Tartă aerată cu fructe. Două variante

Aș fi vrut să îi zic tartă cu pandișpan a la cheesecake, dar oamenii sunt tare sensibili când vine vorba de titlu/denumirea unui preparat. Așa că am ajuns la tartă aerată cu fructe fiindcă are ”aluat” de tartă, are pufoșenie  din aluatul găsit în interior și are și fructe. Te lămurești mai jos de ce așa! : )

Mi-am dorit un desert aparte cu biscuiți. Produsele primite de la Rostar m-au pus pe gânduri. Știindu-le de atâta timp, încercându-le în diferite variante- atât simple cât și în preparate dulci de casă-, acum am vrut să vin cu altceva la înaintare.

Prăjitura Picnic este emblematică pentru biscuiții Rostar folosiți în bucătăria mea.

Și am pus ochii pe biscuiții digestivi DITA. Și mi-am dorit să-i folosesc într-un desert care să aibă baza cu biscuiți. Și mă bucur că am reușit asta cu această tartă aerată.

De ce biscuiții digestivi?

Din cauza faptului că nu au adaos de zaharuri și nu conțin conservanți.

Eu am folosit ambele variante de biscuiți. Atât cei cu multicereale, cât și cei simpli. Mă bucur că le-am dat șansa să strălucească în combinația de mai jos.

!!! Fiindcă sunt două variante de rețete prezentate, le pun cu varianta 1 si varianta 2 la lista de ingrediente.

 Ingrediente necesare pentru tartă aerată cu fructe:

Blatul de tartă

Varianta 1: 150 grame de biscuiți digestivi, 70 gr de unt clasic, 1 ou

Varianta 2: 100 grame de biscuiți digestivi. 20 grame de unt clasic, 20 grame de miere, 1ou

”Umplutura” este la fel pentru ambele variante de tartă:

  • 2 ouă
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 lingură de smântână
  • 1 lingură de ulei
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 6 linguri de făină

La varianta 1 de tartă am folosit 1 piersică. La varianta 2 am folosit ”sos” de vișine.

De ce două variante de tartă?

Pentru a scoate în evidență biscuiții, mă gândeam să fac un fel de blat pentru tartă folosit la cheesecake. Dar mai diferit, ca să nu fie tare sau sec.

Așa că am început cu varianta 1 de tartă, cu ingredientele de mai sus și am așteptat să văd cum iese. Și fiindcă am zis că ar fi mers și altfel, am încercat și varianta 2, cu un pic altfel făcută asamblarea. Ambele variante sunt gustoase, sunt de făcut, sunt de savurat. Dar am vrut eu să fiu împăcată că se poate face și așa și așa. Să văd dacă merge și iese la fel și cu mai multe fructe.

Ideea este că mi-a ieșit atât de asemnănătoare textura ca aspect, că zici că-i Cheesecake la cuptor.

Pentru aceste tarte, am folosit două tăvi de 12,5 * 3,5 cm.

Varianta 1- Tartă aerată cu piersici

Am blenduit biscuiții până s-au sfărâmat. Apoi am adăugat untul și oul și am continuat blendarea până s-au încorporat. Amestecul rezultat l-am pus direct în tavă și l-am modelat astfel încât să fac loc ”umpluturii”.

Umplutura aerată se face destul de simplu. Toate ingredientele umede le-am blenduit cu zahărul până a devenit o pastă lichidă, apoi am adăugat făina și praful de copt. Am împărțit umplutura în cele două tăvi, am adăugat câte jumătate de piersică în fiecare tavă și le-am pus la cuptor. Timp de 60 de minute, pe funcția coacere sus-jos, la 150 de grade.

Poze ce suprind această variantă

aluat de tarta din biscuiti tarta cu piersici aerata piersici la cuptor in deser tarta aerata cu piersici

Varianta 2 – Tartă aerată cu vișine

Toate ingredientele le pregătesc la fel ca la prima variantă. Diferența este la cantitatea de blat de tartă și la modul cum am ales să folosesc ”sosul de vișine”.

Blatul de tartă a ieșit mai subțire de data aceasta și un pic mai fraged că prima variantă.

Sosul de vișine este ceva ce eu fac pentru desert, ce este între compot și dulceață ca timp de pregătire. Adică pun vișinile cu zahărul la fiert și nu îl las să ajungă la consistența unei dulceți. : P Rămâne mai lichid, ca să îl pot folosi la însiropat prăjituri, cum am făcut aici – Prăjitură cu vişine şi frişcă

Ideea este că la această variantă de tartă aerată am vrut să pun fructe și între blat și umplutură. Și dacă puneam și în umplutură era perfecțiune! Așa, am ales să pun un pahar de sos la fiert, până a ajuns ca gelatina și să torn compoziția peste tartă.

Tarta aceasta a stat la cuptor 30 de minute, la 150 de grade, coacere sus-jos.

tarta cu visine visine la cuptor sectiune tarta cu visine aerisire tarta

Impresii

Combinația este genială!

M-au cucerit ambele variante, deși sigur ar mai fi mers câteva fructe în umplutură. Însă fiind pentru prima dată când fac acest gen de ”umplutură” și aluat de tartă, eu sunt mai mult decât mulțumită.

Copii au fost cuceriți de varianta cu vișine. Căci aceasta este cu o ideea mai ”umedă” ca cea cu piersici, ce merge bine lângă un ceai sau o ciocolată caldă.

tarta aerisita cu fructe tarte cu biscuiti digestivi si fructe

Faptul că a găsit varianta aceasta de blat din biscuiți pentru tartă mă face să mă gândesc la o tartă sărată… cu brânză… Știu ce voi încerca săptămâna viitoare!

Cum ți par aceste variante de tartă aerată cu fructe?

15 Comments on “Tartă aerată cu fructe. Două variante”

  1. Imi plac tare mult biscuitii digestivi si tartele cu fructe! Pare o prajitura ideala si de sezon! As incerca-o si eu, pacat ca nu ma prea descurc in bucatarie…

    1. Multumesc pentru apreciere. Acum ca am gasit varianta aceasta delicioasa de ”aluat” de tarta, voi incerca mai multe variante. Doar că eu deja m-am obisnuit cu caldura : )))

  2. Vai dar ce bine arata!Mi.ai facut o pofta mare de ele!M.ai facut sa ma gandesc la cea cu visine pentru ca ai zis ca e mai umeda si mie asa imi place mai mult!Oricum as vrea sa le incerc pe amandoua!

  3. Woooowww….arată genial tartele tale….cred că le încerc și eu că tot vine sântămăria…doar că tre să fac rost de tăvi mici de tartă…

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.