De ce ador Meseria de romancier

Dacă nu era provocarea Reading is cool eu sigur trecem pe lângă Haruki Murakami și nu ajungeam să ador Meseria de romancier. Și aici mă refer la carte scrisă de autor, căci meseria în sine cred că este rezervată unor oameni mai creativi.

Deși, în carte autorul a prezentat și o altă metodă prin care el s-a asigurat că va putea avea aceasă meserie pentru muuuult timp. Iar metoda este una cu care eu rezonez în totalitate.

Cine este Haruki Murakami?

S-a măscut în Tokyo, a copilărit în Kobe și acum locuiește în Statele Unite. Ceea ce aș putea scrie în acest paragraf despre autor, se regăsește cu vârf și îndesat în cartea Meseria de romancier. Și este și mai specială prezentarea, abordarea, conexiunea cu viața autorului prin intermediul cărții.

Carte o poți comanda și de aici!

Are mai multe cărți la activ (lista de pe Wikipedia):

Romane

  • Ascultă cum cântă vântul (1979)
  • Automatul 1973 (1980)
  • În căutarea oii fantastice (1982)
  • La capătul lumii și în țara aspră a minunilor (1985)
  • Pădurea norvegiană (1987)
  • Dans dans dans (1988)
  • La sud de graniță, la vest de soare (1992)
  • Cronica păsării-arc (1994)
  • Iubita mea, Sputnik (1999)
  • Kafka pe malul mării (2002)
  • În noapte (2004)
  • Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă (2007)
  • 1Q84 ( Vol. 1 si 2 – 2009, Vol. 3 – 2010)
  • Bărbați fără femei (2014)
  • Uciderea comandorului (Vol. 1- 2017 Vol. 2)

Culegeri de povestiri

  • Elefantul a dispărut (1980-1991)
  • Salcia oarbă, fata adormită (1980-1996)
  • După cutremur (2001)

Lucrări ne-ficționale

  • Underground. Atacul cu gaz din Tokio și sufletul japonez (1997-1998 (inspirat de atacul cu gaz sarin din metroul din Tokio inițiat de secta Aum)

Descrierea oficială Meseria de romancier

Scrie pe coperta din spate a cărții:

Dacă romanele mele au ceea ce s-ar putea numi originalitate, asta se datorează libertății.

La vârsta de 29 de ani, mi-am spus, dintr-odată, simplu, că «vreau să scriu» și am pus pe hârtie primul roman. N-am fost nici chinuit de o dorință puternică, nici încorsetat de reguli privind felul în care trebuie scris un roman.

Nu știam cum merg lucrurile în lumea literară și (din fericire sau din păcate) n-aveam nici vreun model printre scriitorii consacrați la care să mă raportez. Voiam doar să scriu, în stilul meu, un roman care să-mi reflecte sufletul – atât și nimic mai mult.

Am simțit un impuls foarte puternic și, fără să mă gândesc prea mult la ce avea să urmeze, m-am așezat la birou și am început să scriu la întâmplare. Iar când făceam asta, aveam un sentiment foarte viu de plăcere și libertate.

Haruki Murakami

ador Meseria de romancier

De ce ador Meseria de romancier

Este una dintre cele mai bune cărți ce pot să te ajute pe plan de dezvoltare personală. Fiindcă am găsit mai mult decât descrierea și prezentarea meseriei de romancier. Am găsit un stil de viață ce aduce împliniri. Stil de viață ce culmea, se potrivește oricărei meserii. Diferența constă în plăcerea cu care faci acea meserie.

Dacă una din curiozitățile tale este legat de câștigul financiar al meseriei de romancier vei găsi răspuns în carte. Dacă te gândești la rutina unui scriitor, o vei găsi în carte. Dacă te gândești la viața personală a unui romancier, o găsești în carte.

Cartea pare a fi un ”realityshow prin cuvinte”, dar este mai mult de atât. Și mai bine de atât!

O poți comanda și de aici!

Cartea cuprinde 12 capitole:

  1. Sunt romancierii o specie tolerantă?
  2. Pe când am devenit romancier
  3. Despre premiile literare
  4. Despre originalitate
  5. Bun, și atunci ce ar trebui scris?
  6. Când timpul e un aliat – romanele de mari dimensiuni
  7. O îndeletnicire cât se poate de individuală și fizică
  8. Despre școală
  9. Ce fel de personaje aducem în scenă?
  10. Pentru cine scriu?
  11. Plec în străinătate, către noi frontiere
  12. Locul cu povești. Întâlnirea cu profesorul Hayao Kawai

Încă un motiv pentru care ador Meseria de romancier este faptul că pot aplica fiecare titlul de capitol la modul general  în viață.

Și fără să îmi dau seama, am pus cumva întrebări esențiale despre mine, doar înlocuind titlur capitolelor din carte cu ceea ce aș vrea eu să dezvolt și să prezint oamenilor….. cât de  bine să scrii astfel încât să inspiri atât de profund?! (fac referire la Murakami)

Uite cum aș înlocui eu titlul capitolelor:
  1.  Sunt eu o ciudată?
  2. Ce m-a adus pe acest drum
  3. Despre avansarea în carieră
  4. Ce fac eu diferit față de alte persoane
  5. Contează viziunea mea?
  6. Proiectele mari și acțiunile mărețe au nevoie de … 
  7. Ce fac pentru a mă mișca și a pune lucrurile în acțiune
  8. Bazele a ceea ce sunt
  9. Ce fel de oameni am lângă mine care să mă reprezinte?
  10. Pentru cine fac ceea ce fac?
  11. Când locul nu mai mă  ajută să cresc
  12. Întâlnirea / omul ce mi-a schimbat viața

Cred că acest exercițiu cu schimbarea titlurilor pentru capitolele din carte poate fi de mare folos și unui scriitor, ce și-a găsit subiectul. Cu condiția să și citească cartea înainte, ca să știe despre ce este vorba în fiecare capitol. Așa au sens.

Cred. Încă nu știu. Aștept să citesc cărțile lui Liv Tane, cea care este în spatele provocării literare. La cărțile acestea mă refer  – Ghidul scriitorului începător și Business storytelling și revin cu mai multe impresii pe partea de scriitură.

Citatea preferate din carte

Pentru mine, toată cartea este formată din paragrafe ce le-aș ține la vedere. Am ales câteva și te las pe tine să le descoperi pe restul.

”Oricât adevăr ar purta unele sloganuri și oricât de frumoase ar fi mesajele transmise, dacă nu se sprijină pe forța morală a sufletului, până la urmă nu sunt decât vorbe în vânt.”

 

”… să transform orice critică în ceva pozitiv. Am considerat că e mai bine să primesc niște reacții puternice, fie și negative, decât niște comentarii banale și lipsite de conținut. ”

 

”Romanele se nasc în interiorul meu și apoi ies în mod natural la suprafață, așa că nu-mi pot planifica strategic viitorul. Nu pot să fac un studiu de piață și, pe baza lui, să aleg intenționat anumite lucruri despre care să scriu. Și chiar dacă aș putea, niște romane născute dintr-un loc lipsit de profunzime nu cred că mi-ar asigura prea mulți cititori.”

 

”Dacă ești angajat într-o activitate  pe care o considerei importantă pentru tine, dar de acolo nu izvorăsc, în mod natural, plăcerea și bucuria și nici nu simți că-ți freamătă sufletul, înseamnă că acolo e ceva greșit, ceva nearmonios. Atunci trebuie să te întorci de unde ai plecat și să elimini elementele care blochează plăcerea și orice este nenatural. Ușor de zis, greu de făcut.”

 

Crezi că sunt suficiente motive ca să zic că ador Meseria de Romancier?

Uite cum a fost participare la  ediția de anul trecut Reading is Cool – După 5 luni în provocarea ”Reading is cool”. 

Cartea aceasta face parte din provocare, am scris și despre câteva din această ediție.

Sunt curioasă dacă ai vrea să scriu despre fiecare carte  în parte din provocare sau doar ce este mai special pentru mine?

19 Comments on “De ce ador Meseria de romancier”

  1. Nu am citit nimic de Murakami, dar mi-a plăcut recenzia ta, mai ales capitolele „create” de tine. As citi un roman structurat astfel

  2. N-am citit de Murakami decat IQ84, dar mi s-a parut superba, poate un pic mai lalaita a treia parte, dar tot frumoasa. Ma gandeam sa -i fac o recenzie, dar a trecut o jumatate de an si inca n-am apucat sa scriu. Poate o sa-i vina randul vreodata.

  3. Trebuie sa recunosc ca n-am mai citit de foarte mult timp o carte de dezvoltare personala. Poate ar fi o alegere buna

  4. Cred că ador deja ”Meseria de romacier”! Deși știu de Murakami, nu am citit nimic semnat de acest scriitor. Mi-am notat cartea și încă câteva titluri entru că îmi doresc să le citesc.
    Mulțumesc”

  5. Foarte interesanta cartea si mi au placut foarte mult si citatele prezentate de tine, m au intrigat intr-atat incat sa mi-o pun pe wishlist pentru viitorul apropiat

  6. Am citit „Salcia oarbă, fata adormită” si trebuie sa recunosc ca m-a intrigat, are un stil aparte Haruki Murakami. Mi-a atras atentia si aceasta carte, cred ca o sa o comand si eu.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.