Având în vedere cât de mare este tentația și distragerea atenției cu tot felul de activități online, mă bucur că pot veni aici și să prezint aceste cărți ce l-au făcut să uite de telefon pe al meu băiat de 11 ani.
Să ne înțelegem- orice oră în care băiatul uită că are telefon plin de jocuri sau că nu‘ș care youtuber a postat clip nou despre minecraft online, este o oră de liniște pentru mine. Are program pentru folosirea gadgeturilor, dar asta nu-l oprește caute supliment : ))
Dacă aș fi avut manual de instrucțiuni pentru Minecraft sau Hollow Knight le-ar fi citit cap-coadă. Așa, cu cărțile este mai altfel povestea. Speram că trecerea în clasa cincea va aduce o schimbare și o deschidere către literatură. A adus însă un apetit mai mare către acțiuni în mediul online. Clar a contribuit și școala online la acest aspect.
Îți dai seama că atunci când am realizat că am găsit cărți ce l-au făcut să uite de telefon am reținut informația și am mers pe acel fir ca să îl întăresc.
Da, este adevărat că exemplul propriu a contat. Mă văd mereu citind, așa că nu este o activitate ieșită din comun la noi în casă. Dar atunci când e liniște în camera băiatului, și nu se pune problema de somn sau telefon/laptop, încă merg să verific dacă totul este în regulă. Și de fiecare dată l-am găsit în fel și fel de poziții ciudate, CITIND!
Totul are un început
În articolul Cărți pentru copii cu vârsta între 4 și 9 ani am prezentat cărțile ce la momentul respectiv au cucerit. Încă le avem, încă le mai citesc și recitesc și îndrăgesc personajele.
De atunci, am încercat fel și fel de cărți pentru al meu băiat. : )))
Cele mai bune rezultate le-am avut atunci când am comandat de pe site-ul celor de la litera.ro (9-12 ani) și storiabooks.ro (middle-grade). Mai sunt și cărți în biblioteca lui ce așteaptă să fie citite, dar știu sigur că va veni și rândul lor. Le iau pas cu pas și sper ca în viitor și subiectul acestora să fie de interes.
Deocamdată se rezumă la colecții de romane grafice.
Cărți ce l-au făcut să uite de telefon
Aș vrea să îți zic încă de la început că EU nu am citit nici una din aceste cărți. Mi-am dat seama că este mai bine să îi ofer lui ocazia să îmi prezinte cărțile, să îmi arate ce pagini sau paragrafe să citesc, să mă întrebe singur ce nu a înțeles sau să dezbatem ce i se pare lui interesant. Am realizat că degeaba citesc eu cărți potrivite vârstei lui și apoi să i le recomand, că nu au momentan nici un efect asupra interesului său… o fi de vină și vârsta?!
Acum, să îți prezint cele trei colecții de cărți ce al meu băiat le-ar citi și reciti oricând. Cu atât mai mult cu cât fiecare are volume suficiente și unele chiar în curs de apariție.
Cum a fost cazul cu Colecția de cărți Erus.
În articol am prezentat cele patru volume ce le-a citit până în momentul respectiv. Însă, de atunci a apărut și al cincilea volum din colecție. Volum ce i-a plăcut la fel de mult.
Colecția de cinci cărți o poți găsi aici!
”Colecția se adresează copiilor între 5 și 12 ani dar și copiilor ascunși în toți adulții. Iar învățăturile regăsite în ea nu au vârstă.”
În primele patru volume, Erus se aventurează în patru văi. Câte una în fieacare volum: Valea Răbdării, Valea Recunoștinței, Valea Generozității și Valea Iubirii. Poți gândi ce aduce fiecare aventură, nu?!
În volumul cinci, Erus și misterul de pe Insula Zburicornilor, ”cei patru prieteni pornesc într-o nouă aventură plină de surprize de tot felul, învățături și distracție. Ce fel de făpturi sunt zburicornii și care este rolul lor vom afla pe măsură ce înaintăm, odată cu cei patru prieteni, spre Turnul Cunoașterii.”
Despre autor:
”Alec Blenche este unul dintre cei mai îndrăgiți autori de cărti pentru copii din România. Vegetarian, nutriționist raw-vegan și tehnician nutriționist, acesta are studii universitare și postuniversitare atât în Drept cât și în Pedagogie Muzicală. Poveștile puse pe hârtie de Alec Blenche sunt ideale pentru stimularea imaginației, a empatiei și a curiozității celor mici. ”
Pachetul ”Ultimii copii de pe Pământ”
Este un pachet de cărți ce l-am achiziționat la un super preț de pe site-ul editurii. Așa au ajuns cărțile la noi. Fiindcă sunt un mare fan al titlurilor apărute la această editură, am mai multe recenzii ale cărților de la storiabooks.ro – le poți parcurge aici.
Pachetul curprinde patru cărți:
- Ultimii copii de pe Pământ
- Ultimii copii de pe Pământ și Parada Zombi
- Ultimii copii de pe Pământ și Regele Coșmar
- Ultimii copii de pe Pământ și Terorile Cosmice
Despre cărți:
”O poveste despre supraviețuire într-o lume postapocaliptică în care monștrii circulă liberi. Zombii pândesc la fiecare colț de stradă din Wakefield, un oraș cândva normal. Jack Sullivan, un adolescent obișnuit de 13 ani, trăiește în căsuța lui din copac de când a început apocalipsa monștrilor. Are tot ce îi trebuie pentru o luptă crâncenă — un șanț, catapulte, jocuri video și o rezervă infinită de biscuiți Oreo și doze de Mountain Dew adunate de prin magazinele părăsite.”
Am rămas plăcut surprinsă de entuziasmul băiatului ce creștea pe măsură ce citea din acest pachet. Și mai mare a fost surpriza când imediat ce a terminat prima carte a și început a doua. Pare un semn de bun augur, nu?!
Despre autor:
”Max Brallier este autorul a peste 20 de cărți și jocuri video. Scrie cărți pentru copii și adulți și este autorul serialului web Galactic Hot Dogs. Este, de asemenea, designer de jocuri si a contribuit la crearea lumii virtuale Poptropica.”
”Jurnalul unui puști”
Acest ”jurnal” l-am păstrat la final, fiindcă a fost strict alegerea băiatului să cumpere primul pachet. Dap, el singur, din banii lui, a mers la casa de marcat a hypermarketului în care ne aflam și a plătit pentru cărți. Și nu pot zice că au fost un preț mic – rezonabil însă pentru cele cinci cărți aflate în pachet.
Pachetul se comercializează și online – îl poți găsi aici (vei înțelege uimirea și aprecierea mea după ce vei vedea prețul).
Pachetul conține primele 5 volume din serie, în format paperback:
- Jurnalul unui puști 1
- Jurnalul unui puști 2. Rodrick e cel mai tare
- Jurnalul unui puști 3. Ultima picătură
- Jurnalul unui puşti 4. Căldură mare
- Jurnalul unui puști 5. Adevărul gol-goluț
A urmat o nouă surpriză plăcută din partea băiatului. După ce a parcus toate volumele, la prima noastră vizită într-o librărie, eu cu ale mele doleanțe, el cu ale sale, când a găsit volumul 6 al seriei, tot din banii lui a cumpărat cartea și a ieșit afară să citească până eu am bibilit rafturile librăriei.
Volumul cumpărat separat de el – Jurnalul unui puști 6. Arest la domiciliu
Despre cărți:
” Nu e deloc ușor să fii puști. Și nimeni nu știe asta mai bine decât Greg Heffley. Pericolele care te așteaptă când vrei să scapi de copilărie mai repede decât ar fi cazul sunt foarte bine ilustrate de cuvintele și desenele din jurnalul ținut cu sfințenie de Greg.
„Nu am ținut un jurnal când am fost mic, dar îmi doresc să o fi făcut. Însă am avut un jurnal pe la 28 de ani, ca să mă motiveze să lucrez la benzile mele desenate. Scriam câteva rânduri în el, mai adăugam un desen, mai scriam câteva rânduri. Apoi iar un desen și de acolo m-am inspirat pentru Jurnalul unui puști.ˮ (Jeff Kinney) ”
Pe libris se găsesc ACUM și volumele indisponibile pe alte site-uri!
Colecția ar fi formată (viitorul poate surprinde) din 15 volume plus un volum extra cu însemnările autorului. Multe din volumele recente se găsesc greu la noi. Dar până la 15 mai avem cale lungă. Ar putea fi un cadou aparte pentru viitoare ocazii speciale…
Despre autor:
”Jeff Kinney este un autor de benzi desenate și de cărți pentru copii, dar si designer de jocuri video. El este autorul seriei celebre „Jurnalul unui puști” (lansată în 2007) și creatorul site-ului pentru copii Poptropica. Personajul Greg Heffley, în jurul căruia este construită întreaga acțiune din „Jurnalul unui puști”, a fost creat în 1998 și atrage zilnic milioane de vizitatori pe pagina online.”
Ce au în comun aceste cărți ce l-au făcut să uite de telefon?
Un grad mai mare sau mai mic de grafică inclusă în paginile cărților.
De departe Jurnalul unui puști este preferatul său. Fiindcă are grafică simplistă ce îl poate face să dezvolte imaginea a ceea ce a citit, și, îi servește și ca inspirație pe partea de desen ce o are el în el. Nici nu are nevoie de culori, nu este fan. Dar desenul simplu îl atrage!
Următorul pe listă este pachetul de cărți ”Ultimii copii de pe Pământ”. Asta pe partea de grafică și poveste. De la acțiunea alertă, la grafică aparte.
Chiar dacă Erus are ”imagini” colorate, povestea în sine l-a cucerit. Așa că a ajuns să o recomande și copiilor ce îi văd mini-biblioteca din camera proprie.
GATA!
Ditamai articolul despre trei colecții de cărți ce l-au făcut să uite de telefon. Ar trebui să scriu mai des pe acest subiect, nu?!
Par foarte interesante cartile. Mi-ati dat o idee buna de cadou pentru nepotelul meu care toata ziua sta pe telefon. Poate ii vor atrage atentia aceste carti.
Jurnalul unui puști este foarte amuzanta, chiar ii face pe cei mici să uite de telefon. Niste alegeri foarte bune!
Abia asteapta sa isi completeze colectia!
Și noi avem toată colecția din ” Jurnalul unui puști” și ‘Ultimii copii de pe Pământ” pe lângă colecția de cărți Minecraft și Fortnite .
A citit și toată seria Harry Potter și Narnia iar acum a început „Pisicile războinice” .
Are și câteva cărți cu benzi desenate , Naruto.
A citit și „Băiatul cu pijamale in dungi” anul trecut.
Băiatul meu are 12 ani .
WOW! Aia da… crestere mare băiatului! Mi-am notat sugestiile si le vom căuta impreuna!
Minunat ca se mai poate citi si o carte în loc de telefon
Splendid chiar : ))
Felicitari pentru copil. AI meu au 5 ani, inca nu stiu sa spun ce preferinte au. In general le cumpar eu acum.
Multumesc. Asa am inceput si eu, cu alegerea cartilor pentru ei. Acum le alegem impreuna si vad ca tot mai des cauta singur sa isi cumpere carti. Ceea ce ma imbucura!
Mi se par carti foarte bune și nici nu ma mir ca nu sa uitat în telefon.
Sper sa il tina acest obicei cat mai mult… caci carti sunt!
Sunt foarte utile pentru copii!
Asa sper si eu : )