La câți papanași fără zahăr am gătit în ultima perioadă era și cazul să vin cu rețete. Doar că am mai multe variante. Trei la număr. Încercate. Ceea ce înseamnă că a fost debandadă la mine în bucătărie. Ceea ce înseamnă că ai mei au fost încântați.
Mă crezi dacă îți zic că eu până anul acesta nu știam ce înseamnă cu adevărat papanașii ăia buni?!
Am avut tentative atunci când era feciorul meu mic (prin 2011), când am făcut papanași fierți și trași prin pesmet. De atunci nimic. Iar anul acesta, când am fost în Maramureș am savurat cel mai cel papanel. Am scris despre el aici, unde poți vedea și poză – Recomand Păstrăvăria Alex, localitatea Mara. Apoi, a venit într-o zi vecina cu papanași simpli la noi. Ca să gustăm. Alt deliciu. Și acum două săptămâni am zis că e cazul să încerc și eu să fac.
Rețeta de bază este cea găsită pe site-ul Jamila Cuisine. Am pornit de la acea rețetă prima dată. Ca să văd cum ies. Și au ieșit brici! Apoi am încercat fără zahăr, fără făină albă și la cuptor! Ce crezi că a ieșit?
Ingrediente pentru papanași fără zahăr:
Această variantă este rețeta Jamiliei, doar că am înlocuit zahărul.
- 500 de grame de brânză dulce
- 300 de grame de făină albă
- 2 ouă
- 2 linguri de îndulcitor din scoarță de mesteacăn
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- coaja de la 1 lămâie
- 1 linguriță de esență de rom (am încercat și cu esență de migdale și ne-a plăcut)
Pentru servire poți alege orice fel de dulceață și smântână.
Pregătire papanași fără zahăr
Câteva aspecte mai vreau să menționez, înainte de a scrie restul.
Din ce am observat eu la testările făcute de mine, se poate chiar și varianta în care în rețetă să nu pui deloc zahăr sau îndulcitor. Nu afectează deloc aluatul. Așa că poți lăsa dulceața să ofere porția de dulce din farfuria cu papanași.
Apoi, CONTEAZĂ ENORM brânza folosită. Am căutat după brânză de am amețit. Nu am găsit în piață ce avema nevoie și în magazine mi-a dat cu virgulă. Cea m găsit și a fost ideal pentru rețetă, este brânza de la vitrina asistată din Kaufland. Brânză grasă de la Milkom. Și zic că este importantă brânza, deoarece am încerca și cu caș. Și au ieși papanași ce zici că erau pregătiți pentru umplutură sărată. Nu au fost răi, dar eu alt gust căutam. Așa că, ai grijă la tipul de brânză folosit!
În ceea ce privește modelarea, am pus făină pe blat, am pus cantitatea de aluat formată ca o minge, am trecut degetul prin mijlocul ”mingii”, am pus ”mingea” pe blat și am început să învârt din deget aluatul ca să se lărgească gaura din mijloc. Ceva în genul învârtirii unui cerc din mijloc…
Neaparat să pui papanașii în uleiul încins după ce i-ai format. Să nu îi lași să stea să crească sau să aștepți să îi formezi pe toți înainte de a începe prăjeala, deoarece vor ”exploda” în ulei când vor fi puși la prăjit.
Și acum, hai la treabă!
Într-un bol se pune brânza, ouăle, bicarbonatul, esența, coaja de lămâie și se amestecă bine cu furculița.
Apoi se adaugă făina în mai multe etape. Astfel încât să nu fie nevoie să amesteci prea mult compoziția. La final va rezulta un aluat destul de moale, ce poate se va și lipi de mână. Însă așa trebuie să fie. Ajustezi făina la modelare.
Aluatul stă minim 20 de minute și apoi te apuci de modelat.
Eu am făcut nouă porții de papanași cu nou biluțe. Nu știu să îți zic cum să îi împarți, dar îți zic că este importantă și mărimea lor. Dacă sunt prea mici nu sunt suficient de aerisiți la interior. Dacă sunt prea mari, riști să nu se coacă suficient. Așa că, mergi pe aproximație. Și înceracă să scoți nouă bucăți, fără să modelezi prea mult aluatul.
Apoi, la prăjit în baie de ulei!
Cum au ieșit?
Uite așa!
Varianta numărul doi de papanași fără zahăr
Este varianta în care nu am folosit deloc făină albă!
- 350 de grame de brânză grasă
- 125 de grame de făină de secară
- 75 de grame de făină de orez
- 1 ou
- 1 lingură de îndulcitor
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- coaja de la 1 lămâie
- 1/2 esență de migdale
Același procedeu de preparare și gătire ca și la varianta de mai sus.
În rețeta aceasta am scris de ce aleg să folosesc combinația de făină de secară și orez în anumite prăjituri – Pandișpan fără zahăr cu mere
Și la această variantă de papanași fără zahăr am avut ceva de furcă. Pentru că nu au ieșit proporțiile din prima. Așa că am ajustat până am ajuns la un rezultat delicios. Și ai mei au avut provizii de papanași câteva zile, tot testând pe variante cu făina de secară și orez : )))
Cum au ieșit?
Uite așa!
Papanași fără zahăr …. la cuptor!
Aici am avut și mai mari emoții.
În ceea ce privește rețeta pentru aluat, poți alege oricare din cele două variante de mai sus și în loc să prăjești în baie de ulei alegi cuptorul.
Eu am încercat ambele variante la cuptor. Atât papanașii cu făină albă cât și papanașii cu făină de secară și orez.
Pentru a putea observa ce și cum se întâmplă, am pus prima dată câte trei bucăți în tavă. Am setat pe coacere sus-jos, la 180 de grade și am așteptat. Ca să fie copți este nevoie de 40 de minute. Ceea ce înseamnă că e nevoie de răbdare. Și nu știu dacă rezultatul final e pe măsură!
Știu însă că gustul la varianta de papanași la cuptor este diferit, delicios și de încercat și pe viitor!
Papanași fără zahăr la cuptor – varianta cu făină albă
Papanași fără zahăr la cuptor – varianta cu făină de secară și făină de orez
Ce aș alege eu?
Acum, mi-ar fi greu să aleg clar o variantă.
Știind că pot și că are un gust demențial, aș alege varianta fără zahăr cu făină de secară și făină de orez. Pentru că gustul se poate regla din ”glazură” -adică smântână și dulceață. Textura face diferență acum și mă oprește în alege varianta la cuptor.
Ține și de gust.
Începând de la rețeta clasică, trecând la varianta fără zahăr, apoi la varianta fără zahăr și fără făină albă și ajungând la varianta de papanași la cuptor, este important să realizăm că avem opțiuni și că putem alege și variante mai sănătoase pentru noi, păstrând gustul papanașilor clasici!
Dar, contează ca trecerea să fie făcută treptat. Deoarece dacă vei trece de la papanași clasici direct la varianta fără zahăr cu făină de secară și făină de orez sau la papanași la cuptor, sigur vei fi dezamăgită și vei respinge orice altă variantă intermediară!
Tu ce variantă de papanași ai alege?
Pentru că am făcut azi o porție generoasă, am reușit să și filmez.
Foarte buni papanașii, nu ma așteptăm să îmi iasă asa buni! Mulțumesc de rețetă!
Nu am făcut pana acum papanași la cuptor dar merita încercați.Arata foarte bine
Varianta de papanasi la cuptor o voi incerca si eu!
O singura data am incercat sa fac papanasi si a fost un fail total pentru ca au iesit cruzi :))
As merge pe varianta cea mai usoara si parca as incerca si varianta la cuptor
Si noua ne plac tare mult papanasii. Fara zahar nu am incercat, insa.
Eu fac papanasi reteta clasica – cu de toate zahar- faina alba, smantana grasa, dulceata la greu, deci rezultatul il poti prevedea. O sa incerc si o varianta light sa vad ce zic ai casei.
Nu am folosit niciodata făină de orez, mersi de reteta!
Cel mai mult imi plac clasici, cu zahăr și prăjiți în ulei. Dar de multe ori ii fierb sau ii fac la cuptor.
Eu tot timpul ii fac fără zahar.
Ce bine arata ultima varianta la cuptor!! Trebuie sa incerc varianta asta.
De multă vreme nu am mai mâncat papanași. Sunt alergică la ouă, dar am o rețetă vegană extraordinară.
Chiar as putea sa incerc si eu pt baietelul meu, inca nu mananca zahar.