Aluat pentru doi cozonaci cu mac

De mult timp mi-am dorit să încerc acest cozonac umplut cu mac, dar am avut rețineri. Fiindcă un aluat pentru doi cozonaci cu mac este important, însă este important și felul în care prepari umplutura.

Cunosc persoane care fierb macul înainte. Și persoane care lasă macul întreg în umplutură. Eu ador, ador, ador umplutura de mac în Baigli cu mac. Când fac o porție din acest deliciu, se doarme bine în casă : ))) Și nu am așa griji legate de calorii, căci mai multă umplutură servesc decât aluat.

Și am încercat recent să fac cozonac cu mac. Și am și promis că dacă îmi iese pe plac, pun rețeta pe blog. Și iată că mă țin de promisiune.

Pont: baza aluatului a pornit de la rețeta de aici – Cozonac cu cacao şi zahăr

Ingrediente necesare

Aluat pentru doi cozonaci cu mac
 • 1,2 kg de făină
 • 300 ml lapte călduț
 • 4 ouă
 • 2 plicuri de drojdie uscată
 • 10 linguri de zahăr
 • 1 vârf de cuțit de sare
 • 1/2 linguriță de praf de copt
 • 6 linguri de ulei
 • coajă rasă de la 2 lămâi
 • 1/2 linguriță de esență de vanilie
Umplutura
 • 200 de grame de mac
 • 200 de grame de zahăr

Aluat pentru doi cozonaci cu mac

Mai întâi am încălzit laptele. Peste acesta am adăugat drojdia și praful de copt. Apoi, într-un vas înalt am adăugat făina, am făcut loc în mijlocul ”grămezii” și am adăugat pe rând ingredientele: ouăle, laptele cu drojdie și praf de copt, zahărul, esența, sare, coaja de lămâie. Și am trecut la amestecat. Când s-a legat bine compoziția de aluat, am adăugat uleiul și am trecut la treaba grea.

Ca să îmi fie mai ușor la început, împart aluatul în patru și le frământ așa. Apoi le adun câte două, iar la final le unesc și mai frământ până când nu se mai vede diferența dată de uleiul adăugat ulterior.

Aluatul stă la dospit minim 2 ore. De când folosesc folia alimentară pentru sigilarea aluatului, acesta crește mirobolant și am și uitat de grămada de pături, plapume și prosoape ce o foloseam înainte pentru a oferi aluatului căldura necesară creșterii.

Aluat pentru doi cozonaci cu mac

Pregătirea umpluturii

Aceeași râșniță electrică ce o folosesc de mulți mulți ani, mai ales când fac rețeta de baigli, este cea care m-a ajutat și de data aceasta.

Fiindcă am ales să macin semințele de mac împreună cu zahărul, procedeu ce poate dura câteva minute bune, umplutura având altă textură la final.

Asamblare și coacere

Fiind aluat pentru doi cozonaci cu mac, după ce acesta a crescut atât de fain, l-am scos din bol pe un pat de făină și l-am împărțit în patru. Nu am frământat prea tare aluatul atunci când l-am modelat pentru ca sucitoarea să-și facă treaba pentru umplutură.

Am întins fiecare parte pe lung aproximativ cât este tava de copt de lungă și apoi am întins pe lat, astfel încât să fie relativ groasă porțiunea. Am adăugat amestecul de mac măcinat cu zahăr pudră, și apoi am rulat ca pentru ruladă. Pentru fiecare cozonac este nevoie de două ”rulade”… ce se vor rula iar : ))

Cam așa va ieși!

rulare aluat de cozonac

Rezultatul se pune în tava de copt tapetată cu hârtie de copt. Tăvile folosite de mine pentru această porție de cozonac cu mac sunt de 35* 12 cm. Viitoarele porții le voi face în tăvi mai mici și vor ieși mai multe bucăți de cozonac.

După ce am pus aluatul în tavă, l-am mai lăsat 20 de minute să se ”odihnească”, apoi l-am uns cu ou și  l-am băgat în cuptor. – gătire sus-jos, 180 de grade, timp de 30 de minute.

Aluat pentru doi cozonaci

reteta pentru cozonac cu mac

Secțiune

Puteam să fac o poză și mai bună, dar nu am avut răbdare până să se răcească. Așa că am feliat înainte de vreme : )

felie de cozonac cu mac

Fără a avea intenția de a mă lăuda, acesta este cel mai bun cozonac cu mac ce l-am servit până acum. Da, consistența este o idee altfel, un pic mai dens aluatul si umplutura un pic împrăștiată. Însă nu îmi place cozonacul cu aluat ce pare un burete și pastă de mac folosită pe post de umplutură.

Copiii au fost încântați de această delicatesă! Chiar dacă s-au distrat apoi cu macul rămas printre dinți.

Mai trebuie să îmi fac curaj pentru varianta de cozonac cu nucă și atunci voi fi ză boss la cozonaci : ))))

Cum ți se pare această variantă de cozonac cu mac?

2 Comments on “Aluat pentru doi cozonaci cu mac”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.