Povești pentru toată familia

Cunosc puterea cuvintelor, puterea poveștilor terapeutice și importanța emoțiilor. De aceea mă bucur enorm de mult când reușesc să găsesc povești pentru toată familia.

Vezi tu, pe măsură ce cresc, copiii dezvoltă fel și fel de complexe, obiceiuri, pasiuni. Devin o adevărată provocare pentru orice părinte și oricât de pregătit se poate simți cineva, când vin emoțiile, vin nenică și te iau pe sus.

Am auzit de câteva ori că de la mine au învățat anumite obiceiuri. Sau că eu i-aș influența pe anumite domenii. Ceea ce este greu de înțeles pentru unele persoane, este că personalitatea copiilor este mai puternică decât orice influență. Pot ei ”învăța” de la mine multe, însă filtrează mult mai bine decât majoritatea adulților. Iau de la mine doar ceea ce le convine, ceea ce le place, ceea ce cred ei că i-ar putea ajuta.

De aceea poveștile terapeutice sunt de mare folos pentru toată familia!

Ține minte că cu emoţiile nu-i de joacă. Testează fiecare recomandare, după ce o filtrezi, ce te-ar putea ajuta să gestionezi mai bine emoțiile familiei.

 Cele mai recente povești pentru toată familia ajunse la noi

Am ales câteva titluri ce acum sunt de actualitate în familia mea. Apoi îți scriu în ce momente și condiții ar trebui citite aceste povești.

Pot zice că îmi doresc pentru ai mei copii un stil alimentar mult mai sănătos decât ceea ce eu am trăit și continui să trăiesc. De aceea am ”lucrat” anul acesta pe meniul familiei, de aceea am început să devenim mai activi. Toate schimbările sunt benefice, căci sunt vizibile. Iar povestea de mai sus vine să susțină schimbările acestea.

Cu atâtea noi trăiri la școală, oare ce părinte s-ar mira să vadă că îi este mai greu copilului să se concentreze?! De aceea aleg să mă concentrez și eu un pic pe această poveste și să le ofer copiilor un suport pentru trăirile lor.

Ohooo, subiect fierbinte anul acesta. Mult mai fierbinte ca anul trecut. Și nu știu dacă ne ajung cărți sau povești care să ne ajute suficient de mult pentru această provocare. Dar este de datoria mea să fac tot posibilul ca virtualul să fie ”entertaiment” și nu punctul de reper pentru viața copiilor mei.

Învățare nu înseamnă exclusiv perioada petrecută la școală. Înseamnă și deprinderi învățate natural, pentru care este nevoie de un anumit nivel de motivație, perseverență, interes, răbdare. Iar povestea lui Hector vine că o mănușă pentru aceste nevoi.

ATENȚIE!

Chiar dacă știu citi, cărțile nu sunt pentru copii de citit!

Sunt povești pentru familie, ce se citesc de unul din părinți sau bunici sau mătuși/unchi, generând interacțiune prin intermediul poveștii!

 Eu am luat cărțile la puricat înainte de a le citi alor mei copii. În primul rând pentru că aceste cărți au și sugestii de jocuri după fiecare poveste, apoi, fiindcă mi-am dorit să știu dinainte ce o să citesc. Astfel încât să nu am surprize legate de pași.

Când se citește o astfel de poveste?

Momentul și atmosfera în momentul lecturii sunt foarte importante. Nu este povestea clasică de citit seara la culcare. Această poveste are nevoie de un moment special, în care ai mei copii să fie pe aceeași lungime de undă cu mine.

Prima carte, legată de dulciuri, am citit-o în weekend, după ce am curățat grădina din spatele blocului. Făcusem mișcare, lucrasem în echipă, și, le-am zis copiilor că urmează să le citesc o altfel de poveste după prânz. Le-am zis subiectul poveștii și m-am pregătit pentru alea multe întrebări ce au venit pe parcursul lecturii.

Povești pentru toată familia cum se citeste o poveste terapeutica dependenta de dulciuri vs alimentatia sanatoasa

Poți vedea aceste cărți ca pe un „generator de curent”. Doar că de data asta, în aceste condiții, ele generează interacțiune.

Am pățit de multe ori să rămân în pană de idei sau metode de abordare a unei situații cu ai mei copii. De aceea, acest gen de povești pentru toată familia sunt o variantă de avut la îndemână.

Care din aceste cărți crezi că te-ar ajuta și pe tine?

Ce alte metode de conectare și abordare a unor situații delicate cu copiii mi-ai recomanda?

33 Comments on “Povești pentru toată familia”

  1. Noi obișnuim sacitim ziua… I-am citit și eu celui mic Hansel și Grettel… Nu cred ca este vreun moment al zilei în care sa citești… Trebuie doar sa îl prind într-o dispoziție bună

  2. Cititul împreună cu copii mi se pare cea mai frumoasă activitate, care crează niște legături și niște sentimente ce rămân pe viață. Ador să citesc și am făcut tot ce a fost posibil pentru a transmite dragostea de citit mai departe.
    Cărticelele acestea sunt foarte potrivite și abia aștept să le comand piticilor.

  3. Aiurica in orasul grabit cred ca imi trebuie si mie, pentru ca mereu ii spun fiului meu ca nu e atent atunci cand isi face temele. In rest nu avem probleme, fiindca suntem amandoi iubitori de tehnologie, nu ne dam in vant dupa mancare si de cele mai multe ori negocierile dintre noi merg bine.

    1. Pas cu pas se cimenteaza unele obiceiuri. Eu uneori citesc chiar daca pe moment par a nu fi atenti la mine. Ca sa vina cu vreo intrebare din text si eu sa ma mir ca stiu de fapt despre ce este vorba : )

  4. Îmi place foarte mult ideea de a citi împreună cu copiii, și nu doar de a-i lăsa pe ei să citească singurei. Așa cum spui și tu… chiar dacă știu să citească, sunt unele cărți care nu au aceeași savoare dacă nu sunt împărtășite cu persoanele iubite (sau, cel puțin, cu cele pentru care au fost concepute).
    Felicitări pentru material!

  5. Cred ca sunt foarte benefice din multe puncte de vedere si pentru copii si pentru parinti!Cred ca noua ni s-ar potrivi,,Prieteni cu Hansel si Gretel!”

  6. Am si eu doua carti acasa, cu alte teme. Cum la noi gradi este online, am decis sa aleg eu ce anume sa invete copiii. Si am pus accent pe partea practica, mediu inconjurator si cunoasterea corpului.
    Este atat de simpatic cand copiii imi cer sa le citesc „cu creierul” inainte de culcare 😀

    1. Ma bucur ca ai gasit o cale prin care sa le faci timpul sa treaca intr-un mod util, educativ, dar in acelasi timp sa fie intr-un mod placut!

      1. UIte ca in ultima saptamana nu am prea putut. Am carti destule, sa le fac si 2 ani de educatie acasa… Dar… starea mamei sa duce intre stari si gandiri. Practic as face orice numai sa nu cumva sa moara acasa. Si sa nu afecteze copiii acest lucru.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.