Atât de delicioși au ieșit acești melci cu scorțișoară și glazură încât i-am făcut de trei ori în decurs de zece zile. Și, dacă ți se par tentanți ei, să vezi cum este glazura… nebunie!
De mult timp nu am fost atât de fascinată de un preparat ca de acești melci. Și totul a pornit de la o porție de gogoși ce am făcut pentru familia mare de la țară. Rețeta de aici – Gogoși pufoase, simple și delicioase.
Mi-a rămas un pic de aluat fiindcă nu mai aveam spor la prăjit gogoși și cumva m-a dus gândul la scorțișoară. Așa că am trecut la căutat o combinație bună, am făcut melcii, am făcut glazura și când a fost gata nu mă mai puteam opri din înfulecat… din păcate pentru siluetă, din fericire pentru papilele mele gustative. Efectiv mă lingeam pe degete….
Și ca să nu las treaba așa, după două zile am refăcut preparatul, de data aceasta notând tot.
Ingrediente necesare:
Aluat
- 500 de grame de făină
- 1 plic de drojdie uscată
- 1 ou
- 2 linguri de zahă pudră
- coaja răzuită de la 2 lămâi
- 250 ml de apă
- 3 linguri de ulei
”Umplutură”
- 1 lingură de scorțișoară
- 6 linguri de zahăr pudră
- extra – 1 linguriță de cacao pentru culoare
Glazura
- sucul de la 2 lămâi
- 8 linguri de zahăr pudră
- 4 linguri de smântână
Pregătire melci cu scorțișoară și glazură
Pentru aluat este nevoie de frământarea tuturor ingredientelor, mai puțin uleiul care se adaugă după ce s-au legat ingredientele inițiale. Si frămânți iar, după ce adaugi uleiul peste aluat. Până când are o textură ușor elastică și fină.
Acesta trebuie să stea minim 1 oră la dopsit într-un loc cald. Pe mine mă ajută când folosesc folia alimentară pentru a acoperi bolul cu aluat. Crește mai altfel aluatul.
Pentru umplutură nu fac decât să amestec și să cern ingredientele printr-o sită. Ca să fie treaba mai fină.
Iar glazura este la fel de simplă, fiind nevoie doar să amestec mai întâi zahărul cu sucul de lămâie până se topește zahărul, ca apoi să adaug smântâna.
Asamblare cu dischis pentru melci cu scorțișoară și glazură
Aluatul, după ce a dospit bine, îl pun pe masa de lucru ce înainte am primit un strat fin de făină. Apoi modelez aluatul astfel încât să pot tăia bine fâșiile.
Pun umplutură peste fiecare fâșie, apoi încep să rulez ca să formez melcii. După ce am încercat de trei ori preparatul, pot zice că ies mai buni atunci când melcul este tăiat pe mijloc după ce este rulat. Mă gândesc la o variantă prin care să te fac să înțelegi ideea. Tăiat pe orizontală, ca atunci când îl pun în tavă pentru copt, să se vadă spirala mai bine.
În poza de jos se poate observa diferența în ultimele două cadre: în prima tavă am pus melcii întregi, în a doua i-am tăiat pe mijloc.
După ce au stat la cuptor 30 de minute, rezultatul este acesta!
Aici se vede și mai bine diferența între cei ”întregi” și cei înjumătățiți.
Însă, după ce am adăugat glazura, nu a mai contat atât de tare ce și cum.
Am încercat rețeta și când am ajuns acasă, în oraș. Doar că, se pare că umplutura chiar are nevoie de zahăr pudră și nu normal. Căci melcii de mai jos au ieșit mai crocanți decât speram fiindcă zahărul nu s-a topit.
Chiar dacă un pic de cacao extra a făcut gustul să fie mai bun, textura este destul de importantă!
Varianta aceasta de melci cu scorțișoară și glazură o voi avea în vedere pentru când va fi nevoie să pun iar pachet la școală copiilor și îmi vor cere ceva altfel. Se poate să nu pun și glazura, însă merge și așa. Căci am avut și când le-am pus corn dulce cu gem făcut de noi și le-a plăcut mult ideea.
Ca și număr de bucăți nu știu exact să îți zic ce și cum. Depinde de cum alegi să pui melcii în tavă!
Data viitoare o sa fac dupa reteta ta, arata mirific
Ador ♥️ eu am făcut varianta low carb și îmi place super mult ♥️
Yummy ce bine arata. Trebuie sa incerc si eu reteta
Ii ador. Sunt absolut delicioși.
O, da! Desigur! Nu știam că se prepară așa de ușor! 🙂
Foarte buni imi plac mult
Multumim pentru reteta și cum mie imi place foarte mult scorțișoara sigur voi încerca să ii fac.