Sirop de mentă. Rețetă plus informații utile

Inițial am zis că voi scrie o simplă rețetă de sirop de mentă. Însă după ce am început să caut mai multe informații despre această plantă, am realizat că va ieși un articol mai cu dichis.

Nu de alta, dar eu am cules menta folosită la sirop de pe câmp. Și am observat atunci că am de-a face cu mai multe soiuri de mentă. Eu am cules trei soiuri. Mentă cu tulpină roșu închis spre maro și frunze asemănătoare urzicii, mentă cu tulpină verde și frunze late, mentă cu tulpină verde și frunze lunguiețe.

Din ce am citit, am aflat că cele mai bune soiuri, adică cele cu mai multe proprietăți, sunt Menta de apă, Menta dulce și Menta piperată.

cele mai puternice soiuri de menta

Treaba este că despre această plantă aș putea scrie muuuulte. Adunate într-o mică enciclopedie. Așa ar fi util și frumos. Acum mă limitez însă la beneficiile consumului de mentă și la prezentarea rețetei de sirop de mentă făcut de mine.

Și accept ideea că am un sirop special la îndemână. Cu mentă culeasă împreună cu ai mei copii de pe câmp și apoi preparată în bucătăria de la sat. Ce poate fi mai special de atât?

la cules de menta menta salbatica

Beneficiile consumului de mentă

Ajută digestia, ameliorează aciditatea gastrică, are efect analgezic, ajută la eliminarea mucusului și desfundă căile respiratorii, stimulează secreţia biliară, stimulează circulaţia sângelui, are proprietăți antiinflamatorii ce pot reduce tensiunea arterială și temperatura corpului. Astea fiind cele mai complexe beneficii.

Însă, datorită efectului său răcoritor, menta servită într-un ceai cald/rece sau un suc proaspăt, poate alunga durerile de cap, oboseala și starea ușoară de depresie.

Doar mirosul mentei atunci când am fost la cules m-a liniștit și m-a relaxat!

Rețeta mea pentru sirop de mentă

Ingrediente folosite:

  • 1,5 litri de apă
  • 1,5 kg de zahăr
  • 250 gr de mentă – frunze și tulpini
  • 3 lămâi

Am pus apa și zahărul la fiert. După ce zahărul s-a topit și a început amestecul să se îngroașe, am adăugat menta, spălată în prealabil. Eu am ales să tai buchetul în două.

Însă poți alege și să pui doar frunze sau să pui menta tocată mai mărunt (pentru și mai multă aromă). Și am mai lăsat amestecul să fiarbă aproximativ 15 minute. Am adăugat sucul de la cele trei lămâi și coaja.

 Totul se lasă la infuzat apoi pentru minim 24 de ore.

Am strecurat apoi siropul rezultat și l-am dat într-un clocot înainte de a-l pune în sticle.

menta si lamaie menta macerata cu lamaie sirop de menta salbatica

Din cantitatea de ingrediente de mai sus a ieșit 1,5 litri de sirop extraordinar de delicios!

Ce sigur nu va rezista până la iarnă, fiindcă limonadele din această vară vor fi îmbunătățite cu această delicioșenie. Eu am mai încercat și rețeta pentru Sirop din flori de soc ce s-a păstrat într-un mod mai special. Doar că nu am procedat la fel cum am procedat cu acest sirop.

Siropul a ieșit de un maro deschis/crem. Cel super concentrat iese maro, în nici un caz nu iese verde. Poate peste mai multe zile se va închide la culoare – te țin la curent.

sirop de menta cu lamaie

Cum ți se pare rețeta pentru acest sirop?

14 Comments on “Sirop de mentă. Rețetă plus informații utile”

  1. Cred că voi încerca și eu rețetă ta de sirop de mentă. Eu îmi doream să prepar un lichior de mentă, mă încânta nuanța lui de verde crud, nu că l-aș fi consumat.

  2. Am o multime de menta in curte. O idee tare faina. Dar oare cum il fac cei din comert de ramane verde? Adauga colorant oare?

  3. Am primit sirop de mentă făcut în casă, anul trecut. Aceeași culoare ca a ta și așa a rămas. Al meu nu s-a închis la culoare. E delicios, mai ales cu apă minerală și gheață.
    Dar, pentru că nu mai am, acum pun menta cu suc de lămâie în blender și fac limonadă așa, că nu m-am gândit să îmi fac și eu sirop. Mulțumesc pentru idee!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.