Cât de tare apreciezi sportul făcut la școală?

Pornind de la campania Decathlon ”Înapoi la școală, înapoi la sport”  am creat acest material spre întrebarea ”Cât de tare apreciezi sportul făcut la școală?”.

Ca echipamentul și accesoriile cumpărate pentru ora de sport de la școală să aibă sens, mai întâi trebuie să îți răspunzi la întrebarea din titlul. Mai întâi e nevoie de apreciere ce vine de acasă. E nevoie de acțiune și mișcare ce vine de acasă. Dragul de mișcare, de sport, se învață de acasă.

În mod normal, profesorul de la școală prezintă o varietate de activități, exerciții, sporturi de echipă sau individuale, menite să antreneze corpul și mintea copilului. De la exerciții de încălzire, la meciuri pe școală. De la sărituri, la deplasări în cantonamente cu clasa.

Asta în mod normal. Și te rog să ai asta ca reper!

În mod anormal, știu că sunt cazuri în care la ora de sport se face prezența și apoi sportul preferat este ”aruncarea cu privirea în pozele făcute de colegi”, ”defilarea în pas de top model pentru prezentarea echipamentului sport”, ”sărit peste limita bunului simț” și alte sporturi extreme, specifice generației scăpate de sub control și cu pusee de hormoni la activ. CULMEA, că mișcarea i-ar ajuta să-și regleze aceste pusee hormonale. Dar dacă nu-i ”challenge”, n-are farmec.

Mai sunt și cazuri în care părinților li se pare o corvoadă să pregătească copilul ȘI pentru ora de sport de a doua zi, caz în care adeverința de la medicul de familie face ”minuni”. Că mno, nu-i ușor să înveți copilul să aibă haine de schimb la el, ce să le folosească după ora de sport. Trebuie copilul să își găsească și loc unde să se schimbe, să poată să se și gestioneze într-un grup de alți copii și să fie ok cu al său corp…

Ți-am zis că totul pornește de ACASĂ?!

Cât de tare apreciezi sportul făcut la școală?

Să revin la sport.

Anul trecut scriam acest material – Sportul a fost în vacanță?

”SPORTUL ÎI AJUTĂ PE COPII SĂ ÎNVEȚE MAI BINE.

 

COPIII GESTIONEAZĂ MAI BINE OBOSEALA ȘI ANXIETATEA.

 

SPORTUL ÎNTĂREȘTE SISTEMUL IMUNITAR.”

Unde să scriu ca să se vadă mai bine?!

NU mă bazez exclusiv pe mișcare ce o fac copii la școală, ci caut eu să le ofer ÎN PRIMUL RÂND un exemplu copiilor mei în ceea ce privește mișcarea și apoi să le ofer ocazii în care să-și pună corpul și mintea în mișcare.

ABIA APOI vine partea de sport făcută de ei la școală. Unde pot să-și lărgească informația legată de exerciții sau sporturi.

  • Unde să-l pun pe băiat să folosească ceasul cronometru pentru alergare dacă el nu a învățat cum se fac corect genoflexiunile?!
  • Ce ghete baschet pentru începători să le cumpăr dacă nu știu cum să bată mingea în timp ce se deplasează spre coș?!

Cel mai ușor este să critic”. Care-i alternativa?

*Să începem de ACASĂ să cultivăm dragul de sport, de mișcare.

*Să observăm dacă au anumite înclinații spre un sport anume sau o activitate ce implică mișcare.

*Să promovăm sportul făcut la școală ca o extensie a mișcării făcute acasă/afară.

*Să îi învățăm să se respecte și să respecte indiferent de forma corpului, de gradul de efort depus de cei din jur, de implicarea celorlalți. Da, duce către stimă de sine. Acolo este cheia în momentul în care mișcarea de la ora de sport scoate la iveală ”hormonii ăia de-i fac să trântească uși”.

*Să vorbim cu profesorul/profesoara de sport. Sigur ar avea parte și ei de o surpriză plăcută, văzând că există interes dincolo de ”la sport se dă 10, da?! avem destulă bătaie de cap cu matematica și româna

 

sportul făcut la școală

 

Sportul făcut la școală – ce aș vrea să văd mai mult
  • Promovarea posturii
  • Detalii despre respirația corectă
  • Sporturi de echipă – baschet, volei, fotbal – axate pe sport, nu pe mijloc de socializare
  • Exerciții explicate – beneficii/ avantaje
  • Colaborări între școli și Sălile de sport, astfel încât copiii să aibă acces la noțiuni de bază cu aparatele sau suprafețele potrivite sportului

Cum sună sportul făcut la școală cu tenis, înot, gimanstică, dans ritmic, karate, yoga… ? Realizabil?

Ce ai vrea tu să vezi la ora de sport?

 

P.S.

Programa școlară și modul de predare a fiecărui profesor de sport sigur ar beneficia de îmbunătățiri dacă noi ca adulți NE-AM implica mai mult!

2 Comments on “Cât de tare apreciezi sportul făcut la școală?”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.