Cartea a ajuns la mine în urma câștigării unui set de cărți după 5 luni în provocarea ”Reading is cool”. Și am ajuns să o citesc în perioada în care eram în carantină, chiar dacă titlul poate speria. Recenzie Blestem – Ines Dumitru are o altfel de valoare pentru mine.
În primul rând fiindcă am avut ocazia să o văd și să o ascult pe Ines Dumitriu, în cadrul întâlnirilor virtuale de carte. Să o ascult vorbind despre alte cărți și să o și observ – să nu-i zici.
Apoi, fiindcă ceea ce am găsit în această carte m-a surprins!
Descrierea oficială a cărții
”Viorel este gropar și îi place ce face, chiar dacă ceilalți îl compătimesc pentru meseria lui. Când era mic, a descoperit că este deosebit de alți copii și că Dumnezeu l-a înzestrat cu un dar, căruia i-a rămas credincios toată viața. Unii îi spun Blestem.
Viorel ajută morții să-și înțeleagă viețile. Face asta dintotdeauna și a ajutat mulți morți la viața lui. Era mulțumit de felul în care răspundea chemării sale, până în ziua în care în cimitirul de care se îngrijește apar trei morminte noi: mamă, tată și copil.”
Cartea o poți comanda de pe site-ul editurii thewritingjourney.ro
Recenzie Blestem- Ines Dumitriu
Modul în care este structurată carte m-a surprins cumva, dar în același timp m-a ajutat să o parcurg mai ușor. Am avut antrenament cu Verity-Colleen Hoover
În ordinea citirii, am aflat povestea relatată de: Femeia, Bărbatul, Copilul, Viorel.
Pe rând, am descoperit care a fost viața fiecăruia. Cum au trăit și ce povară a avut fiecare. Și culmea, chiar dacă s-ar părea la prima răsfoire că Viorel este cel blestemat din cauza darului său, de a vorbi cu morții, mie mi se pare că cei trei au trăit o viață blestemată. Iar conjunctura în care cei trei ajung morți este punctul din care oricare cititor poate învăța.
Mă lovesc iar de aceași treabă, în care dacă dau mai multe detalii despre ceea ce am citit, ce nu apare menționat în descriere, pot ”strica” farmecul lecturii.
Încerc să fac un pic de lumină. Astfel încât să te tentez cu această carte.
Ce viață să fi avut cele trei personaje de au ajuns să îl afecteze atât de tare pe Viorel?
Am citit confesiunea din groapă a fiecărui personaj. Fiecare vrea să-și spună povestea lui Viorel, de dincolo de moarte. El are acest dar, de a comunica cu morții. Ceea ce l-a împins să ajungă gropar în cimitirul orașului. Ironic sau inteligent?
Cele trei personaje ce își spun oful din mormânt sunt o familie. Mamă, tată și copil. Au murit în cel mai dubios mod posbil. Și cel mai aiurea mod. Lucru ce a dus la accentuarea vinei de după moarte. Impactul profund dat de această lectură este dat de impresia care o are fiecare despre el. Lasă impresia că nu au meritat nimic bun cât au fost în viață și nu merită nimic bun nici după moarte.
Confesiunile celor trei personaje își pot găsi ușor puncte în viața reală. Atât defectele, neputința, lipsa de cunoaștere, lipsa de acceptare, lipsa iubirii profunde, cât și lipsa comunicării.
Dacă cele trei personaje mi-au lăsat un gust amar, Viorel mi s-a părut un om special. Un om cu har. Un ”terapeut” desăvârșit. Chiar dacă viața lui a fost cum a fost, a ajuns bine unde a ajuns.
Câteva citate preferate ce merg bine cu cea am scris mai sus
”Când știi să taci și să asculți, oamenii încep să-ți vorbească. Chiar și când sunt morți. Niciodată nu e prea târziu să-ți descarci năduful și să-ți ușurezi sufletul.”
”Ăștia trei au fost niște proști până la capăt.”
Dincolo de carte
O felicit pe Ines pentru ceea ce a reușit să creeze în aceste pagini. Mie îmi este greu să scot cuvinte care să cuprindă ceea ce am citit, darămite un astfel de material atât de complex.
Pe lângă lectura ușoară, am descoperit un posibil aha.
Să citeși cartea și să te gândești cu cine să vorbești despre gărgăunii tăi.
Simt că Andreea Marc a scris mai frumos despre această carte – Singurul „Blestem” de care nu trebuie să te ferești. – ”Blestem e mai mult decât dramele pe care le aude în fiecare zi un gropar. Blestem e despre dramele din familiile noastre și despre groapa adâncă dintre generații. E despre lipsă de comunicare, de iubire și de încredere. E despre căsnicii ratate, copii singuri și adulți cu probleme. E despre durere. Despre multă, multă durere.”
Urmează cât de curând să comand și cea mai nouă carte lansată de Ines – Facă-se voia. – aici am scris despre ea –- Recenzie Facă-se voia
O buna lectura de primavara!
Foarte tare mă atrage subiectul cărții. Mulțumim!
Pare o lectura foarte faina.
Chiar interesant si inedit subiectul. Cred ca m-ar prinde si pe mine.
Sa spun drept subiectul mi se pare cam sumbru, dar la fel a zis si despre Cimitirul lui Telespan si pe urma m-a acaparat si am ras mult mai mult decat ma asteptam. Concluzia este ca i-as da o sansa sa ma cucereasca.
Mi se pare foarte, foarte interesantă povestea, un subiect inedit și intrigant. Mulțumesc pentru recomandare!
Pare interesantă. O voi trece pe lista de dorințe.
Mi se pare interesanta, cred ca e genul de carte care dupa ce as citi-o as ramane sa reflectez o perioada scurta la tot ceea ce ma inconjoara..imi plac cartile care apasa acel buton
Super recenzie
Mi se pare o carte buna,multumim pentru recenzie.
Pare o lectura captivanta! Nu stiam de ea, dar chiar mi-ai starnit interesul!!
Mi se pare tare captivant subiectul cartii prezentate de tine, multumim pentru recenzie.
Ce titlu interesant iar din recenzia ta inteleg ca este foarte captivanta ❤️