Despre Bivolul nopții am ajuns să scriu după ce am citit cartea, ca urmare a intrării în hora Reading is Cool ediția numărul trei. În ediția cu numărul doi a fost prea frumos ca să nu continui- După 5 luni în provocarea ”Reading is cool”
Guillermo Arriaga a fost autorul ce a deschis această ediție, iar cartea Bivolul nopții a fost ca un cocktail amețitor, cu ghimbir, miere, lichior și pălincă. Combinație interesantă, șocantă la început, ce te îmbată pe măsură ce o consumi. Cam așa văd eu nebunia acestei cărți.
Despre autor
- S-a născut în Mexico City, petrecându-și copilăria într-unul dintre cele mai violente cartiere ale metropolei.
- Înainte de a alege cariera de scriitor, Arriaga a încercat mai multe ocupații și profesii.
- Este licențiat în Comunicare și are un masterat în Psihologie, la Universitatea Ibero-Americană, unde a predat cursuri de media înainte de a se alătura Institutului Tehnologic din Monterrey.
- Arriaga este scenaristul filmului Amores Perros
- A fost nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun scenariu cu 21 Grams
- A primit premiul pentru el mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2005) pentru The Three Burials of Melquiades Estrada.
- Cărțile scrise de acesta le poți găsi aici.
Despre Bivolul nopții
Descrierea oficială:
”Într-un Mexico City sălbatic și ploios, doi tineri iubesc aceeași femeie. Carismaticul Gregorio, prietenul lui cel mai bun, Manuel, și misterioasa Tania sunt prinși în vârtejul unui triunghi amoros care trece granițele dintre pasiune și nebunie, gelozie și violență, nihilism și autodistrugere.
Sexul e peste tot, iubirea pare imposibilă, secretele și frica merg mână-n mână.
Guillermo Arriaga scrie un roman puternic, tensionat, tandru și amenințător ca respirația bivolului nopții din visele lui Manuel.”
Citate din carte ce mi-au rămas în minte:
”De-atunci am avut grijă să-mi ascund cicatricile. Nu din vanitate, ci pentru că oamenii au enervanta manie de a pune întrebări în legătură cu originea lor, iar eu n-aveam niciun chef să le dau explicații despre ale mele.”
”Curaj, băiete, că o anume femeie ne poate lipsi, însă iubirea nu se termină niciodată.”
”Mă trezesc de multe ori simțind în ceafă răsuflarea albastră a bivolului nopții. E moartea care-mi dă târcoale, o știu. Este tentația de a-mi trage un glonț în frunte, ca să termin cu toate: e focul care mă arde pe dinăuntru.”
Cel mai bine cartea este descrisă în interiorul coperții:
Gregorio este un adolescent cu o personalitate foarte puternică și o sensibilitate neobișnuită. Sinuciderea lui declanșează un domino de vinovăție, gelozie și violență care îi implică și pe Tania, iubita lui, și pe Manuel, prietenul său cel mai bun.
Secretele ies la iveală, mesageri misterioși aduc scrisori ce par că vin de pe lumea cealaltă, obsesiile și halucinațiile blurează pragul dintre realitate și nebunie. Povestea de dragoste dintre Tania și Manuel este claustrofobică, puternică, erotică și imposibilă.
Personajele se mișcă haotic într-un oraș dur, ostil, și își găsesc foarte rar liniștea, în camere de motel ce devin sinonime cu intimitatea, în fața cuștii jaguarilor de la grădina zoologică sau chiar în închisoare, atunci când nu mai au nimic de pierdut.
Impresiile mele despre Bivolul nopții
În primul rând, în carte nu apare nicăieri un bivol fizic. Acesta este o metaforă. Nu știu de unde și de ce exact a primit rang de titlul de carte, dar nebunia poveștii este suficient de mare ca să uiți de titlul.
Apoi, trebuie să îți zic că mi-a plăcut cartea. Ritmul poveștii este unul ce m-a ținut cu cartea în mână până am parcurs tot. A ajutat și modul în care paragrafele sunt structurate, adică aerisite, și dau senzația de spor la citirea poveștii.
Am vrut să aflu cum a ajuns Gregorio cum a ajuns. De la nebunie la sinucidere.
Am vrut să văd cum își consumă Manuel și Tania relația bolnavă ce o au.
Am vrut să văd un final.
Crezi că am găsit ceea ce am căutat?
…
Suna bine
Foarte interesanta cartea,chiar merita citita.
M-as bucura sa fie citita de cat mai multe persoane
Eu zic ca te.a captivat cartea și nu te.ai lăsat pana nu ai citi.o pana la final.
Da da, am citit cu sete. : )