam remi împreuna cu tata și sora mea, era activitatea noastră preferata.
    Am încetat sa ma mai uit la știri, mai mult bagă teama in oameni și începe haosul.

  2. Sau… putem face teme, recapitula, invata sa invatam… etc.; timpul nu trebuie risipit doar ca sa ii ferim de realitate…; important este ca scolarul sa nu piarda legatura cu realitatea… care la un anumit moment il va lovi… si, desigur, aceasta va fi destul de dura… Copiii nu trebuie menajati, doar pt. ca sunt copii! Ei trebuie sa cunoasca realitatea, noi trebuie sa le raspundem „cat mai sincer” daca au curiozitati despre situatia „virusului”…, sa-i incurajam sa puna intrebari, de asemenea, sa aiba indoieli… Noi trebuie sa-i invatam, e datoria noastra…(ca educatori sau ca parinti) deci, sa-i invatam sa aiba indoieli in privinta a orice, a oricine… si sa nu ia drept „adevar absolut” orice debiteaza oricine, oricand, oriunde… Cu cat copiii sunt tinuti in realitate mai mult timp, cu atat le va fi mai usoara adaptarea la diverse situatii, si cu atat mai mult, cu cat acum NU sunt in vacanta…! Desigur, si activitatile de recreere sunt necesare, dar nu mai mult decat este firesc si normal intr-o zi de scoala obisnuita…! Putem de asemenea, sa-i indemnam/incurajam sa doarma mai mult, odihna/somnul in cazul copiilor fiind un fel de „panaceu” universal pt. orice fel de probleme, de la cele scolare, la cele de sanatate…! Numai bine si maturitate… va doresc, dragi mamici!

    1. Da, se pot face toate cele de mai sus. Insa multi parinti nu sunt pregatiti pentru astfel de activitati. Caci este nevoie de o rabdare si un calm specific in special cadrelor didactice.

      Insa cred ca conectare prin joaca si activitati creative este primul pas. Ca apoi sa se treaca si la partea cu responsabilizarea vis-a-vis de scoala.

      Si mai este si o educare continua pe partea de informare din surse credibile si capacitatea de a discerne absurdul din orice situatie! Acum multi parinti sunt in postura de a gestiona o situatie noua, si frica si paranoia poate prelua controlul. Le este greu sa vad printre atatea surse si informatii. Dar este posibil sa filtrezi totul cu exercitiu!

      1. Faptul ca un parinte are sau n-are rabadare, este sau nu, calm, nu este problema copilului…, nici a cadrului didactic, ci a parintelui insusi… Deci, prima problema se rezolva usor, cred si sper……! In ceea ce priveste „responsailizarea „”vis-a vis”” de scoala, cu siguranta trebuie facuta din primele stagii ale calitatii de scolar ale copilului…, responsabilizare care este tot problema parintelui…,iar el, parintele prin exercitiu si exemplu, il poate motiva si indruma pt. obtinerea ei, deci, iarasi este problema parintelui, repet… Umplerea timpului cu activitati usoare (pt. comoditatea si bunastarea parintelui, este o scuza si atat…, si iarasi este problema parintelui…) . In ceea ce priveste „”…capacitatea de a discerne absurdul…””, nu stiu ce ai vrut sa zici, dar, intuiesc…, insa tocmai de-asta am spus ca este datoria parintelui de a-l invata sa puna la indoiala orice…, sa-l invete sa gandeasca, sa puna intrebari, sa aiba indoieli, sa afle etc., deci, este tot problema parintelui… Iar „frica si paranoia” sunt simple scuze in spatele carora parintele se ascunde in situatiile in care stiu sigur ca au gresit sau gresesc… Imi pare rau pt. ca sunt dura, insa a arunca in permanenta vina asupra a altceva sau a altcuiva (nici nu conteaza…), nu rezolva altceva decat sa faca un copil sa imite comportamentul parintelui/adultuui, iar mai tarziu sa devina un adolescent, adult cu probleme de personalitate si comportament, iar mai tarziu…, parintele sa-si vada reflectata „imaginea” in proriul copil, si viceversa…! A gandi simplu si logic, nu este interzis! A fi parinte nu este o obligatie fata de cineva…, ci este o datorie fata de copil…! No offence! 🙂

        1. Sunt de acord cu ceea ce ati scris si nu este nici o jignire. Este o realitate! Ceea ce doream sa transmit cu acest articol, era printre altele, indemnul catre parinti de a se opri si a se conecta la proprii copii.

          Ce scrieti dvs este perfect normal, dar departe de realitatea zilelor noastre. Si pentru a dezbate nesiguranta paritelului si modul in care acesta este perceput de copil, este nevoie de o intreaga discutie. Productiva, ce-i drept. Si sper sa avem ocazia sa o facem cumva.

          Eu o fac cu pasi mici si caut diferite moduri prin care sa ofer un imbold, o alta perspectiva, o alta parere asupra subiectelor ce apar in viata de familie. Sa deschida ochii si apoi sigur vor vedea ceea ce au cu adevarat in jur. Dar nu putem noi sa le deschidem ochii fortat! 🙁

          1. Paradigma propusa de mine era alta. Pare-se, nu m-am facut inteleasa… Perspectiva propusa de tine nu este un noua, ci este de cand lumea…, si se-nvarte tot in jurul starii de confort a adultului…! Eu voiam sa atrag atentia asupra faptului ca din comoditate nu oferim incredere mai mare in puterile/inteligenta/discernamantul/etc. copilului, ci ca sa ne fie noua usor + constiinta „lucrului bine facut”…, + usurinta rezolvarii problemelor cotidiene, suprimam dreptul copilului la a incerca macar sa isi dezvolte capacitatile intelectuale, motrice, intuitive si logice (in logica lor) . Uite, iti dau un exemplu usor si concret, de greseala majora facuta in 99% dintre cazuri: un copilas, bebe de cateva luni, isi poate scoate singur un ciorapel, da? daca-l urmarim cu atentie, observam ca depune un efort, ca se concentreaza, analizeaza, observa…, toate cu calm, si ca are o mare satisfactie atunci cand termina ceea ce si-a propus…; in egala masura, daca suntem obiectivi, si banuiesc ca suntem…, observam ca 99% dintre parinti, contrar a ceea ce a facut copilul, „sar ca arsi” fara sa gandeasca, fara sa se concentreze, din nevoia personala de control…, sa puna ciorapul copilului, ba mai mult, dojenindu-l cu: „de ce ai facut asta?” , „vei raci!”, „nu este voie!” etc…., fara a gandi ca daca acel bebelus a fost in stare sa-si scoata ciorapelul, este in stare (in mod cert) sa si-l puna la loc, chiar daca efortul depus va fi mult mai mare…, ba mai mult, nici nu-l lasa sa incerce asta, facand „treaba” in locul lui, luandu-i astfel orice posibilitate de a-si testa capacitatile si posibilitatile… De-aici vin si acele priviri lungi, curioase si mirate ale unui copil intrerupt dintr-o activitate importanta pt. el…. Foarte multi ar fi surprinsi (sunt blanda) sa constate ca daca l-ar lasa in treaba lui, cu un efort si mai mare dar si cu perseverenta, acel bebelus isi va pune ciorapul la loc pe picior, chiar daca acesta nu va sta perfect…, de asemenea, oservandu-i satisfactia reusitei…, asta fiind si scopul intitial al copilului…! De la acest exemplu simplu, putem extrapola…! Marile descoperiri ale omenirii au venit din simpla curiozitate si din simpla observatie, iar apoi, in urma cercertarii, au venit si marile inventii…! Increderea acordata copilului este cea mai mare investitie in dezvoltarea personalitatii si a caracterului unui viitor adult, este gratis si la-ndemana. Cei care nu au incredere in copiii lor, au de fapt ei insisi probleme cu increderea personala…….! Copiii, toti, sunt genii neintelese…!!! Personalitatea si caracterul copilului se formeaza din prima clipa de viata…! Toti, zi de zi, minut de minut, invatam de la copii, noi si noi lectii pe care le-am pierdut la vremea copilariei noastre…! Cu mentiunea ca intamplator „am dat” peste articolul tau, ca nu am dorit sa ofensez…, ba, dimpotriva, iti doresc primavara frumoasa si relaxata! 🙂

  3. Cred ca e foarte important sa petreceti timp impreuna cu ei, departe de zgomotul televizorului sau a calculatorului.

  4. Daca fiecare parinte ar gandii asa si le-ar face celor mici astfel de programe in casa cat de bine ar fi. Sa speram ca nu vom gasii in aceasta perioada locurile de joca pline.

    1. Si cei care nu se gandesc la asta o pot face daca au informatiile la indemana. De aceea am zis sa fac acest articol. Sper sa fie cu inspiratie si sanatate multa in cat mai multe familii!

  5. Mie mi-a placut maxim ideea cu florile din cofrag de oua, nu-mi vine sa cred ce frumoase au iesit.
    Si retetele mi-au facut cu ochiul.
    O gramada de activitati utile si placute!

  6. Super utile sfaturile tale și ai dreptate in perioada asta trebuie sa evitam știrile care vb despre corona virus deoarece bag oamenii în frică și panica de o sa ajungem sa ne lovim doar 0entru că am stranutat,super idee cu acel crofag de oua ,ți-a ieșit minunat ! Activități pentru copii: puzzle,plastilină,plantat,ghicitori,de făcut rime ,x si0,spânzurătoarea ,consider că ai arătat destule ideii!

  7. Wooow … m-au cucerit florile din cofragul de oua. Cred ca o sa incerc sa fac si eu, sa vedem daca imi si iese 🙂

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.