De ce să îți faci un program zilnic pentru mâncare?

Izolarea ne-a schimbat complet stilul de viață. Având de-a face cu noi emoții și trăiri, e de înțeles de ce îți poate venii să mănânci din 10 în 10 minute. Și să ronțăi permanent ceva. Chiar am avut și noi câteva zile de acest fel, dar apoi am trecut la un program zilnic pentru mâncare.

Dacă ai minim un copil sub 14 ani cu tine în izolare, acest program de va ajuta enorm. 

În primul rând pentru că îi oferi acestuia o rutină. Ceva ce știe sigur când se va întâmpla. Ceva la care să se raporteze în cursul unei zile. Și cred că avem acum cu toții nevoie de măcar o idee de stabilitate în viețile noastre.

În al doilea rând, acest program zilnic pentru mâncare te va ajuta să mănânci mai responsabil. Să fii mai organizat cu mesele și gustările și să eviți risipa de mâncare.

După ce facem aprovizionare cu greu, ar fi culmea să facem risipă, nu?! Vezi ce am scris și aici  Ce fac de mâncare în aceste zile. Ce provizii alimentare am făcut

Vrei exemplu?

Micul dejun la 8:30. Prima gustare la ora 11:00. Prânzul la ora 14:00. A doua gustare la ora 17:00. Și cina la ora 20:00.

Având în vedere că ai mei copii mă întrebau la un moment dat din oră în oră dacă pot mânca ceva sau dacă le dau ceva bun sau veneau și îmi ziceau că le este foame după ce mâncaseră un fel principal, acest program ne-a ajutat enorm.

program zilnic pentru mâncare

Exemplu de azi, 26,03,2020. 

Mic dejun: Cereale cu lapte + 1 felie de cozonac (un pic mai am din ceea ce am făcut în weekend).

Prima gustare: Smoothie

Prânz: Ciorbă / Salată + ou fiert pentru mine

A doua gustare: Măr răzuit cu biscuite

Cina: Paste / Ciuperci la cuptor pentru mine


Se poate și mai bine de atât, dar se poate și mai rău de atât. Pentru ceea ce pot eu acum să le ofer este mai mult decât bine!

După trei zile de program zilnic pentru mâncare

DA! Mâncăm la ore fixe! 

Însă nu este nici o tragedie dacă trecem cu 10 minute peste sau începem cu 10 minute înainte.

Am făcut un tabel ce are în prima linie pe orizontală mesele principale și gustările, a doua linie orizontală are orele fixe și sub ele trecem în fiecare seară ceea ce vom mânca în următoarea zi.

Tabelul este lipit la vedere, chiar lângă ușa ce duce spre bucătărie.

Și am observat că au dispărut complet întrebările legate de ronțăieli! Au dispărut și căutările prin dulapuri sau debara după ceva bun de ronțăit.

Chiar dacă sunt toate la vedere, acum nu le mai vor ca înainte. Căci știu că vor primi după un program stabilit împreună.

După trei zile de program am uitat de grija mâncatului din plictiseală!

Eu sunt mult mai liniștită și mă pot concentra pe alte activități. Am și așa destule de gestionat. Iar copiii au prins ideea programului mult mai bine și au și altă stare de spirit.

Unde mai pui că acum mai des ca niciodată mâncăm TOȚI împreună, fără excepție!

Flexibilitate!

Dacă vor la gustare pâine cu nuttela/ chipsuri/ pufuleți/ clătite…  asta le ofer. Dar pun condiția ca următoarea gustare să fie mai sănătoasă și neaparat din fructe sau legume!

Dacă vor dulce după masa de prânz, asta le dau. Însă evit să le dau ceva foarte dulce.

Până la urmă, acest program este o modalitate prin care îi învăț să aibă grijă de ceea ce mănâncă, chiar și pe timp de criză.

Iar acest program mă ajută și pe mine ca adult, ca părinte, să îmi gestionez emoțiile. Eu fiind persoana care a ajuns la multe kilograme din cauza faptului că mâncam pe fond emoțional.

Poți citi și următoarele articole legate de mâncare și emoții:

Pe o notă mult mai amuzantă, vezi ce a scris Ioana despre Foamea copiilor pe timp de izolare.

Tu ai program zilnic pentru mâncare?

Cum te descurci cu copiii și mâncarea în această perioadă?

Concluzia: Programul ne-a ajutat! Încearcă să vezi și tu cum este!

31 Comments on “De ce să îți faci un program zilnic pentru mâncare?”

  1. noi avem program, meniu, lista de cumparaturi, totul la nivel general de genul: pranz la 12-1, cina pe la 6, carne pt 2 feluri, legume si fructe pt 4-5 salate si mic dejun, sa fie suficiente oua, unt, lapte, fructe – fac eu gemuri sa avem la mic dejun etc. Fara gustari, nu mai e nevoie daca masa e indestulatoare si are suficiente cruditati.

  2. Tot cu program și la noi, altfel ar fi prăpăd! Dacă ar fi după ei, ar ronțăi în continuu, și la ora mesei nu le-ar fi foame.

  3. Nu ne-am facut un program, mancam haotic. De mic dejun nu se pune problema, ne trezim dupa ora 10. Noaptea ne uitam la filme si rontaim.

  4. Nu am un program si imi este destul de greu sa ma tin de un program. Asta pentru ca fiecare se trezeste ca vrea nu vrea sa manance sau nu reusesc eu sa termin mancarea la timp. Mi-ar placea sa o faca cineva si sa ma asez la masa, dar e greu

  5. La inceput de izolare, am avut si eu tendinta de a consuma mai multe dulciuri. Dar acum sunt ok back la programul meu de post intermitent.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.