SBCM și cei din jur – Expunere și Originalitate

SBCM = Sunt Bine Cu Mine – Campania aceasta este continuarea a ceea ce am prezentat în anul 2021 și ce poți parcurge aici, doar că acum i se adaugă și partea cu ”cei din jur”.  Expunere și Originalitate – cuvintele reprezentative ce  le-am ales pentru a surprinde povestea de viață scrisă și povestită de Horia în întâlnirile noastre premergătoarea acestei campanii.

Poveștile de viață ce fac parte din această campanie le poți descoperi:

  • Aici pe blog în secțiunea de Campanii
  • Sau pe blogul psihologsofialaza.ro unde vei putea citi poveștile întregi și punctul de vedere al psihologului.

Expunere și Originalitate

Horia este de departe un personaj fermecător și un om fantastic. Ca el nu am mai întâlnit până acum. Și mă bucur că a apărut în viața mea prin intermediul Sofiei.

Completează de minune diversitatea poveștilor ce alcătuiesc această campanie, oferind o nouă perspectivă frazei ”Sunt Bine Cu Mine și cei din jur!”.

Ca să prezint în mare cine este Horia tot mi-ar trebui multe cuvinte. Sper să reușesc totuși să fiu concisă.

Horia este al doilea copil al unei familii educate, a cărui mamă,  ” O doamnă dintr-o veche familie aristocratică, cum zice chiar el, l-a adus pe lume când dânsa avea 50 de ani. ”Tatăl meu, un intelectual boem, pentru care eram raza de soare, a fost cel care nu m-a dojenit, nu m-a certat și mi-a satisfăcut toate capriciile – lucru de care de multe ori am profitat. Am avut o copilărie în care nu mi-a lipsit nimic. Deși nu făceam parte dintr-o familie aservită regimului politic ceaușist (din contră), nu mă pot plânge că mi-a lipsit ceva, că am stat la cozi sau că am îndurat lipsuri. ”

Este de la sine înțeles că educația primită de el ca și copil a fost una specială. Și ceea ce îl face pe Horia unic și potrivit pentru campania noastră nu este statutul de ”privilegiat” ce unii l-ar putea vedea, ci faptul că și-a păstrat valorile absorbite în copilărie, atfel încât atunci când a fost momentul, a lăsat tot ceea ce ar fi putut crea din punct de vedere profesional și a fost alături de mama sa în ultimii ani din viață.

 Expunere

”La 3 ani eram dus la teatru unde părinții mei aveau abonament; la 3-4 ani eram dus la Operele din Cluj și din București pentru spectacole de operă și balet; la 6 ani citeam “Cei trei mușchetari” în limba franceză (de la vârsta de 3 ani am avut o doamnă lectrice de limba franceză); la 8 ani citeam Tolstoi și Balzac. Tatăl meu mi-a transmis pasiunea pentru istorie și pentru latinitate. La 10 ani știam totul despre Școala Ardeleană, despre Biserica Romana Unită cu Roma ai căror membrii în clandestinitate eram.”

Având la bază expunerea în astfel de mediu cultural și intelectual, intrarea în social media poate fi problematică. Social media fiind spațiul unde oricine poate fi oricine și orice poate deveni adevăr pentru cei mai puțin pregătiți.

În această campanie rolul meu are legătură cu impactul social media în viața participanților. Horia este singurul din campanie care cochetează cu social media și care are o doză decentă de ”miserupism” legată de părerile venite din online la ceea ce el postează.

Bine, a contat enorm și faptul că el se expunea fizic, și a fost de multe ori ”la mila publicului”. Ca regizor de operă se întâmplă asta, nu?!

Expunere și Originalitate

Doar că, în anii lui de activitate pe scenă, social media nu era atât de dezvoltată și atât prezentă.

”Am renunțat în anul 2009 să mă stabilesc în USA unde aveam niște oportunități minunate, am renunțat să mă stabilesc în Italia sau Franța unde puteam să pornesc o carieră la un cu totul alt nivel; dar nu am regretat niciodată aceste oportunități așa zis pierdute.”

Cariera fiindu-i pusă pe ”așteptare”, a ales să se bucure de viață alături de mama sa, pentru cât timp mai avea să fie prin preajmă.

Originalitate

Toate informațiile acumulate în anii de studiu intens ce i-a făcut, toate evenimentele la care a luat parte, toate discuțiile din cercuri înalte de cultură… l-au format și i-au dat validare în afirmații emise.

Adică, când postează Horia ceva pe profilul său, nu știi dacă să îl crezi sau nu (tu neavând acest gen de informație la îndemână). Sigur te bagă în ceață. De la păreri politice, la lecții scurte de istorie ascunsă, la reguli de comportament în societate sau reguli de bune maniere… Pentru mine acest om este o enciclopedie fascinantă. Una ce mereu aș vrea să o ascult.

DAR,

Și aici vine un mare DAR, 

Faptul că el se expune atât de ușor și atât de original/excentric în mediul online (și nu numai) crezi că i-a adus numai bine?!

Din păcate au fost și situații în care cuvintele i-au fost interpretate și s-au întors împotriva lui.

Iar pandemia și restricțiile au venit la pachet cu izolare de restul lumii, cu acces restricționat la spectacole și cu decesul mamei la vârsta de 96 de ani – ”Probabil că Divinul Creator a considerat că este timpul să fiu eliberat, deși nă în ultima clipă nu am considerat că este o corvoadă ceea ce fac.”

Crezi că e bine cu el în aceste condiții?

El zice că este mai mult decât bine!

Uneori îl cred… De cele mai multe ori.

Însă sunt și ocazii când îmi aduc aminte de întâlnirile avute și conversațiile purtate pe seama poveștii lui de viață, când mă gândesc și mă întreb ”când e prea mult?”….

Social media pentru Horia este o unealtă. Ar putea trăi și fără ea, dar momentan aceasta este scena lui. Loc unde își regizează propria piesă, în ritmul lui, în decorul lui, cu personajele lui, cu scenariul lui, în termenii lui.

Ce poți face și tu

Folosește social media pentru a crește. Pentru a te dezvolta. Invață cum să fii bine cu tine și cei din jur fără social media. Fii prezentă lângă cei din jur. Fii offline bine. Online oricine poate folosi o mască sau un filtru.

Nu folosi social media doar ca să fii în trend cu lumea. Așa reușim doar să susținem un ”șir de piese de domino”. Este suficient ca o piesă să iasă din rând și șirul se oprește.

Dacă ceva s-a schimbat la o persoană ce o urmăreai, ”Unfollow”.

Dacă o postare ți se pare deplasată, ”Ascunde postarea”.

Dacă ceva este deplasat, în sensul negativ, ”Report” – spam / fake new/ nudity ….

Ai atâtea opțiuni prin care să încerci să te ferești de negativitate – FOLOSEȘTE-LE!

Tu cum stai cu expunere și originalitate în mediul online?

18 Comments on “SBCM și cei din jur – Expunere și Originalitate”

  1. O campanie tare interesantă! Consider că nu mă expun foarte mult în online, dar sunt naturală, sincera, fără filtre, măști, atât în online cât și în viața de zi cu zi. Nu las onlineul să mă afecteze și nici să mă schimbe.

  2. Eu folosesc social media pentru publicitate si aleg sa imi expun franturi de viata pentru ca stiu ca oamenii sunt curiosi in privinta mea, dar nu pun niciodata un lucru despre care stiu ca mi-ar fi rusine peste ani.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.