Având instagramul ca inspirație pentru acest gen de rețete, azi am făcut mini cheesecake vegan cu portocale. Rețeta de mai jos este una făcută cu ingredientele avute la îndemână și adaptată astfel încât să fie ceva de încercat de amatorii de desert mai sănătos.
Căci desertul în sine nu are nici un gram de zahăr adăugat. Am folosit pentru sosul de portocale zahăr brut, însă este opțional. Se poate și fără sau se poate înlocui portocala cu fructe de pădure sau alte fructe zemoase.
Tot de pe insta am avut inspirație și pentru rețeta de Desert cu cartof dulce și avocado. La fel de interesantă ca și această variantă de cheesecake vegan cu portocale, și la fel de gustoasă!
Poți încerca și celelalte variante de cheesecake fără coacere ce le am pe blog, doar că acestea nu sunt vegane:
- Cheesecake cu unt de arahide și banane
- Desert cu matcha. Cheesecake cu matcha și zmeură
- Cheesecake cu zmeură şi mure
- Cheesecake fără coacere cu fructe de pădure
Forma folosită pentru acest mini cheesecake vegan cu portocale este diferită fiindcă nu știam cum va ieși. Pe insta am observat abia după un timp că formele sunt mult mai mici decât cele cu care suntem noi, sau eu, obișnuiți. Așa că am folosit tava de brioșe, dar pe viitor voi căuta tava rotundă destul de mică pentru porția aceasta de cheesecake.
Din gramajele folosite ies aproximativ 10-12 bucăți de mini cheesecake.
Ingrediente necesare:
Pentru bază:
- 10 linguri de musli cu fructe
- 30 de bucăți de curmale fără sâmburi de la SanoVita
- 1 lingură de ulei de cocos
- 1 lingură de lapte de migdale
Crema:
- 150 de g de caju crud
- 2 linguri de ulei de cocos
- 75 ml de lapte de migdale
- 1 portocală
Sosul de portocale:
- 3 portocala
- 2 linguri de zahăr brut
Pregătire cheesecake
Pentru că eram obișnuită să pun câteva ingrediente cu mixerul și să iasă un blat pufos ce se făcea repede și repede trecea, și se mai și transforma în kg extra, pregătirea acestui cheesecake pot spune că necesită oleacă mai multă atenție. Dar merită!
În primă fază caju-ul l-am pus la înmuiat în apă pentru 3 ore. Am aflat acum de ce se folosește caju pentru a înlocui produsele lactate în prăjituri. Bine, știam că este benefic, dar nu știam dacă va fi ok și pe partea de textură.
Blatul sau baza pentru cheesecake este cea mai ușoară. Într-un blender am pus ingredientele menționate mai sus și am pus aparatul la treabă. Îți recomand să verifici fiecare curmală, chiar dacă zice că-i fără sâmburi. Se pot strecura fără să știi câteva curmale cu sâmburi și blenderul va face tare urât.
După ce s-a format baza, am pregătit tava pentru brioșe. În fiecare formă am pus o bucată lungă de hârtie de copt, ca să pot scoate cheesecake-ul mai ușor după ce îl pun în forme.
Cam așa cumva:
Crema pentru cheesecake vegan cu portocale
În blender are loc magia. Portocala am curățat-o de coajă și apoi am tăiat feliile astfel încât să nu aibă deloc pieliță. Totul blenduit și gata crema!
Dacă mai adăugam 25 ml de lapte de migdale ieșea cremă și pentru cele două mini cheesecake rămase fără cremă… Data viitoare așa voi face!
Eu le-am lăsat peste noapte în frigider. Însă cel mai bine este să stea aproximativ o oră în congelator și scoase cu 10 minute înainte de servire. Așa este textura genial de gustoasă!
Sosul de portocale l-am făcut din cele trei portocale curățate, felii tăiate ca la cremă și stors tot din coajă, plus cele 2 linguri de zahăr brut, toate puse într-o oală mică și au fiert aproximativ 15 minute la foc mediu. A ieșit un fel de dulceațo-sos de portocale mega delicios!
Pus sosul peste mini cheesecake înainte de servire și savurat în tihnă!
Cam așa a fost la mine!
De ținut minte că este mult mai gustos dacă este servit din congelator!
Eu așa îl prefer, căci dacă stă doar la rece, crema este destul de moale și textura nu este la fel de grozavă ca atunci când este cvasi înghețată :))) Ai înțeles ideea, nu?
Vai de mine, imi ploua-n gura la ce deliciu vad aici. Trebuie neaparat sa incerc si eu acest desert.
Ma bucur ca te tenteaza. Sa imi zici cum ti s-a parut!
Eu mai mult decat clatite nu stiu sa fac. Ieri am facut clatite cu banane. 🙂
Deliciu sa fie ; ) Sa va fie de bine clatitele!
Eu din pacate nu mananc cheese cake pentru ca nu consum deloc branza.
Acest cheesecake este unul vegan. Fara branza sau produse lactate.
wow! Arata delicios! Eu de obicei le maruntesc mai mult semintele si nucile la blat. S-au legat bine asa? nu se sfarama?
Multumesc pentru apreciere. S-au legat tare bine din cauza curmalelor. Si au fost delicioase in blat.
Mulțumim pentru rețetă,neapărat trebuie sa fac aceasta bunătate.
Sa fie cu folos si spor 😉
Eu nu sunt fana cheese cake, dar trebuie sa recunosc ca arata bine. Ii voi da rețeta nasei mele. Ea este fana.
Sa imi zici cu i s-a parut!
In weekend, trebuie sa fac si eu un desert, acest cheesecake vegan pare o buna idee.
Sper sa iti placa varinata propusa de mine 😉